Wednesday, December 29, 2010

pra-ucapan...tanggungjawab


pejam celik pejam celik...anak saya nur irfaan bin nuril azwa sudah hampir setahun...
lg beberapa hari je lg...
begitu pantas masa berlalu kan...
mgkin putaran bumi mengelilingi matahari dah semakin laju...(mcm saintis tak?)hehe

saje nk tulis pra-ucapan utk becoming birthday boy...
nti xdela entri dihari jadinye berjela2...

nur irfaan...ingat pesan ibu ni...

irfaan anak yg bertuah...sume org sayang irfaan...
sume org harapkan yg terbaik utk irfaan
irfaan mesti jadi insan yg berguna...
mesti hormat ibu dan ayah, mesti hormat org tua, dan yg paling penting mesti taat pada agama...

irfaan anak pertama ibu dan ayah...
ibu bersyukur anak pertama ibu adalah lelaki...
lelaki mmg dilahirkan utk jd pemimpin...
memikul tanggungjawab yg besar...
klau Allah berikan rezeki lg...irfaan akan jadi abang kepada adik2 irfaan...
tanggungjawab irfaan besar...irfaan kena jd contoh yg baik dalam segala hal...
irfaan kena jd pemimpin kepada adik2
irfaan kena bertolak ansur, kena mengalah dan berkorban utk adik2...
tanyalah kepada sume org yg menjadi anak sulung...sumenye ada pengorbanan tersendiri utk adik2...

nti bila ibu dan ayah makin tua, makin tak berdaya...irfaan kena memikul tanggungjawab uruskan keluarga...
apatah lagi bila ibu dan ayah dah takde...irfaan jgn biarkan adik2...uruskan mereka mcmane ibu dan ayah uruskan irfaan...
bila irfaan dah besar nti, bila irfaan dh berjumpa calon isteri..bagitau dia,irfaan punye tanggungjawab yg besar terhadap keluarga...dan minta dia tolong memahami...
sekalipun irfaan dah ada keluarga sendiri nti, irfaan jgn abaikan adik2 irfaan...amik tahu pasal adik2...senang ke susah ke mereka...

besarkan tanggungjawab irfaan?
tak sanggup nak bayangkan budak yg ditatang dan dimanja ni bakal memikul tanggungjawab sebesar itu...kesian irfaan :D
tapi ibu yakin dgn irfaan...irfaan BOLEH!!!

fresh from womb

1m+

2m+

3m+

4m+

>>saya tak mengandung ye...bukan itu motif cite pasal tanggungjawab abg irfaan...hehe

Wednesday, December 22, 2010

TTT(time to tukar)

entah dari mane datangnye semangat ini dan kesedaran ini...
i think i've to change...
to be a person yg more knowledgeable dan berinformasi...
even my view of life now is so small...
i don't want be 'suri' yg semakin hari semakin blur...
maybe it can be my azam for next year and foreverla kan...
don't waste too much time reading things yg xde faedah pun...

i can't just depending to other people to give me information...
i've to search,read by myself...
i can't give reason jaga anak,memasak,mengemas bla bla bla so that i don't have time to reading...
now i've to select wat blog that i should n shouldn't read...
wat website yg i should tercongok lama ke tak lama kt situ...
everythings is depend on me la kan...
do something yg bergunala AIZAAN!

and very important is...
how do i want my baby be a someone brilliant if i not a brilliant mother...
nur irfaan!!!get ready to be a brilliant son!!!
korang nmpak x api kuar dr blog aku ni hahaha

sila terima kekucarkaciran my english...
klau x paham buat2 la paham hahaha
klau x practise..makin lama makin bongok la kan

Tuesday, December 21, 2010

berat tepu...

mmm klau tambah ng kt hujung tajuk tu jd berat tepung...
tp bukan tepung yg nk diceritakan dlm entri ini...

aku rs skang aku dh mengalami sindrom berat tepu...
yg mana berat aku mmg dh tepu...
jgn ko mimpi utk turun...
dan yg paling JANGAN...jgn la ko naik lagi ya berat...
cukup...cukup...cukup...

xde ke magik yg leh menurunkan berat badan ini?
xde ke cara lain yg tak yah aku berlapar menahan nafsu makan yg serakah(mcm ayt novel x), tak yah aku beli PB yg beribu2 lemon harganye tu...
tak yah makan ubat yg mungkin memudaratkan...

tepu!!!!

Monday, December 20, 2010

politik...

hoooooo macam gempak je tajuk...
al kisahnye...
klau aku bosan tahap tak tahu nk wat ape...
aku tekan button next blog yg kt atas tu...
klau aku tekan je natang tu mesti kuar blog org2 yg tidak menyokong kerajaan...
apakah?
adakah itu tandanye aku ni nk kena jd pembangkang...?
mmg itu sifat aku pun kan haha

bile baca best plak...dah ada ciri2 ni
sebab dia menceritakan apa yg di sebalik apa yg disiarkan...
bertentangan ngan ape yg kita baca,dengar dan lihat di media2...
yg boleh membuatkan kita terpikir 'betul jugakkan...'

media negara kita sgt memainkan peranan...
kadang2 terlalu membesar2kan cerita klau yg tak baik di pihak pembangkang...
dan mengecilkan cerita yg tak baik di pihak kerajaan...
adakah mengampu?
adakah dibayar?
adakah terpaksa?
hhhmmmm.....

kadang2 menyampah nk dengar...
yg paling latest kemenyampahan...'subsidi dikurangkan'...bijik laaa...
cakap jela harga dinaikkan...
dan pelbagai alasan yg tak best langsung di dengar sbb 'subsidi dikurangkan'...
dan yg paling aku tak berkenan,klau tak suka org leh tak jgn tunjuk sgt?
ni klau boleh ko nak 1 dunia tahu...
dahla kita ni sama2 melayu...
tak terpikir ape bangsa lain pikir pasal bangsa kita?

bila aku baca blog2 pembangkang ni...
membuka mata aku...
umah diaorg berdentum dentam...macam resort pun ada
kete mak aih tak ya cakap laa kan...
klau dh mcm tu kemewahan yg diaorg ada...
ada diaorg kesah klau minyak naik harga?makanan kt kedai2 sume makin mahal?

cube ko tgk rakyat ko...jgnla tgk org yg kaya jer...
tgk yg berpendapatan sederhana...yg duk dibandar2 besar...
mampu beli umah...nunnnn jauh gile dr tempat keje
mampu beli kete...tp gi keje naik moto

aku sebenarnye adalah org yg tak amik port tentang politik...
aku amik atas pagar...
tidak membangkang kerajaan dan tidak menyokong pembangkang...
cakap bnyk tak guna
sbb aku tak mendaftar pun utk mengundi hahahaha

biarlah aku disoal kenapa tak memilih pemimpin dari aku disoal kenapa pilih dia sbg pemimpin...

Friday, December 10, 2010

perpisahan...

pernah x bile tgk mak dan abah kita, pastu kita terfikir...
'macamane bila tiba saatnye diaorg meninggalkan kita'...
tak sanggup nak bayangkan kan?
tapi itu hakikatnye...yg hidup akan mati...
belom tahu sapa yg akan tinggalkan siapa...
siapa yg akan 'dijemput' dahulu...
tidak mustahil utk yg muda sebelum yg tua...

bila aku tgk mak dan abah yg dh semakin di makan usia...
aku takut...takut kehilangan...takut akan perpisahan...
sedih...
tak sanggupkan berpisah ngan insan2 tersayang...
tp nak wat camane...sekiranye ianya terjadi...kita kena redha dan terima...

semoga kita akan bersama semula 'di sana'...

bila tgk mak n abah layan irfaan...aku terfikir 'sampai irfaan umur berapalah dia akan dapat kasih sayang dari nenek dan tok wan dia' huhuhu

mood:penuh emosi...lepas nonton toy story 3...tn.toys berpisah ngan toys nye...cite kartun pun leh buat aku sedih mcmni...belom lg tgk cite hindustan...nasib baik aku dh tak duk skali ngan along si ratu hindustan hehe

Saturday, December 4, 2010

nur irfaan:11months

lagi sebulan je irfaan nk 12bulan a.k.a 1 tahun...waaaaa teruja!
cepatnye masa fly-fly meninggalkan kita...
terasa lg kehangatan malam pertama ehhhh...hahaha acah je...
terngiang2 lg ape yg berlaku pada 4hb jan 2010 itu...
hari yg membuatkan aku jd blur...dan semakin blur...hehe
x caye?...sebiji jamu berharga 30sen sebiji...makan sebiji sehari...klau makan 30hari jd bape ringgit?...aku leh congak jd 90hengget...kan ke lembab sgt dh tu jdnye...

perkembangan irfaan:
1. berat 10.1kg...mmm dr 2 bulan lepas dia naik 600g shj...size badan kelihatan sedikit slim..mungkin sbb terlalu aktif...ibu dia bile nk slim???
2. dh berdiri dgn tempoh yg lama...suh jalan dia sengih dulu dan duduk semula...dlm hati dia ckp 'nti klau irfaan cepat sgt pandai jln,ibu lg malas nk dukung irfaan'...
3. aktiviti paling disukai...bile ibu n ayah dia baring...dia akan panjat muka suh org bau pampers dia...hancing ke tak?x senonoh punye budak...suh org cium dia punye teloq...
4. dah leh main sorang2 sedangkan ibu nye membuta hahaha td aku sedar2 dia tgh ketuk botol minyak ke kaca television...huh!
5. ngan kete mini kuparq dia...dulu dia naik, skang dia tolak plak hehe
6. memanjat dgn jayanye...bahaya sgt!
7. dh pandai nk turun dr tmpt tinggi ngan hulur kaki dulu...
8. dh pandai tunjuk2...ntah ape yg dia tunjuk tak tahu haha
9. seorang yg pengutip...pantang jumpe apa2 aje di lantai...dia suap ke mulut...aku amalkan petua mak mertua tabur halia yg dipotong kecik2 ke lantai...dgn selamba dia kutip dan makan...no feel!!...pernah aritu...aku bersihkan tgn dia,slps dia mcm suapkan something ke mulut...aku cium2 ada bau yg berkaitan dgn cicak...jgn lama2 nti jd cicakman sudah la irfaan...

dah...aku x sempat dah nk taip lain2 perkembangan dia...sbb skang dia tgh main kotak makanan...kang ada yg kotak tu jd makanan dia...

ok...ini tanda budak baik...tertomoih kt karpet lantai...maka tersentallah hidung yg mancung itu, dan berbenjollah dahi nye...sian anak ibu

gerammmmmm...gigit boleh?lubang hidung tak sempat cover hahaha

Wednesday, December 1, 2010

1st December 2009 yg lalu...

petang td...sambil lepak2 bersama suami...tanpa kopi...
mengimbau kenangan lalu...

dh setahun suamiku berkerja ngan FE*DA rupenye...
pada tarikh arini di tahun yg lepas...
dia telah menerima tawaran itu...
walaupun telah cuba menolak...tp dipujuk utk terima...
berbelah bahagi tolak campur kuasa dua,punca kuasa, kamiran pangggg!!...sume ada...

time tu dh la aku tgh sarat mengandung...38weeks plus...
bile2 je boleh beranak...klau nk terberanak...
tp masa ni gak aku berpisah ngan suami...
tak berani duk umah sorang2...
gi menumpang kt umah sepupu...nasib baik ada sepupu...

waktu mmg aku rase down sgt...down dan down lg...
aku di kuala lumpur...suami di triang,pahang...
nasib baik dekat ngan kampung halaman kami...dekat tak dekat gak laa...1jam setengah gak la baru sampai...
time aku dh start cuti bersalin(awal gile aku start cuti...2 minggu awal dr due)...suami selalu berulang je gi keje dari kampung...
sampailah bile aku dh bersalin...
mostly time aku dlm pantang dia blk hari2...
kesian dia...mesti letih...

dari 1dis2009 - 20jun2010 kami duk berasingan...
bile aku dh keje smula utk selesaikan kes penceraian aku ngan company dan utk abiskan tempoh edah bersama company...kami jd weekend ibu n ayah...
anak kt kg, aku kt kl, suami kt triang...
huh rasenye sungguh la sungguh terseksa...
jumpe time weekend je...
jumaat aku naik bus blk kg...suami blk tido kt kg...sabtu pg dia g keje lg...ahad lepas keje(suami aku cuti isnin dan selasa-isnin tu sekerat hari) dia anta aku blk kl...pg isnin kul 5pg dia gerak blk triang sbb nk keje...mmmm...leh bayangkan betapa serabutnye kepala otak suami aku...huhuhu

sedih syahdu sayu...dan sume perasaan yg tak best bile nk berpisah...
sakit ok...sakit sangat rase dia...
bile ingt semula perasaan tu serius aku tak sanggup...
tak sanggup nk berpisah n duk asing2 ngan suami...
baru aku tahu aku sgt perlukan dia dlm hidup aku...

tapi skang tak tahu lah...
ada perasaan utk bekerja...
klau aku nk keje dlm bidang aku,aku kena duk kawasan bandar...
mmg kena berkorban utk duk berasingan ngan suami...
tp klau boleh mmg taknak duk asing2...
sanggup ke aku berkorban???

hidup penuh dgn pengorbanan...

keberhentian

ade ke word seumpama tajuk itu hehe
belasah jelah...
ianye cite saya yg brenti keje...hehe
menyesal ke?mmm...rasenye tak menyesal...
cume menyesal tak setup company siap2 sebelom brenti(pergghhh...gegar gile ayat)

ketahuilah bile ko dh terberhenti kerja...ko akan malas nk kerja semula hehe so,jgnla brenti...
mungkin aku je kot...aku kan mmg malas...
kenangkan kena bgn pagi2, drive...itu yg paling malas...keji kan dh beranak pun malas bangun pagi...bilalah nk berubah...adehhh

tapi bila ko tak keje...otak letih juge...
memikirkan ape aku nk buat?nk jana duit...
bisnes wat tudung ke?jd tukang jahit ke?masuk bisnes kt internet ke?bukak kedai dobi ke?bukak kedai stationary ke?bukak cosway ke?jd guru ganti ke?
macam2 org suggest kt aku...
terkini adalah org ajak wat keje kontrak landscape...mmmm beginilah nasib 'si takde kerja' kot...

skang aku sedang mengupdate resume...kasi gegar skit gua punye resume...
nak hanto ke sape ntah...haha
ntah ape yg buka pintu hatiku utk mengupdatenye...
agaknye dh muak dgr org bercakap...
tak pulang modallah,
tak berbaloilah,
rugilah,
sia-sia lah....

whateverrrrrrr.....
sume org nk yg terbaik utk diri sendiri dan keluarga...trust me!!!

Sunday, November 28, 2010

sila bersyukur...

haih ari ahad ni sume entri keagamaan agaknye hehe
xdelah...ini entri kisah rumahtangga...
rumahtangga saya hehe

saya ni surirumah kan...kan...kan...
klau tgk mak saya as surirumah...sume kerja rumah dia kena buat...
masak,basuh baju,sidai baju,sapu sampah dlm n luar rumah...touch up laman,buang sampah, cuci bilik air...lipat kain dan pelbagai lg kerja2 keperempuanan...
kadang2 menukul, menyimen, menyangkul pun mak saya buat...
ke mana lah abah aku kan hehe
ada je kt umah tu...tp dulu muda2 dia sibuk cari rezeki...
skang dh tua...dia goyang kaki hehe

tp bile aku dh jd fulltime hauswife...aku tk jd pun mcm mak aku...
pemalaskah aku?haha
suami aku masih bancuh air sendiri...
kadang2 tolong basuh n jemur kain...kadang2 lipat kain pun hehe
dia tolong buang sampah...dia juga kadang2 menyapu...
malam2 dia bangun bancuh susu utk anak...tlg basuhkan botol susu anak...


syukurkan dapat suami yg rajin tolong isteri...
syukurrrrr sangat...
bukan isteri yg malas wat keje tau...hehe
aku takyah paksa2 dia buat keje...dia dgn rela membantu...
patut ke seorang isteri yg menjadi fulltime housewife tp still husband tolong wat keje rumah?
mmm...sapa patut jawab haha

aku anggap tuah badan la kan dapat suami rajin hehehe
dan aku seharusnye berpuas hati...bukan kompleeeennnn je kejenye...
aku patut masuk kelas kesyukuran agaknye...

terima kasih wahai suamiku...
aku sungguh sayang padamu...sastera la pulak...
dgn harapan dikau akan jd pembantuku sepanjang hayatku...
semoga dikau menolongku tanpa jemu2...

dialog suami isteri...(dlm perancangan jalan2 di bulan disember)
suami:b ingat nti masa 5hb tu lepas kita gi melaka, kita gi k.l lah...
isteri:ok...gi kl wat ape?
suami:6hb tu b nk gi HQ...mlm kita smpai tu leh kita gi shah alam...kita gi la SIC tu...
isteri:sic?????...
suami:laaa yg tmpt ayang cakap tu...
isteri:hahahahahaha i-city laaaaa

menunaikan haji...

hari raya haji dh lepas...tp aku terpanggil(sape yg pggil) utk menulis sesuatu...
sesuatu yg terlintas di kotak fikiran...ianya melintas setelah aku menonton rancangan di kaca tv(skema plak ayat)...salam dari baitullah ke hape ntah...aku pun dh tak ingat tajuk dia...
tp dia cite pasal ibadat haji n ada laporan live dr mekah...ape yg jemaah2 tgh buat...

dlm rancangan tu adalah perbincangan...time aku tgk tu...pengacara dia ustaz farid ravi...dia ada cite...ada org tanye kt Rasulullah 'apakah perjuangan yg paling diredhai Allah'...Rasulullah jawab 'pergi menunaikan haji'...

sel2 otak aku mula berfikir...berhubung antara 1 sama lain memikirkan kenapa haji itu 1 perjuangan....
secara logiknye...cube kita fikirkan ape yg akan kita buat klau kita pergi menunaikan haji...
pasti semuanye mengenai Allah kan...kita akan memohon keampunanNya, beribadat kepadaNya, sentiasa mengingatiNya, berzikir, sentiasa redha, bersyukur, bersabar dgn ape jua dugaan di sana...sampaikan klau menemui ajal di sana pun kita sanggup...kita berjuang utk dirahmati Allah, diampuni Allah...

kenapa kita akan jd macam tu bile kita pergi mekah jer...bukan ke kita HIDUP ni utk mencari keredhaan Allah...alangkah selamatnye hidup kita klau hari2 kita beribadat mcmane klau kita pergi ke mekah utk menunaikan haji...

huh!!!beratkan entri ni...
banyaknye dosa aku dgn Penciptaku...
bila nak bertaubat...nak tunggu gi mekah dulu ker?
klau tak sempat pegi mcmane?

sekian...tak sanggup lg menaip...
kerana hanya tahu menaip utk kesedaran...tidak melakukan perubahan...
ampunkan dosa hambamu ini ya Allah...
ampunkanlah dosa hambamu ini ya Allah...
ampunkanlah segala dosa hambamu ini ya Allah...

>mlm td aku tnye en.suami...ape kenangan manis kami bersama yg akan buat dia tersenyum bila teringat...?...saja nk tahu...supaya dia ingat kenangan manis tu bila aku dh takde...
>>mengingati mati itu baik utk kita sedar siapa diri kita sebenarnye...
>>>nur irfaan...ibu nk irfaan tahu yg ibu terlalu sayangkan irfaan.

Saturday, November 20, 2010

masak-masak

rajin plak update blog arini...
aku nk salahkan background yg lama lah...
mgkin kurang memberangsangkan hehe sbb tu malas nk update...

lama tak cite pasal makanan kan...
yelaa dulu memasak tu leh main2...leh snap2 gamba...
skang sumenye perlu dilakukan dgn pantas dan tuntas huhu
harini saya masak...

bubur nasi utk kesayangan beta...isi ikan bilis n karot...alhamdulillah anakku ini suka makan nasi...sah anak nuril,bukan anak brad pitt hahaha

ikan patin bakar...bakar dlm multipurpose cooker...sapa xde,mintak kt dzu...sbb aku ni pun dzu yg bg hehe resepi dr ibunda terchenta,ikan pun mak yg bg hehe import dr kuala krau...resepi cume ubah skit sbb hamba xde sos ikan...hamba taram buh sos tiram...janji sos...dua2 duk dlm laut...kira asbol jelaa...
sayur kacang+karot goreng bersama telor...kacang yg ditanam kt kilang nuril keje oleh pakcik guard...adat duk di kampung...murah je rezeki ada org nk bg sayur mayur...cube kt kl org bg sayur...ada?klau bg pun mcm x berapa nk amik kan...takut aku

di mana si kenit time aku masak2 ni ek...biasenye time dia tido la aku masak segala...tp td,elok je br siap masak nasi n bubur nasi dia dh bangun...
mula2 kemas periuk...sambil bebel2...'ape la ibu ni letak kt sini...blablabla'...hehe
pastu dia dh melarat nk gi ke bakul sampah...eeee....

apabila keadaan xdpt dibendung lg...
ada 1 tmpt yg dia leh duduk diam...
tadaaa...

'ibu akan letak saya dlm mesin basuh...pastu bg la makanan ape2 kt saya...buah lah...biskut lah...dah tahu sgt dh taktik ibu tu....'

Friday, November 19, 2010

nur irfaan...nyawaku

maaflah klau aku ni asyik2 cite pasal anak jer...
bukan xde cite tp aku takde topik...eh bukan sama je ke...
almaklumlah dunia aku hari2 ngadap anak...

aku tak drive kete utk gi keje...kot nk cite pasal perangai org kt jalan raya or aku kena saman sbb lalu lorong kecemasan heeee
aku tak gi opis utk gosip2(baca:mengumpat)hahaha
aku tak lepak2 minum ngan kawan2...huhuhu
so...mmg aku xde topik...

hari2 aku uruskan anak...suami?urus la diri sendiri hahaha
dari celik mata...smpai la pejam mata utk tido...anak aku sentiasa di sisi...
syok kan...
nur irfaan semakin membesar...hari demi hari...
dari terlentang je...skang dh pandai berdiri...skit je lg nk berjalan...
xlama lg main lumba lari la ngan ibu kan sayang...
nti kita suh ayah beli bola...leh kita main bola kt laman rumah...

dia dah kenal mana ibu dan ayahnye very well...dah pandai bermain besungguh2, dah pandai ketawa besungguh2(ada ker?), dah pandai nangis sungguh2 juga hehe...dh mcm2 telatahnye yg leh buat aku tersenyum dan ketawa...dan kadang2 geram rase nak puk je hahaha

mcm mlm td dia main bola...mula2 ketuk ngan tangan,pastu dh boring dia berdiri berpaut kt rak tv plak...nk sepak2 bola tu..aduyai,jalan pun x lg ada hati nk sepak bola hehe dh boring sepak,pijak plak bola tu...pastu ada hati nk berdiri atas bola tu...dh tergolek dok...haha aku sbg pemantau dan tukang gelak haha...biarkan dia meneroka dunia mengikut caranye tersendiri...biar dia tahu sendiri yg kt atas bola xleh berdiri kecuali ko ahli sarkas hehe

skang dh xnak tido dlm buai...irfaan ingin bebaslah ibu!!! biase sblm tido dia akan main non stop...dia x main pun mainan dia..dia main hanger, remote tv, kerusi, tepon ibu(wat tukul)...dh letih main ntah ape2 tu dia pun dtg merangkak menyodol ibu dan merengek...haaa itu tanda sy dh mengantukkk lalala ibunye pun berbunga2 hati...leh tido skali hihi

bila tgk dia tido terbaring kt depan tv and tgk rumah dh siap 'dikemas' ngan kertas dan buku 'tersusun rapi'...aku baru sedar yg anakku dah pun besar...dialah udara,dialah oksigen, dialah nafas, dialah NYAWA...

sentiasa berdoa dan berharap dipanjangkan umur utk melihat anak membesar...dan juga doa utk si anak agar membesar dgn sihat dan sempurna...akan cube sedaya upaya utk memenuhi kemahuannya dan inginkan yg super terbaik utk dia...kadang2 takut utk pejamkan mata,takut2 itu buat kali terakhir melihatnya...

itu lah anak...sume org pasti akan rase mcm tu...yg belom rasa,cukuplah yg korang tahu mcm tu lah mak ayah kita sayangkan kita...

>>malam td ada drama suami isteri...irfaan boleh ketawa terbahak2 tgk ibu dia nangis...siot arrr
...2 hari nk siapkan 1 entri..skil menaip semakin lembab!!!

Wednesday, November 17, 2010

17-11-2010

28tahun yg lalu...saya lahir ke dunia...
umur...kenapa nak berahsia(tiru dalam iklan ape ntah)
saya tak merahsiakan umur saya...
sebab org biasanye tak akan percaya pada umur saya...hahaha
org akan cakap 'laaa dh 28thn ker?...muda sgt lg gayenye' hahahaha buweeekkkk...

saja nk amik kesempatan date ni utk lakarkan coretan...walaupun coretan itu mcm geli2 je nk baca haha

SEMOGA DAPAT APE YG DIINGINI...amin.

Friday, October 29, 2010

mimpi...

perasaan adalah sangat tidak best di hari ini...
kerana aku tido di pagi hari...selepas bersarapan dan anak tido kembali...hehe
dan bermimpi...

bergaduh ngan sang suami...
siap cakap aku engkau lagi...
marah betul gayanye...
cakap mmg nk bg sakit hati jer...
xde rase hormat, xde rase sayang, xde rase kasih, xde rase cinta...

alhamdulillah...ianya 1 mimpi...
jgn jadikan ianya realiti...
suami saya tak penah marah2 tak tentu hala
isteri suami saya jer yg sesekali meroyan hahaha tp bukan tanda tak sayang...
biasela org pempuan kan...emosi tak stabil(alasan)

tapi lg tak best kalau mimpi laki ada bini lg satu....
ini mimpi ngeri yg mmg aku selalu mimpi...
lebih dah 3kali rasenye aku mimpi nuril ada bini lagi 1...
sakit sangat rasenye...sakitttttt sangat...

p/s:wahai perempuan, janganlah kau seksa perasaan perempuan yg lain...hanya kerana seorang lelaki...

Thursday, October 28, 2010

sesuatu...

saya sedang merancang sesuatu...
sesuatu yg baru...
sesuatu yg perlukan saya mengubah sesuatu...
mengurangkan sesuatu...
melebihkan sesuatu...
menambahkan sesuatu...
menolakkan sesuatu...

sesuatu...sesuatu...lempang kang
hahaha
jeng...jeng...jeng...
nanti kan 'sesuatu' itu (macam haram) karkarkar

Friday, October 22, 2010

pelik tp benar...

hari dh lewat malam...tp aku masih tak tido...pelik kan?tp itu benar...
saat lahirnye seorang anak,lahirlah juga seorang ibu ke dunia ini(owh...sungguh kefamilyan ayat yg digunakan)...
ape kaitannye ngan tajuk??

aku pelik ngan diri aku sebenarnye...
dulu time menuntut ilmu(skema gile) aku bgn tido klau boleh kul 12tghari...
xpenah aku rela bgn pg utk ke kelas...x penah...x penah...confirm dlm keadaan sgt terpaksa...terpaksa wehhh...dan terseksa...
terpaksa tu mgkin sbb aku tak penah ada boyfren sekelas kot...bukan xde sape nak...org je yg xnak kt aku...aku nak je kt org hahaha
nak segulung ijazah(se je)...tp xnak gi kelas...ape ko ingt,U tu pakcik ahmad yg punye...

time dh keje...owhhh lg terpaksa bgn pg nk gi keje...
terpaksa sbb nk ada gaji tiap2 bulan...nak byr kete,nk byr umah sewa...nk mengketedarah...nak kahwin...
gi keje semata2 nk rekod punch card penuh...hujung bulan dapat gaji...
kadang2 MC, kadang2 AL(kerap biasenye...hujung tahun menggagau cari cuti pergi mana ntah)...
time keje tu dalam pale otak xde ingt mende lain...'klaulah dpt tido...kan best'...itulah zikirnye haha

ok...ape yg pelik...
yg peliknye skang...aku hanye perlukan tido lebih kurang 6 jam je...itupun lena sekerat2...antara kul 12 ke kul 3...pastu kul 3 lebih ke kul 6 lebih...
bangun2 je tu...dah takde nk pikir tido...ada jgk laa tipu la xde...
tp mmg peluang nk tido tu xde...dlm pale otak...list job to do tu xpenah clear...
'lepas ni nak buat tu...lepas tu plak nk buat tuttttttt' hehe

ahhh malas dh la nk taip...
aku nk gi tido daaaa

>>hari ini aku menangis...aku menangis sbb anak aku menangis...letih perasaan lg letih dr letih badan...
>>irfaan...maafkan ibu sbb merungut dlm proses membesarkan irfaan...i'll do da best 4 u...
I LOVE U

Thursday, October 14, 2010

suami dan isteri...

lokasi : depan tv
masa : 1.10am
situasi : suami sedang tido dan isteri mahu mengejutkan suami dari tido

isteri : b...bangun...
suami : ....(diam)
isteri : b, bangunlaa....
suami : mmmm duduk jelaaa...
isteri : nape nak duk plak...
suami : yelaaa lepas tu tido laa
isteri : nape nk tido sini plak?
suami : nanti kita tido la kat parit sawah(kg. sang suami)
isteri : kahkahkahkah :D

inilah suamiku...dia suka bercakap time mamai2...ntah ape yg dia ckp, dia main hentam jer...

Wednesday, October 13, 2010

nak update...

al kisahnye aku nk update blog tp tak tahu nak cite ape
hahaha
mungkin aku dh ketandusan idea...kurang pergaulan, kurang jupe org ramai bersamaan kurang gosip hahaha
kerana hari2 aku asyik hadap muka irfaan, x muka irfaan muka bapak irfaan...
dan aku baru sedar yg aku dh jarang(xde kesempatan) nk hadap muka sendiri depan cermin huhuhu klau ada pun mesti tgh dukung irfaan, hiburkan hati dia yg mmg kojenye mintak dukunggggg memanjang...

ape yg ingin diceritakan...pasal kehidupan?
sume org punye kehidupan sendiri...yela klau dh xde tu maknenye dah mati la kan...
ape yg kita nak dlm kehidupan ni?mestilah kebahagiaan kan...
ingin sentiasa senyummmmm, ketawaaaa, ringan kepalaaaa, tenaaaaangggg jer...
dpt x feeling yg best tu...
cube pejam mata, senyummmm...tarik nafas dalam2...bayangkan sst yg indah...
fuuuhhhh...

rindunye saat2 mula2 jatuh cinta...
rindu merindui...ingat mengingati...sayang menyayangi...
nape bile dh kahwin kurang ada perasaan tu hahaha keji....
aku tuduh suami aku tak bg perhatian...tp bile aku pikir blk,aku pun tak bg perhatian kt dia
aku kata dia tak pandai nk romantik2, aku pun jarang nk beromantik2 ngan dia
hahaha
inikah namanya perkahwinan?hikhikhik
aku je ke mcm tu?ke org lain tak mcm tu...???
belajarlah utk mencipta kebahagiaan yg diimpikan...
sekian repekan...

Tuesday, October 12, 2010

kurangkan...

kata orang...

kurangkan gula dlm minuman
tambahkan manis dlm senyuman...

kata aku...

kurangkan garam dalam makanan
tambahkan masin dlm kencingan

kurangkan santan dalam makanan
tambahkan lemak pada badan

kurangkan asam dalam makanan
tambahkan masam pada muka :(

...zikir org tgh masak dlm keadaan malas...nak hilangkan boring update blog jap haha

Friday, October 8, 2010

surirumah tangga tiang pintu tingkap lantai bumbung sepenuh masa

itu tajuk pekerjaan saya sekarang...
i think that most suitable title utk menggambarkan tugas yg perlu di galas
boleh bayang???hahaha
nti irfaan isi borang, bila tang pekerjaan ibu...jenuh dia tulis

menjadi full housewife adalah idaman saya bukan dlm jangka masa terdekat...
tp jika itu yg terpaksa di pilih...saya akur...nape tiba2 'saya' plak ni...meh nk cite pengalaman yg dekat2 4bulan jd fulltime housewife ni...gaya dh 40thn je..poyolah

bangun pagi buat sarapan utk suami...ini time rajinlaaaa haha biasenye rajin hihi yeker b?
kadang2 dpt peluang tido lepas solat subuh(masih tak berubah sikap)...
kadang2 my hero dh bgn pg2 lg...so mmg xde peluanglaaa...

siap minum pg..kemas n nyapu rumah...mop skali skali jer...
klau menyapu time hero dh bangun mmg azab...dia seboleh2 nk kan penyapu, nk tlg sgt yer...dh beso nti tak tlg ibu siap kau hero!
basuh kain...guna mesin manual...leceh betul...
mesin oto masih dlm bungkusan pindah aritu...tunggu pindah lg skali kot br org tu nk buka...

mandikan hero...layan dia jap...main2,bg makan pg...
biasenye dlm kul 11 gitu hero dh tido...
masa ni la aku buat keje mcm lipas kudung...
jemur kain...masak nasi utk hero...masak tghari...
tgh2 masak...xpun baru nk start masak...hero dh bgn...jemmmm
hero skang dh x minat duk dlm walker...
kadang2 tu aku buat bodoh je masak smbil dia melalak2 nangis mcm kena dera haha kejam2

siap masak...bg hero makan...suami blk makan tghari...
siap makan mandikan hero klau dia dh berlengas sgt...
kul 3 gitu biasenye hero akan ngantuk semula...
time ni la baru aku nk rest...
hero bangun tido...aku pun bangun hehe sukeeee...dpt aku tido...kadang2 aku x puas lg tido...hero dh bgn...gerammmm je rase haha nape la anak aku tak mencontohi aku ni huhuhu

dh petang angkat kain plak...dh angkat kenalah lipat...
ayah hero pun balik keje...
bwk hero bersiar jap2...mandi kan hero plak...

sediakan dinner...bg makan hero...kadang2 hero tido awal...
klau 7.30mlm tu dia tido...dlm kul 8.30 tu dia bgn la smule...
kul 11 bru la nk tido smule...kadang2 kul 12...dan biasenye kena paksa tido hahaha

keje x penah abis...makin buat makin menjadi kejenye
mende kt sink tu ada je yg kena basuh...
mgkin aku yg tak biase ngan keje rumah kot...
yelaaa dr umur 13thn duk asrama...
sgt jarang tolong mak buat keje umah...
klau blk cuti sekolah...aku org yg paling last bgn tido haha...
sume keje rumah dh beres...
xdenye mak aku nk tunggu aku bgn utk siapkan keje umah...
klau tunggu aku sidai kain, kain dh kering dlm mesin la jawabnye...
skang dh dpt balasan kot malas tolong mak haha padan muka

klau diukur tahap kerajinan berbanding 3 thn dulu(masa keje)...skang mmg 10x ganda rajin...
berpeluh...10x ganda berpeluh...
dulu masa keje...sll ckp...bestnye klau dpt duk umah jd surirumah je...xyah keje...
bila dh jd surirumah plak...dlm hati sll berkata...kan best klau aku jd surirumah tp aku ada maid utk wat sume keje rumah...
karkarkarkar

nur irfaan : 9months

dah lama tak update pasal irfaan kan...
rasenye last time masa dia 5 bulan
skang irfaan dh 9bulan...
sungguh cepat masa berlalu huhu

perubahan fizikal irfaan:

berat: 9.5kg...i tot oledi 10...
panjang: 77cm...dh lebih half height ibu ni...
lilitan kepala: 49cm...lahir dulu 35cm...lilitan kepala ibu,x penah ukur hehe

perkembangan fizikal&aktiviti fizikal...(mcm report card pendidikan jasmani plak)
1.irfaan agak lama meniarap...dia move kan badan dia dlm keadaan meniarap tu jela(ala2 berenang di darat haha)...dia x merangkak...
2.lepas tu...dia menonggeng2 sampai tertonggeng hehe
3.lepas tu dia duduk...dh pandai duduk dia dh sibuk nk berdiri ngan balancing badan yg oleng2...sungguh gigih
4.dh letih mencuba utk berdiri di kaki sendiri baru dia merangkak...melutut dan memaut ape2 utk dia bangun...
5.dh tumbuh gigi...br ada nmpk skitttt je
6.parut kena gigit nyamuk dh bersepah2 haha
7.tak boleh makan ayam...nti naik merah2 mcm kena gegata...
8.dh berjaya menarik tingkat pinggan...sehingga berderai segala isinye huhuhu


perkembangan emosi
1.dia dh pandai menangisssssss dgn penuh dramatiknye w/pun baru kena tinggal sejauh 3 langkah...
2.klau boleh nk didukung 24jam...
3.dh pandai rindu kot...klau kena tinggal dek ayah dia pg kursus...emosinye sungguh x stabil...
4.tido mlm x lena...nape la irfaan???nape la ko tak jd mcm ibu ko ni...letak je kepala...terus kejung smpai pg...sedar2 tilam dh panas...ingatkan besalai...rupe2 matahari dh beroperasi memanaskan bumi hehe


irfaan with new look...irfaan world!dlm masa 5min je amoi tu botakkan kepala irfaan...klau aku yg potongkan rmbut irfaan ni mau 5jam siap kena sambung isoknye...

Wednesday, October 6, 2010

Kaf wau ra wau sin...kurus

SEBERAPA CEPAT ANDA MAHU KURUS??
SEBULAN???
8 BULAN??
SETAHUN?
8 TAHUN??????


wahhh...mcm soklan iklan plak ek...
klau aku...jwpnnye adalah hari esok jugak aku nk kurus...
huhuhuhu

permasalahan aku dari dulu kini dan mgkinkah selama2nye...
adehhh...
sedih melihat gamba lama2...
sedih melihat baju dan suar lama2...
sedih melihat diri sendiri di depan cermin...

ko sedih masa taip ni je...
time makan ko xleh miss
time tido ko xleh tak cukup
letih sikit dh ngada2
mane lemak tak tepu...

aku perlukan mentor...
mentor utk menguruskan diri...
anyone???

perlukah aku melancarkan misi...
seumpama misi mendaki ke gunung tahan bg menguruskan diri
berenang dr hilir ke hulu sg. pahang(berenang pun tak reti)....perlukah??
tak pun hisap dadah cepat kurus jugakkan karkarkar...cepat mati pun ye jgk

nape nak sgt kurus????
tak lawa ke org gemok ni ek?
tak seksi ke org berisi-isi ni huhuhu
tak menawan ke org berperut mcm pelakon hindustan dulu2 ni(ekceli lebih skit la tang perut tu)

aku masih tak boleh meng'saiko'kan diri aku, aku tetap gorjes walaupun aku ni bukannye gemok tp berisi je(puihhh...gemok la tu)
tak boleh tak boleh tak boleh...
sbb klau aku dh berjaya berpikiran begitu...itu bermakna aku dh menerima kegemokkan yg makin menjadi2 ni
huhuhuhuhuhu

irfaaaaannnnnnnn tolong ibu...

barai...

baru aku perasan yg blog aku dh barai...
gambar background dh xde...
ape salah aku?di lakukan sebegitu...
aku tak bersalah!

saje je kan nk banyakkan keje aku...

...(sedang gigih menceriakan blog)

Monday, October 4, 2010

dah seratus enam hari rupenye...

lama dah rupenye aku tinggalkan kerjaya...
106 hari...aku dh tgglkan skill2 aku
skill update blog, skill hadap fb hahaha
bukan tu jela skill aku...

sedih la pulak bile ingat balik...
rase nk keje semula la pulak...
hehehe

aku tgh berbelah bahagi lapan belas belah skang ni...
memandangkan anak aku dh meningkat dewasa skang ni kan..
nur irfaan dah 9bulan...dewasa la sgt...
mane tak aku katakan dh dewasa...
irfaan baru je pandai duduk (dia x merangkak smpai sudah)
pandai je duduk dh gigih nk berdiri
dh pandai je berdiri terus xnak org pegang sbb dia nk jalan...
dh tak nak main sambil duduk...nk main smbil berdiri...
'org dh dewasa la ibu...'

tu yg membuatkan aku berpikir lapan belas kali tu...
nk keje smule ke nk wat keje dari umah jer....
nk keje smule ke nk wat keje dari umah jer....
nak wat keje dari umah ke nak keje smule....
nak wat keje dari umah ke nak keje smule....

mmmm...nasib baik dh ada internet kt umah...
aku main fb n update blog jelahhhh
hahahaha

rindunyeeeeee......

owhhhh berdebar2 jiwa rasenye ingin menulis di sini...
terasa 1st time nk kuar date....

i miss u my blog...
alhamdulillah...mulai harini aku dh boleh wujud di alam maya ini lalalala

lamanye tak baca blog kawan2...
rindu rindu rindu...




hai!!!!...dah lama tak nmpak saya kan....


Saturday, July 17, 2010

Kau pergi...


Ya Allah..besarnye dugaan yg kau berikan..
Kau ambil anak dr seorang ibu dan ayah,Kau ambil suami dr seorg isteri,Kau ambil abg dr adik2nye,Kau ambil sahabat dr rakan2nye...

Dialah teman,dialah penghibur,dialah pemecah tawa,dialah penglipur lara...pasti tiada ganti dirinya...

Namun kita hanya hambaNya,harus akur bile masanya sudah tiba...

Al-fatihah tanda setia...

Friday, June 18, 2010

tulisan terakhirkah?

blog ini ada kaitan dgn kerjaya aku...
klau aku xde keje, aku update blog...
klau aku malas wat keje, aku update blog...
klau aku xde mahMOOD nk wat keje, aku update blog
klau aku ada keje pun, aku update blog juge...ngeeeee.... :D
so, blogku=kejeku...hehehe

memandangkan harini hari terakhir ku utk bekerja....adakah akan ada lg penulisan di blog ini?????
kita wait n see yaaa!!!

daaaaa....
sayonaraaaa....
bubbaiiiiii....

anakku sedang menunggu di rumah...
5 bulan 2minggu dia nantikan utk hidup bersama ibu dan ayah nye to.gether2
sian irfaan...kecik2 lg kena berdikari...duk jauh ngan ibu dan ayah...

irfaan sayang....nantikan curahan kasih sayang dari ibu dan ayah di setiap hari mendatangmu...muahhhh

Wednesday, June 16, 2010

perjanjianku

skang mood adalah memepack...bukan memep*k yer...upppsss!
packing time...
gua sudah mau pindah...
ingin meninggalkan kuala yg penuh lumpur ini huahuahua

sedang memepack sume barang2 ku...
byk la keterjumpaan baju2 yg dah mengecik...yg dh tak selesa utk aku memakainye...
stressssss....stressssss...
aku salahkan baju aku mengecik, menyenteng...bukan badan ku yg membesar...hakhakhakhak...
lantas aku memetrai 1 perjanjian dgn baju2 itu...janji ku pada baju2 itu:

WAHAI BAJU2 KU,
AKU BERJANJI...YG SATU HARI NANTI AKU AKAN DAPAT MEMAKAIMU DGN PERASAAN YG SELESA DAN NYAMAN SEKALI...bukan mcm penyalut nangka yg sendat dan padat...

agak2 bile dh jd surirumah plus menjaga anakku yg seorang itu, aku leh jd kurus tak?
leh kurus tak?
leh kurus taakkkkk?????
leh kurus takkkkkkkkkk?????

pray for me my frens....pleaseee!

Friday, June 11, 2010

sekadar menulis...suami, isteri dan MIL

sekadar ingin berkongsi...
sekadar ingin meluahkan...

dilema...isteri, suami dan ibu kepada suami a.k.a mak mertua kepada isteri...
jgn salah anggap...saya tak punya masalah dgn mak mertua saya...
saya ok je ngan mak mertua saya(tp tak tahulah klau mak mertua sy x ok ngan sy kan)...huhu

tapi saya sentiasa berhati2...
cuba buat yg terbaik...

adehh susahnye nk tulis karangan ni...perah otak mcm nk jwb exam plak...
nape guna ayat skema sangat...nyampah betul...

mende sebenarnye ko nak cakap weyhhh...??

sebenarnye...
kadang2 aku pikir mcmane suami aku nk menjaga hati 2 insan yg penting dlm hidup dia...mak dan isteri...
insan pertama dlm hidup dia adalah mak dia...syurganya dibawah kaki maknye...dia kena jaga hati mak dia...dia xleh kecikkan hati mak dia dgn melebihkan isteri dia...klau mak dia kecik hati...dia berdosa...(keinsafan dr entri pid yg dolu2)

camane kita sbg isteri ni nk pastikan yg suami kita tidak dlm keadaan berdosa kerana mengecilkan hati ibunye?(walaupun ayat skema tak ingat...silalah terima)...pikir2kanlah...

suami aku adalah seorg anak yg mendengar kata...dia sgt spt seorg yg taat dgn ibu bapa...
aku sgt risau klau2 mak dia rasa dngan kehadiran aku, mak dia rase yg aku di lebihkan lantas berkecil hati....sangat takut...

mungkin ada perkara yg membuatkan suami aku risau, takut2 mak dia kecik hati...tp as usual, suami aku jenis yg tak suka nk luah2kan perasaan dia, dia suka pendam diam saja...aku yg kena perah otak pikir dan cube paham keadaan dia...itupun klau aku sempat nk paham hehehe

kenapa aku kesah sgt pasal mende ni??
sbb aku ada anak lelaki, nur irfaan...aku tak boleh bayangkan 1 hari nti anak yg di sayang2, bile dia dh kahwin...dia mengecilkan hati aku kerana isterinye...sungguh tak dapat di bayangkan mcmane pedih rasenye kan??

aku berpegang pd 1 prinsip...setiap apa yg kita buat pasti ada balasan...klau kita buat kt org...1 hari nti mende tu akan jd kt kita balik...klau skang aku biarkan suami aku mengecikkan hati mak dia...balasannye nti...sendiri mau ingat!!!

letih dah aku nk tulis ayat skema2 ni...
tp smbung skit lg lah...

wahai suamiku...
sekiranya ada yg tak kena,
kamu punya hak utk menegur...
aku isterimu...
kamu punya hak yg mutlak terhadapku,
jgn biarkan dirimu tersepit antara emak dan isteri...

kitakan suami isteri...
kita perlukan komunikasi dan perbincangan...
jgn jauhi pergaduhan demi menjaga hati...
sedangkan lidah lagi tergigit...
inikan pula suami isteri...

aku ingin mengertikan kamu...
jadikanlah aku jiwa kamu...
kerana aku ingin menjadi sahabatmu,kekasihmu,cintamu...
hingga akhir hayatku...

>>baru aku perasan yg sepatutnye aku amik aliran sastera time sekolah aritu hakhakhak...
>>sila la muntah kepada yg mual membaca entry ini...harap2nye org yg muntah itu bukan suamiku...kerana...ini seriussss(mcm wonderpet nyanyi tu)

Tuesday, June 8, 2010

perasaan

di sini adalah edisi luahan perasaan...
luahan perasaan seorg yg bakal meninggalkan kerjaya...
kerjaya yg dicita2kan 1 ketika dulu...

11thn yg lalu:
abis je SPM,aku memikirkan ape aku nk jd ngan result sepiem aku yg gorjes itu...hehe nak jadi dokter ke nk jd dokter pakar(x penah ada cita2 nk jd dokter...jenis sador diri kot)
pikir2 punye pikir mase isi borang UPU(yeker)...

di sebabkan aku dulu sekolah teknik n amik kos awam...
aku sgt teruja ngan kerja amali ukur tanah yg guna alat teropong2 tu...
teropong2...catit2...plot2...dpt bentuk muka bumi...pengalaman yg sgt syok...
so,aku pun apply la diploma sains geomatik aka ukur tanah...

maka berjayalah aku menempatkan diri ke UiTM kampus arau utk kos yg di apply...
belajo punye belajo..baru aku sedor yg kos ni tak sesuai utk wanita...
aku usha2 kos yg menarik2...yg senang utk dipelajari dan senang nk dapat keje...
keputusannye...
aku berusaha utk menjayakan dan melayakkan diri utk menyambung degree in QS..quantity surveyor...yg penah aku kata 'boring' 1 ketika dahulu...

tahun 2004...bermulalah pendakian menuju puncak cita2(ewahhh)
setalah segala onak dan duri ditempuhi...tahun 2006 berakhirlah 1 berjuangan...
2007...bermulalah kisah seorang QS bernama aizaan

kini:
8hari je lagi aku akan bekerja...
8 hari je lg...lepas tu aku dh tak bekerja sbg QS...
mula2 suka...tp bile dh dekat2 sedih plak rasenye...
setelah pelbagai dugaan yg ditempuhi utk memenuhi cita2...
setelah dicapai terpaksa dilepaskan...
kejayaan yg mengorbankan bnyk mende...
mak abah org yg paling byk terkorban...
akak2...kawan2...
hutang PTPTN...ngengengeee

tp apakan daya
aku terpaksa berkorban...
demi keluarga...demi suami dan anak...
bukan aku tak pikirkan semua pengorbanan org lain(mak abah terutamanye)
tp klau aku terpaksa duduk berjauhan ngan suami dan anak
mgkin lama2 aku yg akan terkorban...
aku tak sekuat org lain...yg leh besarkan anak tanpa suami...

maafkan aku sekiranye ada insan yg kecewa...
doakan yg terbaik utk aku dan family...
sayonara QS...

Monday, June 7, 2010

6 Tahun Ulangtahun bersama(poyo tajuk)

dah 6tahun rupenye...
baru je lg rupenye...
nape mcm dh lame je rupenye...
hehehe

07/06/2004...1st dating kami...
6thn yg lalu, kul 11pg ni...
ada 2 org yg tgh gatai di dalam kete(kami tak saling mengggaru la) hehehe
tgh malu2 biawak, tgh berdebar2, tgh dalam hati ada taman...
kami dlm kete otw pergi ke suatu tempat yg tak best(hahaha)keji...

1st ujian utk nuril lulus...hatiku berbunga2
balik dr dating...aku tnye nuril...
'ni kira nk teruskan ke ape yg dihajati?'...
nuril jawab 'mestilaa'

kami pun kapel la...geli2...gatai2...gedik2...hahaha
skang kami dh kahwin, dah ada anak...

borak2 suami isteri
isteri: kita dh kahwin la kan b...ayang ni wife b dh kan...b ni suami ayang...
suami:haah...
isteri:mcm tak caya je kan...macam lawak2 jer...
suami:lawak..nape lawak...
isteri:yelaaa...lawaklah,mcm main2 je...dah ada anak pun kita...irfaan tu anak kita...
suami:yela...irfaan tu anak kita...(x memberangsangkan jawapan dia)
isteri:macamane b boleh ada perasaan nk kahwin ngan ayang ek
suami:sbb ayang montel(bestkan jwpn dia)...ayg nape nk kahwin ngan b
isteri:sbb b baik...
suami:eleh...x best la jwpn
isteri:yelaaa...mestila ayg nk cari suami yg baik...xkan nk cari suami yg jahat
(1st ujian nuril itu adalah dia mengajak saya utk solat dihari pertama dating...so,dptla cop LULUS)

walaupun saya dah ada ulangtahun perkahwinan...tp saya takkan lupa ulangtahun ini juga(selagi sel2 otak berhubung la) hehe suami saya dh lupe...pg td saya mesej baru dia ingat huhuhu

nur irfaan:5months

irfaan dh 5 bulan...
berat:7.9kg
panjang:67cm
kena cucuk utk yg 5 bulan dia..dia sedikit demam...panas2 manja gitu...
tp dia tetap tak duk diam...sentiasa bersenam...

perkembangan:
1.dh pandai berlari...hehehe...tak mungkin la kan...dia masih tak berapa lepas nk meniarap...'eh..eh..ehh'...bunyinye bile meniarap...se'eh perut kot
2.makin susah berak...macam2 dh ikhtiar nk bg dia berak...x jalan...mgkin dia amik gen aku terlebih kt situ...setakat 3hari x berak tu takda hal punye...
3.makin tak minat nk tido...hairan bin ajaib budak kecik ni...payah nau nk tido...terutama weekend(ni kes buli ibu la ni...time duk ngan nenek dia tido jer)
4.nak sgt makan...sian dia...sume benda nk sumbat masuk mulut...
5.suka main kaki...dh masukkan jari kaki dlm mulut dah...kata org tua2,dia cepat dpt adik klau buat aksi tu...kata ibu 'irfaan,kang tak cukup kasih sayang...baik jgn wat mcm tu'(ibu ngan ayah ok je nk buat adik lg...eh)
6.sungguh happy klau bawak bejalan,naik keta...dpt naik stroller keliling dlm umah pun jadilah...

ini keluarga saya(mcm tajuk karangan plak)
ni muka irfaan bile tgk laut...puas dia pikir,ape la mende tu

Thursday, June 3, 2010

mmm...

sudah ada kelapangan waktu
rase nk update blog...tp tak tahu nk cite ape...
nti2 la ek...
lgpun hati ku sudah ada di kg...badan je ada depan pc
lepas keje(ntah2 x sempat hehehe) aku blk kg...
isok nk bwk my son(ada son dh aku) ke klinik...
cucuk utk 5 bulan...

irfaan dh nk masuk 5 bulan laaaa...waaaaa...teruja...

Tuesday, June 1, 2010

Tuesday, May 25, 2010

ssssss

sebak
sesak
senak
sengsara
seksa
=I'M SUFFER....

rase nak gi overhaul kepala otak ni...

Wednesday, May 19, 2010

nak sangattttt...

terliur betul nk update blog...
tp apakan daya...
along telah menderaku...
buat taking off huhuhu
bnyk plak tu...(saja burukkan along...padahal bersetujuan bersama cari duit lebih hehehe)

konon2 nk bz kan diri...sbb xnak ada feeling2 sedih mengenang nasib diri
tp ni dh kes korbankan diri sendiri ni(smpai nk update blog pun tak celuih) hehehe

ekceli i enjoy wat taking off...
teringat sume kenangan belajar measurement...
betapa susah payah seat exam for 6hours utk subject measurement ni...3jam pg,rest jap,3jam lg petangnye...
nak tiru mmg x sempat...org jwb ikut SMM, aku jawab based pada ISA(ikut suka aku) ngehngehngeh
ada org tu yg soklan x suh kira pun, dia kira gak...pastu gaduh x cukup masa...tettt

dhla taip...smbung wat measurement plak...ke nk tido hehe
lps bulan 6 ni, aku nk measure kain plak...xnk dh measure concrete besi segala...
mejahit @n's collection smbil praktis vokal(irfaaannnnnn!)
kehkehkeh

Monday, May 17, 2010

untuk:sang along~

terlambat tp tetap ingat(ayat cover)

along...
SELAMAT HARI LAHIR YG KE-28...
ingat di mana bumi di pijak, di situ langit di junjung...

Kegagalan hari Ini beerti pendorong, namun kejayaan semalam bukan beerti kemegahan, oleh itu gantungkanlah cita-citamu setinggi-tinggi bintang di langit, dan rendahkanlah dirimu serendah-rendah rumput di bumi...(ayat hasil googlelan)hehe

saya sayang kamu...

birthday along ni 16 mei aritu...sedate ngan hari guru...
dia pun ada cita2 nk jd cikgu...semoga tercapai...

kepada guru2 ku...terima kasih atas segalanye...
xde perkataan yg terbaik utk cikgu2 sume selain TERIMA KASIH...
walaupun cikgu2 penah ckp kt aku:
  1. dia ni adik beradik yg lain sume masuk U, dia ni tak tahula nk jd ape....(dgn nada mcm menghina ok...sgt2 rase di malukan di khalayak ramai...cikgu ni buat aku betul2 rase tercabar)
  2. dlm setandan nyior(kelapa) tu mesti ada yg komeng...tp jgnla jd komeng sgt...(aku berusaha utk buktikan aku bukan nyior yg komeng sgt...komeng manja2 jer haha)
  3. tak sangka ek awak leh dpt pangkat 1...(yelaaa...aku stended dpt pangkat SAJA AMBIK PEKSE (SAP) je kot)
  4. kamu...diam...(time ni aku bertanye kt cikgu dlm kelas...ini jwpn yg aku terima...terus aku jd pendiam dlm kelas(sume salah cikgu ni)pendiam ker?KE TAKDE TERUS DLM KELAS?)hahaha
  5. maaf tidak di terima...(aku bg kad raya kt cikgu ni, dia baca kuat2 dlm kelas...dan ini jwpn yg di terima...ape2 pun BM aku tetap dpat A2,walaupun dia penah kreditkan BM aku 2x je selama 2thn belajar ngan dia...sekali form 4,sekali form 5...adilkan?)
best tak ayat2 yg aku terima dari cikgu?
kalau setakat cikgu ckp...'ape la awak nk jd buat mcm ni?','berubah la skit perangai tu'...x jalannye de...ayat2 yg kt atas tu je jalan ngan aku...yg leh buat aku insap....hohohoho...

can't wait!!

huh...tak sabo betol nk tunggu ke date yg di tunggu2...
dah semakin tak tahan ekekeke...
dh makin senak kepala otak, semakin sesak nafas, semakin sukar nk bernafas, semakin tersepit lemak2 kt badan(lain mcm je bunyinye..laaa rupe2nye aku pakai girdle...patutla rase padat nau...)hahaha

aku tak tahu korang penah rase ke tak...
rase berjauhan dgn anak...
yg ko kandung selama 9bulan lebih...
yg sentiasa berada dlm perut, yg ko bawa ke hulu hilir, ke sana ke mari...
tp bile dah kuar...kita terpaksa berpisah ngan dia...
seksa woooo...seksa sgt!!!(tp badan x kurus2 pun kan...tensen2!)
maknenye salah la teori org kurus susah hati...org gemok senang hati...hehe

aku tak gemok...aku makin cerah jer hahaha
arini dapat teori baru...bila badan makin berisi,kulit makin putih...sbb kulit menegang huahuahua logik???
klau kurus kulit makin gelap...sbb kulit mengecut...
SO,lepas ni...kepada sesiapa yg nk beramas mesra sgt ngan aku...yg nk tegur perubahan fizikal aku...bolehla guna words yg nmpk polite skit tp makan dalam...
cth aytnye 'ko nmpk makin putih la an'...SO, aku paham la yg sbnrnye ko nk ckp aku makin gemok wakakaka

owh aku dh lari tajuk...
sebenarnye aku tak sabo nk tunggu masa yg aku leh tgk anak aku setiap hari...
aku leh tgk ape perubahan hari demi hari dia...
ni tak..weekend je baru dpt tgk...
blk minggu ni...tang ni yg berubah
blk minggu lg 1...dh pandai yg ni plak
blk minggu lg 1...dh pandai yg tu plak

hari ni call tok wan irfaan dia ckp 'irfaan dh pandai meniarap'...
sungguh sadis...x jd org 1st tgk perubahan dia...
uwaaaaaaaaaaaaaa....
bila aku nk hitam sbb rindukan anak????hohoho

irfaan yg di'terap'kan sebelom waktunye...org dulu2 pantang tiarapkan anak sblm dia pandai meniarap...katanye nti anak tu tak pandai wat keje sendiri,sume nk org tolong...tp aku tiru pid...x sabo hahaha

Friday, May 14, 2010

xde apa...saje2 jer...

mmm...xde ape nk di citekan...tp saje nk menulis...
pejam celik pejam celik skang dh bulan 5 laaaaaa
ayoookkkkkk...cepatnye mase berlalu...

tp nk tunggu ke ujung bulan 5 ni mcm lambat plak...haaiihhhh...
x saba nk gi cameron...bwk irfaan gi bercuti...
dahla pegi secara beramai2...mesti syiiiiokkkk
meh nk senaraikan ahli rombongan ni...

  1. aku
  2. nuril
  3. irfaan
  4. mak...abah xnak gi huhu
  5. sis la
  6. abg pawi
  7. sis na
  8. abg azril
  9. along
  10. wawa
  11. dzu
  12. din
  13. lea
  14. mama dzu
  15. dilia
  16. cekki
  17. cekni
waaaahhhh 17 org laaaa...sungguh tidak meyabarkan(BM kantoi)...
sila wat jadual tempat lawatan yer...
aku lantik along n wawa jadi pengurus rombongan ni hahaha
jadikan ia kenangan terindah kita semua...nti org akan tnye sape organiser?leh la jawab 'aku la yg uruskan sume tu' teka ayt sape?.....lalalalala

>>sayang sejuta kali sayang pid,babad,afieq,noma,hasbi,farah,anas dan baby dlm perut farah x dpt nk gi....klau tak mesti lg hapPENINGggggg hehehehe

Thursday, May 13, 2010

akhirnye...ku miliki jua

biarlah org dh beli yg ke 80kali ker...
tp ini yg pertama kali ku...kesian kan?
ini laptop pertama saya...
target dari tahun 2007..mula2 keje nk beli laptop...
tp 2010 baru tercapai...alhamdulillah...

semalam ke low yatt bersama en.suami...
mula2 survey compaq or toshiba...
last2 cik acer gak yg di beli....mmmmm ape2 jelah...

org cakap acer byk problem...tp nape aku beli?
mula2 de salesmen tu tnye nk guna laptop tu utk ape?
aku nk guna utk keje manje2 jer...menginternetkan diri,guna mic.ofis...
so de tu ckp..x guna nk cari yg high spec.,yg biase2 pun dh ok...
dia ckp acer senang...service center nye bnyk,spare part byk dan MURAH(ini yg penting)
nk compare ngan toshiba susah nk cari spare part(yeker?)...lagi pun skang byk laptop skang AP set(wa ingat h.set je ade) sbb tu la laptop skang murah2...jangan tertipu(klau de tu tipu aku,aku bukan tahu)...

ni la spec my lappy(owh mcm x sangka aku memilikinye)...poyo lah...

di sebabkan gi beli ngan org laki...dia x kisah la guna AMD processor..'kalau main game dia leh support'kata nye...

dan yg menjadi sedikit pembaziran...22/04 aritu aku baru je beli external hardisk...konon2nye nk save ape bale kenangan kt opis ni la...
mula2 aku ajak beli laptop...en.suami kata xyahla...pc dia power lg...guna yg tu je dulu utk cari duit...dh dpt untung baru beli laptop...
wa pun beli la external hard disk...
elok je wa beli...x lame lepas tu de tu leh ckp plak...pc ni mcm x bape sihat jer...kita survey2 laptop lah...ewah ewah ewah...

ni external hard disk wa...jenama BUFFALO,320GB...baru guna tak smpai sebulan...time wa beli tu rege dia RM225...la ni wa nk jual rm200...ada minat ka??

Tuesday, May 11, 2010

wishlist...

aku perlukan duit setebal ini lg utk membeli sume wishlist ku
  1. oven - kot2 nti wat bisnes kuih raya kecil2an selepas dh brenti keje nti hehe
  2. mesin jahit - kot2 akan jd tukang jahit plak nti(sume kot2...nmpk nau akan hangat2 taik kambing)
  3. laptop - supaya aku tidak gersang bila dh benti keje nti
  4. streamyx - ada laptop je x guna de...klau xde line internet de
  5. sewa lori - ada sesape nk bg service lori utk di sewa skali ngan tukang angkut barang(yg murah...ni yg plg penting)
  6. lcd tv - xde sebab aku nk beli tv ni tp saje teringin nk beli hehe
  7. handphone - handphone gua asyik hang jer...aku sangkut hanger kang baru tau...
dahlah...malas nk taip dh...klau duit tu beganda 10 pun belom tentu cukup...wasatiah aizaan...wasatiah!

Monday, May 10, 2010

~selamat hari ibu~ibu...

hai ibu...
walaupun irfaan tak pandai cakap lg tp irfaan dh pandai menaip tau ibu...irfaan dh belajar menaip kat blog dari dlm perut ibu lg...hehe

irfaan nk ucapkan SELAMAT HARI IBU utk ibu...(terlambat skit)

terima kasih kerana sanggup mengandungkan irfaan lebih dari 40weeks...irfaan bukan ape...terasa best duk dlm perut...tu yg xnak kuar tu...tak sangka bile dh kuar lg seronok rupenye hehe maafkan irfaan ek...

terima kasih kerana melahirkan irfaan ke dunia ini

terima kasih menjaga irfaan sebaik mungkin dari irfaan lahir lg...walaupun irfaan meragam selama 2 minggu pertama irfaan lahir ke dunia...irfaan bukan nk susahkan ibu,tp irfaan tak biasa ngan dugaan hidup di dunia ni...tu yg irfaan nangis dari kul 12tghmlm smpai kul 5 pg tu...maafkan irfaan yer...

irfaan harap ibu akan tabah mengharungi dugaan menjadi seorang ibu(mcm nasihat dr org tua plakkan?)..jadi ibu yg terbaik di dunia ni...irfaan tahu ibu mmg yg terbaik...I LOVE U muahmuahmuah

mmm irfaan lapar susu la ibu...irfaan stop kt sini dulu ek...irfaan dh nk mintak susu kt neneklah...ni ada irfaan attach gamba ibu ngan irfaan...

ibulah peneman di kala irfaan tido
ibu juga akan sama2 tido dikala irfaan tido(kadang2 irfaan x tido lg ibu dh tido)hehehe

akhir kata...irfaan nk adik(eh eh eh)
irfaan ngan ayah ada tulis kad utk ibu...ayah dh bg lom?(dah sayang..bergenang air mata ibu baca kad tu)

>>tak lame lagi irfaan duk ngan ibu n ayah kan...tak sabar betul irfaan...
>>selamat hari ibu juga utk nenek irfaan...i love u too

Friday, May 7, 2010

video sedap!!!



ooo cepat je korang klik bila ada word sedap tu ek....
ini kejadian semalam...masa blk keje...

kelajuan=10km/j
jarak=25km
masa mulakan perjalan=5.45pm

kalau lu terer de...lu tlg kira pukul bape wa smpai umah...buat latihan fizik skit ek...
wa dh mcm2 gaya duk dlm kete...menyanyi,melalak,bwk kete tak pegang stereng,korek hidung lalala best weh korek hidung time jem...layannnn...lepas tu mkn kacang plak, terus ada perisa tambahan huahuahua
last2 wa main usha2 ngan de belakang kete wa hahahaha usha2 kt side mirror...siap hidupkan wiper tgh panas2 terik tu ape al...nk mintak no tepon la tu hahahaha(budget ada sgt la org nk usha lu minah)

wa stresss ok...wa stress ngan jem..nasib baik next week last wa duk kt opis jalan pahang...17th may ni wa pindah HQ smule la de...dekat gila ngan umah wa lalalala

ni kejadian pg td time wa nk gi keje...

klau kete wa jd gini...wa tak tahu ape jd kt wa...pasu tu dtg dr tingkat atas...samada terjatuh or sengaja org baling supaya kene kete tu...masih dlm siasatan(mcm polis lak wa hehe)

mlm td wa jupe gamba ni...along,ape yg ko cube lakukan?hahaha

Thursday, May 6, 2010

Yang Terindah - part 2

si isteri yg sedang koya2 nak jiwang...
sms sang suami

isteri:b tgk x cite adamaya?
suami:smlm tgk.nape yang
isteri:best x lagu cite tu?
suami:blh thn gak.tp b xperasan sape yg nyanyi
isteri:kena x lagu tu klau b tujukan kt ayg?

x lame tu tepon si isteri berbunyi...

suami:helo...ayg tgh watpe?
isteri:x watpe...b tak jawab pun mesej ayg
suami:b tak bape ingat lagu tu...tgh mengingat lirik lagu tu mcmane..kang salah jawab kang tak kena plak nk tuju kt ayg
isteri:ala b ni...baru nk ajak jiwang2..mmmmm
suami:yela2 nti klau b tgk b hayati lagu tu
isteri:mmm dh terlambat

poootonggg arr kan?
itu suami saya...kalau tak di ajar suh jiwang2 ngan isteri dia...xdela dia nk layan2 lagu sambil terpikir wife dia...mmmm
nape manusia x penah nk bersyukur?tettttttt
tgk adam smlm masa ternampak dani pegang tgn maya...dia bunyikan hon kete jer...xdenye nk meroyan x tentu pasal...dah dpt suami sebaik adam pun lg nk layan org sewel mcm dani...hmmmm...

suami saya:
sangat baik...sangat penyabar...x pernah nk marah saya...nak tegur pun akan guna pendekatan yg baik sgt
jaga saya dgn sgt baik...baik semasa sihat dan juga semasa sakit...teringat masa lepas bersalin...dia jaga dan layan saya mcm tuan puteri...
sangat ringan tulang...rajin membantu saya...
bab kerja rumah...membasuh pinggan mangkuk kuali periuk,basuh n jemur baju(lipat baju je saya x bg dia buat...sy ckp kt dia...'b xyahla lipat kain,sakit mata ayg tgk'(berbudi bahasakan bini dia..pangg!!)
klau anak bgn tgh malam nk susu,dia yg bancuhkan...klau saya ngantuk,dia suh sy tido,dia yg susukan anak...klau anak berak ke mandi ke sume dia tolong...

owh cukup3 meng'up' suami sendiri...kang ada yg muntah hehehe
tp dh dasar perempuan tak sedar diri kan...dah baik mcm tu pun...LAAAAAgi BANYAK KOMPLEN KAN??
lempang kangggg...

sesi update blog laju2...

kena laju2 sbb ada keje(eh sejak aku nk brenti ni...committed plak aku terhadap kerjaya aku ek)
harini hari geram...
aku bangun kul 6.15am...nasib baik aku tak terkencing kt atas tilam...
sbb dlm mimpi aku pg td,aku mmg dh nk terkencing sgt2 dh...tp boleh plak tandas awam yg aku pegi tu jenis open toilet...pastu mangkuk tandas dia guna tupperware2 je n dlm bekas tu penuh ngan ikan..x berani aku nk kencing...kang ada yg ikan2 tu ngap ikan emas aku hahahaha apekah petanda mimpi aku tu?org kata mimpi ikan berputih mata huhuhu nasib baik sedar n selamat kencing kt toilet...

terus bersiapan nk gi opis..semangat2...nk gi awal sbb dh 2 hari aku x punch in huahuahua...
7.20 aku dh kuar umah...biasa 8.30 br aku kuar umah...kul bape nk smpai opiskan..xkan 8.31...
kuar jalan besar jem plak...dgn harapan sekejap jer jem...smpai kt parlimen tu amik ko...jalan makin penuh ngan jem...kul 9 br smpai opis...diulangi kul 9 yer...tensen2...dlm tensen2 tu mula la aku cari cerita yg leh buat aku marah...bodoh dh tensen cari lg cite nk bg marah...

aku teringat cite last week...
ada org dtg nk jual penapis air kt umah mak aku kt kg...
mak aku xnak dgr,abah aku kuar,aku mandikan irfaan...sudahnye en.nuril gak yg jd pendengar setia...aku bolayannnnn...sebabnye kan kan

7-8thn yg lepas(aku dh x ingat tahun yg sebenar)...pempuan ni dh penah dtg dh umah aku...
dia adalah biras member aku sebelah umah...dia dtg pada tahun itu as tetamu rombongan dr pengantin perempuan(wife member aku)...umah sebelah ni wat kenduri menyambut menantu n umah aku jd umah tumpangan 'org sebelah'...

pempuan ni gile berlagak sombong nk mampus macam ayam bulu terbalik,mcm anjing bontot tonggek,mcm babi berhidung mancung...dia budget dia lawa la kottt...aku rase nk lempang n terajang je dia laju2...dh la menumpang umah org kan...bersalam ngan tuan rumah pun taknak...aku tak lapar la nk salam ngan tgn dia...at least dia salam ngan mak aku dah laaaa...

time tu dia baru kahwin kot...dia berkepitttt je dlm umah aku tu ngan laki dia...mcm dia sorang je ada laki...time lalu kt kitaorg adik beradik yg tak kahwin lg time tu..leh plak dia buat2 peluk lengan laki dia...macam HARAM...apa ko ingat air liur aku berlejeh sgt ke tgk laki ko?
weyyy aku tak lapa la ngan laki ko...

dan ada lg 1 kejadian yg aku tak berapa pasti cite kejadian tu...sinopsisnye mcmnila lebih kurang...member sebelah aku ni eksiden kt kuantan...akak aku gi tolong...tgk2 ada pempuan sombong mcm babi ni(eh babi pun x sombong mcm ni laaa)...dan dia still x bertegur sapa...walaupun org dh dtg tolong

dah 8thn berlalu pun org tak akan lupa la de...
klau ko dtg nk jual barang beli 1 percuma 8 pun aku tak beli...
beli 1 percuma khidmat cuci bontot aku pun aku tak hingin...

nk je aku sound...'ooo minum air dr penapis ni leh ubah org gak kan...dr x pandai bercakap nk tegur org pun dh jd pandai becakap'
jangan la sombong tak kena tempat de...nk rase ko best sgt, ko anak peneroka gak...jgn la memandang org smpai org rase terhina dek pandangan ko tu...kador kador la diri tu skit...

dah2...

>>dlm sesak2 jem td..aku terserempak ngan rombongan mengiringi najib(aku kenallah kete dia)...ehhh diaorg mmg xyah mematuhi had laju ek??panggg!!!lempang diri sendiri... =P

Tuesday, May 4, 2010

irfaan @ 4 months

dah berusia 4 bulan anakkoi...dh 4 bulan berlalu hari yg di nanti2kan...dah 4 bulan berlalu aku di seluk oleh doktor utk masukkan ubat induce...dh 4 bulan berlalu perutku di toreh utk kuarkan seseorang yg bergelar cahaya mata...dah 4 bulan...sekejap je masa berlalu kan

perkembangan nur irfaan @ 4 months:

1.berat badan 7.7kg...membesarlah anakku dgn sihat
2.dah pandai mengiringkan badan mcm nk meniarap...tp still x lepas...berat bontot kot hehe x reti nk betul kan tgn yg tertindih dek badan...
3.dh ketawa dgn jayanye..siap menjerit2 klau ngan tok wan dia...ada yg mengigau tgh malam kang sayang
4.dh dapat skit2 sawan bergambar...bile dia nak nangis n kita tgkp gamba dia, dia diam...jangkit ngan lea la ni hehehe
5.masih menjadi weekend son...sian dia...bila jumaat malam,celik mata nmpak muka ibu n ayah...senyummmmm jer...sabar yer sayang,dh tak lama dah...

terimalah senyuman manis dari nur irfaan..ewah!

dia mmg suka senyum gini(budget cute) hehe

irfaan ikut muka sape ek?hahahaha

Monday, May 3, 2010

monday bulus...

stress betul klau hari monday...
ada x org gembira di hari monday nk pegi keje?
aku gile malas...
sbb tiap2 ari ahad..aku akan smpai kl around pukul 1130 or 12tghmlm
kul 5lebih pg dah di kejutkan sang suami sbb dia dh nk gerak blk ke pahang...keje
aku tido smule...pastu liat gile nk bgn nk sembahyang subuh...
silap2 lepas solat tido smule...dan bangun ikut suka hati aku kul bape nk smpai opis(kata dh anto resign letter)

mcm tu la rutin aku tiap2 minggu...
hari jumaat blk keje naik bus blk temerloh jupe buah2 hati...
yang peliknye aku xleh tido dlm bus dh skang...
klau dulu pantang naik jer...dr pekeliling nk smpai bulatan pahang aku dh ghaib
ngan wawa dr shah alam smpai kl siap leh cemas2 nk terlajak tak dapat turun kt CM...
adekah aku dh tak jd penido...owh sungguh tipu...

aku xde topik khusus...saje nk merepek...
cuma aku nk berkongsi 1 rase...yg dh lame aku pendam
rase apabila dh menjadi seorang ibu...

aku ni seorang anak yg boleh tahan menjawabnye(baca:mak abah dh ajar tp ttp kurang ajar dan of kos bukan salah mak abah lg)...aku ikut kepala hotak aku je klau nk wat ape pun(nasib baik last2 jd manusia gak)...klau mak aku risau ke,aku jawab 'ala mak ni risau sgt...tahu la ayan jg diri'...klau mak aku tak bg buat ape yg aku nk buat...aku buat gak..samada last2 aku bgtau dia or terus menjadi rahsia hehehe pendek kata,aku ni anak yg x dengar kata...tp aku tak berniat utk tak mghormati mereka...bukan niat nk jd kuang ajar...cuma mgkin cara penyampaian tu boleh mengguris hati mereka...

tp bile dh aku sendiri dah ada anak...baru aku tahu mcmana perasaan seorang ibu...mcmane dia risaukan anak...mcmane dia nk pastikan yg terbaik utk anak dia...mcmane kalau dia sakit,dia dlm bahaya,mcmane dia dh besar nti...sume aku pikir...bila aku pikir balik ape yg aku buat and jawab kt mak abah aku...mmg x patut...

sbb tu mak aku sll ckp 'awak xde anak lg boleh la ckp xyah risau,xyah pikir,suh mak tido lena xyah pikir sgt pasal anak...nti awak dh ada anak,awk tahu la' huhuhu....
dan mak aku penah ckp kt aku 'ikut awak la aizaan nk jd ape'(ni stok dh x leh nk ajar dh kot)
huh!...menyesal tak jd anak yg tak berapa menggembirakan hati mak dan abah(sbb takut balasan anak aku pun jd mcm aku hahaha padan muka...)

bila dah ada anak baru la tahu mcmane 'susah'nye nk besarkan anak...'susah' tu bukan menyusahkan tau..'susah' tu merangkumi byk pekara...susah nk dihuraikan...nk pastikan anak sihat xde penyakit, anak membesar jd org berguna, cukup bekalan ilmu agama dan lain2

sume nk yg TERBAIK utk anak masing2..TAPI cuba bayangkan anak yg di tatang,di jaga,di manja dengan BAIK ni jd KURANG AJAR,MENJAWAB,TAK DENGAR KATA,TAK MENJAGA HATI,CAKAP MAIN LEPAS JER(ahh malasla nk buka pekung di dada)....CUBE LA BAYANGKAN...

aku bersyukur pada Allah...kerana memberi aku rezeki...memberi peluang aku utk menjadi seorang ibu supaya aku lebih menghargai mak(terutamanya) dan abah...bile dh jd ibu baru aku tahu betapa besarnye pengorbanan mak dan abah sbb aku bayangkan mcmane aku nk yg terbaik utk anak aku,macamtu la mak n abah aku nk yg terbaik utk aku...huhuhu

sbb tulah adanye ayat hormatilah ibu bapa...sbb pengorbanan diaorg nk membesarkan kita tak dpt dibalas dgn apa pun di dunia ni...

Ya Allah,kekalkanlah rasa kasih sayangku terhadap ibubapa ku seteguh rase kasih sayangku terhadap suami dan anakku'...amin

>>p/s:klau anak degil xnak dgr kata...cerminla diri dulu...kita dgr kata mak abah kita tak?huhuhu

Thursday, April 29, 2010

masa sudah time!!

nampak tak widget kt atas tu??hehehe
i'm leaving ok...
leaving the KUALA LUMPUR!!!
hoye hoyeeeeaaaaa....
leaving the jammed, leaving the serabut, leaving the sesak, leaving the double parking, leaving the saman from DBKL sbb tak bayar parking(ada aku kesah), leaving everythings make my blood going up and my urine become sweet hahaha
i dont want banana fruit 2 times (bukti aku dh tgk adnan sempit)

aku akan kembali ke negeri tumpah darahku...
setelah 10th diperantauan(mcmla lama sgt de)

21st April 2010 yg lalu aku dh anta tender resignation...
sedih la plak...nk tinggalkan kawan2, kerjaya, shopping kompleks(ni paling sedih)...hehehe

inilah namanye pengorbanan...
kita hanye merancang, Dia yg tentukan...
dan ia bergantung pada kita utk memilih ape yg terbaik...
dan semestinye kita akan berusaha utk yg paling terbaik...
bile kita dah memilih satu drpd 2,3,4 jalan...kita road jelaaa...

Tuesday, April 27, 2010

Yang Terindah



kadang2 aku rasekan penulisan aku x best lgsung...
cthnye ayat ni: best lagu ni...jiwang karat habes...

tukarlah...layan siot lagu ni...biarla org nk ckp aku jiwang

kan best klau en.suami dgn jiwang2 menyanyikan lagu ni utk aku(sunguh tinggi impianmu)...aku pun terbuai2 menjiwang di awang awangan...biarla x sedap pun dia nyanyi..janji dia tujukan lagu ni utk aku...ayat ni nk tukar mcmane nk bg best ek...klau aku tulis:kan best klau dpt tukar2 suami...(best gak klau dpt mkn penampar free kot)..klau laki ko ckp mcm tu ada yg ko sentot berentot tot tot...

tp lambat lg en.suamiku itu nk main tuju2 lagu..lambt lg ok! lambat lg...siap kena paksa
mmm...malas dah nk tukar ayat...kang x pasal2 aku derhaka

'b...tujukan la lagu ni utk ayang' huhuhu dulu masa becinta tak romantik2,dgn alasan tgu kahwinla baru nk romantik2...skang dah kahwin siap kena ungkit...

time nak memikatttt biase la kan...suh terjun bangunan pun sanggup...malasla nk ungkit lebih2

'b ckp bile dh kahwin nk jd pasangan paling romantik...x romantik pun'...'alangkah bestnye b jd romantik mcm si polan tu kan'...'nak tunggu b jd romantik mcm si polan tu ntah bile la'...aku akan dpt jawapan...'haa compare...compare'

adakah aku sedang meng'komplen'?adakah aku sebenarnye yg tak bersyukur.?..dah dapat suami yg baik dan bertanggungjawab...mintak yg romantik plak hehehe pang pang pang pang sile lempang diri sendiri laju2 utk sedarkan diri utk bersyukur
ayat ni mmg patut tukar...ko memang tak sedar diri la aizaan...dah la tak lawa macam maya, sibuk nk yg mcm adam...ada org nk kt ko pun dh kira ok(sedih gile weyy ckp kt diri sendiri gini)

kang tibe2 pandai romantik kang risau plak dia meromantik ngan org lain kan...dunia2...baru padan la muka ko kan,komplen kuat sgt

ok..aku dh sedar diri...aku anggap jela en.suamiku mmg tujukan lagu ni utk aku...zasss...layannnn

hutang tag...

xde la hutang sgt..tp buat diriku yg tgh sibuk ni,ape la salahnye menjawab tag bg melapangkan dada aka mengulor hehe

TAG #1
tag dari cikpid..


1. Barang kahwin pertama yang dipakai?
tiru noma lah...rasenye gelang nikah gak...

2. Barang elektrik pertama yang beli bersama pasangan selepas sah bernikah dan duduk sebumbung?
aku beli barang elektrik sume sebelom kahwin...dah kahwin xde beli2 dah...duk diam2 je...duit dh abes hehe

3. Barang pertama milik peribadi yang dibeli guna duit hantaran?
duit hantaran aku yg 8juta tu, separuh bg mak,separuh aku guna utk perbelanjaan pengantin..mekap,baju,pelamin bla bla bla...rasenye x sempat beli barang peribadi..dah habes...nk mintak top up duit hantaran leh tak?bolehhh....boleh blah!

4. Barang pertama yang dibeli selepas bergelar isteri?
mmmm mende ek...ada sesape ingat?rasenye meja makan...

5. Barang mahal pertama dibeli sbg suami isteri (beli dgn capai keputusan bersama)?
aku suka beli barang tanpa keputusan bersama suami...sbb confirm x dapat...
cuma ada 1 benda je keputusan bersama yg confirm dapat...hehehe

TAG #2
tag dari noma

1.Go to your photo files, select the 8th photo folder.
2.Select the 8th photo in that folder.
3.Post that photo along with the story behind it.
4.Then challenge 8 blogging friends to do the same.


nama photo foldernye - befday wawa
di sebabkan gamba dlm folder tu ada 3 jer...
so,aku amik la yg last skali...
tempat kejadian di Melaka...
ketiga2 gadis ini perasan cun dan bertambah manje bila tgkap gamba dgn sengetkan kepala hahaha jari jemari masa ni dapat diselamatkan dari membuat 'peace' yer(sampai umur bape ntah nk buat jari peace ni pun aku tak tahu) hehe
kami mmg sawan air...tp sorang pun tak reti berenang...boya(baca:pelampung)lah tmpt kami bergantung hehe ada kes kecuakkan rasenye terjadi di sini....tp dh lupe...biaselah,sel2 otak dh tak berhubung de(eh ada gak de dia)...

>>dah beli dvd adnan sempit...tp x dpt tgk lg...gua bz body huhuhu


Thursday, April 22, 2010

ehhh mmg mcm.....

pg2 td..smpai opis,buka email,ada org tag gambo ni de...
nasib baik x bersembur mee yg aku tgh kunyah de...huahuahua de
sejak bile aku jd askar de?pinjam baju rotu org la de...
mcm tugu negara ke mcm shilakers de...

ape al ko duk de de ni de?hahaha de
kawan2 aku la ajar ni de...aku tak tgk lg cite azlan sempit ke ape ntah de...
tp diaorg ckp...dia singkatkan sebutan brother tu jd de jer...
and cite tu kabarnye kelakar giler de...

>>penulis kena sampuk hantu de huahuahua
>>sudah ke SPA...huuuuuu bestnye de

Wednesday, April 21, 2010

WTF

serius aku xleh jumpe kete yg berplate nombor kan WTF...
keje aku membaca mende tu ngan ayat penuh carutan itu saje... :P
boleh x band giliran huruf WTF tu utk dijadikan nombor plate...supaya x makin byk dosa aku time driving hehehe

aku ni dh la pemandu berhemah...ada kena mengena ker?
dolu2kan klau nk lmbt sampai ke suatu tempat akak aku akan suruh aku yg drive...
tp skang...harapan laki aku nk tido time aku driving selalunye musnah
sbb aku guna taktik memandu dgn laju supaya dia tak leh tido hehehehe

aku bosan sebenarnye...saje nk menulis

Friday, April 16, 2010

peringatan akhirat


arini gua dpt email ni...kecut segala organ dalaman...adehhh
bagaimana nak sentiasa ingat yg dunia ni hanye sementara...
akhirat jua kekal selamanye

bagaimana nk menghadapi akhirat?
macamane nk jawab soklan2 maut tu nti?
macamane nak boleh terus masuk syurga?

cube try jawab soklan sport ni ek:
  1. nape tak tutup aurat?pakai tudung je dh tutup aurat ker?how about lengan,kaki??nape pkai baju mcm salut buah nangka?nape pkai baju tp nmpk segala 'porch beg' di badan?
  2. nape sembahyang lambat?(leh ke jwb 'at least sembahyang'...pang!!!)nape tinggal solat?
  3. nape mengumpat,mengata,mengutuk org?
  4. nape berkata perkara yg sia2?mencarut,menyumpah,memaki?
  5. nape tak mghormati ibubapa?kan redha Allah depends on keredhaan ibubapa...
  6. nape tak taat pada suami?menjawab,melawan,memerli...(utk sang isteri)
  7. nape tak mendidik isteri dan anak2 ke jalan Allah?(utk sang suami)
dahlah...cukup la soklan sport nye...dari 7 soklan jawab 5 jer(macam exam kan)...
dengan jawapan kita tu lepas tak kita nk masuk SYURGA?
gagagagagagagaga(cuak!)
cuak saja tak guna...nape tak bertaubat?
bila dh bertaubat nape diulang kesalahan yg sama(dahla sembahyang tobat 20thn skali)huhuhuhu

Ya Allah...
ampunkanlah dosa hambamu ini...
dosa ibu bapaku...
dosa suamiku...
dosa anakku...
dosa ahli keluargaku...
dosa sahabat2ku...
amin...