Saturday, December 19, 2009

14 days to go...

menghitung hari...
detik demi detik...
hohoho

lg 14hari weh!
sungguh mendebarkan...
sungguh mengexcitedkan...
sungguh menggerunkan...
sungguh ketidaksabaran...
sungguh sesungguhnye...hahaha


i've no word...
just berdoa...semuanye selamat dan berjalan lancar...
asal baby gerak yg mcm menggeliat jer...
aku akan terpikir 'dia dh nk kuar ker'
x tergambar bagaimana rasa sakitnye nk beranak h0h0!
chayok3!gambatte ne!

Monday, December 14, 2009

Tag:En Suami

1. First time jumpa with your hubby bila and kat mana?
Mmm..mcm tak tahu bila 1st time jumpe dia...sbb aku 1 sekolah ngan dia time tadika n sekolah rendah...
tp 1st time jumpe dia bila dh besar adalah time diploma, depan kedai runcit, kedai awang...dari jauh aku nmpk dia...dlm hati ku berkata...(di jawab di soklan no.3)

2. Love at first sight?
Tak...aku ingatkan dia contact aku semula sbb saje2 nk mengeratkan hubungan kawan2 lama...dah lama2 baru aku tahu, rupe2nye dia nk mengayat...plus i like je org mcm dia...terus in love la...

3. Who is he when the first time u met him?
Dah kata tak ingat bile 1st time jupe...tp sambungan jawapan no.1 'dh makin hensem kawan aku sorang ni' haha

4. How long it takes for him to ask u out for a date?
22 tahun 6bulan rasenye...lamekan hehe yela...22thn aku tunggu mane la mr.right aku...slps 6 bulan bercontact2 smule, dia ajak i kuar dating...

5. First place dating di?
KFC Bentong...ke bandar koboi kitaorg gi dating...dh la pkai baju wane same...ya a'auw auw...ada jodoh la tu kan...haha

6. How he proposed?
nak couple dia proposed dlm msg je...dr bahasakan diri 'koi n aok'(bahasa org temerloh)..terus tukar jd saya n awak...fewwitt...malu la...
nak tunang, mak dia suarakan pendapat setelah dia graduate...aku yg teman mak dia duk dlm dewan konvo, agaknye time tu la aku lulus...'leh buat menantu budak ni' haha perasan

7. Special date with your hubby?
1st time dating - 07/06/2004
tunang - 22/12/2008 rasenye hehe
Kawen - 06/03/2009 tragis date ni...

8. Changes that he asked you to do?
Dia tak penah harapkan aku berubah...dia menerima siape aku seadanya...aku agak je lah hehe

9. What is about him that you love so much?
Himself...bila aku tgk dia...terasa cinta sgt...(dh duk jauh, gini la rasenye...ce jumpe hari2...cari pasal jer)

10. What is about him that u wish he would change?
Aku nk sangat dia brenti isap rokok...sbb taknak dia sakit je sokmo...tp klau merokok tu menyihatkan dia...aku terima jela...

11. You will lose your mind n crack your head when he?
keje je kejenye...tak ingat mende lain...terlalu comitted terhadap kerjaya...aku ni mcm bini no.2 je

12. You will smile tru your eyes for the whole day when he?
dia laksanakan ape yg aku inginkan haha bunyi mcm kena buli jer...

13. complete below sentences
My love towards my hubby is as big as...sebesar menda yg tak dpt digambarkan kebesarannye...dan seharusnye tidak melebihi cintaku pada Allah yg Maha Esa...

Monday, December 7, 2009

9th month already~

my weeding

7th Mac - 7th Dec....9th month anniversary...
9th months = 39weeks 2 days

saya dah berkahwin 9bulan yg lalu...lg 3 bulan dh setahun...
cepatnye masa berlalu...kan...
8 bulan lebih yg lalu...hari2 jupe...
dh nk masuk 9bulan dah tak jupe hari2...rindu sgt...huhuhu


to my beloved husband...

HAPPY 9TH MONTH ANNIVERSARY SAYANG...
I LOVE U SO MUCH...
U'RE MY EVERYTHING...

my pregnancy

36weeks 2 days...9th months already...

to my baby, yg gerak2 dlm perut ibu ni...
ibu dh tak sabar nk jumpe anak ibu ni...
thanks sbb baby teman ibu...
baby rindu ayah x?baby mcm tahu je bile ibu ckp tepon ngan ayah ye...
bergerak dgn excitednye...

sorry klau baby dh tersepit duk dlm perut ibu skang...
bila ibu tido mengereng, baby tolak perut ibu, baby tersepit yer...
bila ibu duduk kt kerusi...baby tendang2 perut ibu...x selesa yer duk tertonggeng dlm perut ibu...

ibu tahu...baby suka klau ibu baring jer kan...baru selesa...
oleh itu, ibu sanggup amik cuti awal demi baby...
ibu boleh baringgggg jer...bagi baby selesa....(sbnrnye ibu ni pemalas) haha...

HARI INI ADALAH HARI LAST BEKERJA...SAYA DH NK CUTIIIIIII....babai...
doakan saya selamat melahirkan baby yer...

Friday, December 4, 2009

SEPI~

'Bisikku pada bulan
Kembalikan temanku
Kekasihku, Syurgaku

Tanpa dia
Malam menemaniku
Sepi memelukku

Bulan jangan biar siang
Biar alam ini kelam
Biar ia sepi
Sepertiku'

note:
CURI: sajak dari filem SEPI

i miss my husband~
i miss my husband~
i miss my husband~
i miss my husband~
i miss my husband~

sape ada helikopter yg leh naik?xnakla yg menan punye...
aku nk pinjam...nk gi jupe laki aku jap...huhuhu

nak buat missed call 2000x lah kt my husband...
nk tunjuk betapa rindunye aku kt dia :P

aku sebenarnye nk tulis ape rutin dia buat utk aku setiap hari...
tp tak tertaip...sbb bile nk taip je air mata aku meleleh...huhuhu

missing~

Wednesday, December 2, 2009

sayu dan syahdu~

untuk mendapatkan sesuatu kita perlu BERKORBAN...itu kata org...
apa yg aku dan suami ku hajati adalah bekerja di luar bandar...jauh dari kesibukan kota...
Allah dh makbulkan hajat kami...tp kami perlu BERKORBAN...

semalam bermula la perjalanan hidup baru en.suamiku dan juga aku...
dia dh gi lapor diri kt FELDA,jalan gurney...pastu arini dia kena gi Kluang plak utk lanjutan penerangan pasal keje(mlm td dia gerak ke sana)...lepas tu akan mula la bertugas kt FELDA BUKIT MENDI,TRIANG,PAHANG...

AKU...?aku mcm biaselaa...bawak perut hehe
mlm semalam aku dh mulakan hidup melarat dan merempat hehe
menumpang kasih pada yg sudi...ewahh syahdu syahdan plak...
aku x sanggup nk duk umah sorang2 di usia kandunganku 35minggu ni...
bila2 je aku dh leh terbersalin kan...
aku menumpang kt umah sepupu aku kt setiawangsa...dekat skit nk gi opis...

macam ni rupenye perasaan bile berjauhan ngan suami...inilah PENGORBANAN terbesar...
semalam dah siap2 kemas barang nk berangkat...aku ngan en.suami x cakap bnyk pun...sbb bila ckp je air mata meleleh...
skang ni pun,aku x sanggup nk taip byk2 kisah semalam..air mata nk kuar jer...

doakan yg terbaik utk kami...semoga ada hikmah disebalik semua ni...
aku harus kuat...aku harus tabah...
11hb ni last aku bekerja...lepas tu dh nk cuti dah...
duk kt kg kurang skit sayunye...
huhuhu....uwaaaaa.....

Monday, November 30, 2009

saya yang pandai mengayam ketupat...

tajuk tak hengat...mesti mcm gempak...macam ko sorang je yg reti kan~sila abaikan hehe
raya haji ni saya beraya di rumah mertua~huhu
for the 1st time in my life tak raya kt umah sendiri...padahal umah mak aku 5minit je dari umah mertua~hehe

menu di rumah mertua ku...
ketupat 60biji
gulai ayam 6 ekor
rendang daging sekuali
kuah kacang seperiuk
kuah lodeh seperiuk

aku yg boyot ni tolong ape ek?haha...
hiris bawang jer hihihi
biras aku terlibat secara langsung di dapur...bg tidak menyesakkan keadaan dapur(ayat cover diri)...aku memilih utk menganyam ketupat...sesuailakan utk ibu mengandung hehe

anyam ketupat...dari 60biji tu...aku adalah anyam 10-15biji kot
kata beginner...sblm ni mane penah anyam ketupat weyyy...kira ok la tu...

ni bukti aku bersama bapak mertua......aku x mengulor...en.suami tlg tgkap gamba...katanya 'xnak isi dlm blog ker?'hehe


ketupat yg sedia di rebus...

inilah hasilnye...di malam hari...
sekian

Wednesday, November 25, 2009

semalat~

malam ni sy dh balik kg...utk pulang berhari raya



SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA



balik makan doghiyan...weeehhhuuuuuu!!!!



syok...syok...syok...
mintak maaf yer...

Monday, November 23, 2009

Tag~adakah saya?

1. Adakah anda rasa anda Hot ?
sejak mengandung ni mmg HOT je sokmo...almaklumla haba utk 2 org hehe

yerr...aku paham la HOT kt sini maksudnye mcm seksi gitu kan...aku rase aku HOT bile mula2 jatuh cinta...x percaya?silalah jatuh cinta lg skali...panggggg!!!utk yg dh bersuami

2.Upload gambar kegemaran anda....



3.Tak ada soalan pun....kena stori pasal gambar tu kot
mcm in heaven...tp heaven mesti lg syok la kan...JADI,marilah beramal utk berada di heaven(tetiba je berdakwah) hehe

4. Bila kali terakhir makan Pizza ??
masa birthday party i kt opis last week...

5. Lagu terakhir yang anda dengar ??
lagu mende ntah...x perasan hehe skang tgh dgr saleem 'patah tumbuh hilang berganti'...mcm gigi garham bongsu noma yg dh kena cabut(xde kena mengena) eheh...garham bongsu tak tumbuh kali kedua noma...jgn risau

6.Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini???
td buat keje...siap 1...ada lg lapanbelas keje nk kena buat...almaklumla dh nk resign hehehe

7. Selain nama sendiri, anda dipanggil nama apa ??
adik...abah je yg pggl adik kt anak bongsu ni
ayang...suami je yg pggl ayang...klau ada lg org lain pggl ayang, mmg jenis gatal biji la kan...
ayan...nama pgglan kt kg and kawan2 sekolah
an...tukar nama pggilan bila masuk U...dh masuk U la kata...kena upgrade skit haha
nti dh beranak...nk suh anak pggl bonda...tp en.suami tak bg(jgn melawan!!!)hehe

8. Tag lagi 6 orang
kawan2 aku dh abis kena tag

9. Siapakan orang no. 1 pada anda?
klau mereka adalah along, wawa, dzu...mereka adalah sahabat saya

10. Kata sesuatu mengenai orang no. 5
klau org itu adalah pid...dia adalah penasihat peribadi saya...kelas tak keje ko pid...ko claim jela pahala kt akhirat nti hehe

11.Bagaimana pula orang no. 4
klau dia adalah noma...dia seorang yg sgt lurus...muka dia dh mcm org yg 'nakal2' gitu kan tp hakikatnye dia sgt mudah tertipu hehe

12. Pesanan kepada orang no. 6
kalau dia adalah farah aka poonz...bersabarlah dlm mghadapi ujian kemengandungan hehehe

p/s:terima kasih kepada kawan2 yg telah memberi kata2 semangat utk entri yg lepas...jasamu di kenang...kini aku dh ada keputusannye...jalan mana yg nk dipilih...

Friday, November 20, 2009

masalah-masalah

masalah datang dan pergi...
sometimes kita leh handle...sometimes cannot...
kadang2 kita perlukan pendapat...
kadang2 kita hanye perlu menceritakan kepada org lain jer...let org lain yg tolong settlekan...ada ker?hehe

masalah no.1(siap ada no. ni...byk gayenye)
suami saya mendapat tawaran kerja yg baru...
di FELDA HOLDINGS SDN BHD...di PALM OIL INDUSTRY...
which is very stable company...yg aku rase sume org tahu kestabilannye...hari2 mamak guna minyak nk masak kan? :D
dari segi benefits mmg bnyk dr company yg dia keje skang...
TAPI...gaji yg di tawarkan adalah lebih rendah dari gaji sekarang...
RM500 LEBIH RENDAH!!!....
lg 1...dia akan di tempatkan di kawasan pendalaman...sbb kilang2 sawit sumenye kt ceruk2...

semalam dia tepon utk tolak offer tu...tp HR FELDA tu siap ckp 'jangan la tolak dik,pikir la betul2 dulu'

PERSOALANNYE....
BERBALOI-BALOI ke dia terima tawaran kerja tu...sedangkan gaji lebih rendah...tp benefits lain byk (contohnye:5-7bulan bonus tu boleh dapatlah)...?


KLAU DIA TERIMA...ada 2 situasi akan berlaku

SITUASI 1
AKU DAN DIA akan duk bersama...dan aku tak kerja, sbb kt pendalaman tu mmg xde la org nk pakai khidmat QS...so,masalahnya kami akan hidup dgn sedikit kesempitan wang...KURANG RM1000 utk dibelanjakan utk makan minum duduk dipendalaman...boleh hidup ker? makan, shopping(ada gak niat), pampers anak(ke kena pkai lampin jer)...aku jd surirumah, besarkan anak sendiri...

SITUASI 2
AKU DAN DIA akan duk berasingan...sbb aku akan still bekerja bg menambah pendapatan...masalahnye sampai bila nk duk asing?jaga anak sorang2...klau aku kena cari kerja lain, kerja ape?cikgu?bukan se EASY yg disangkakan...


PENYELESAIAN:
.................................masih xde...

masalah no.2
skang kandungan ku berusia lebih kurang 34minggu...
td buat ultrasound...babyku songsang...huhuhu

menurut kata doktor...bila dh smpai 35minggu kepala baby sepatutnye dh kt bawah...
so, doktor ckp aku ada lg seminggu utk solat hajat n berdoa byk2 supaya kepala baby akan turn ke bawah...kalau x, aku akan dirujuk kepada pakar utk pastikan samada aku leh bersalin normal ke bersalin ikut tingkap...huhuhu

doktor ckp jgn risau sgt...berdoa je bnyk2(boleh ker aku x risau?) hohoho klau baby still songsang, kemungkinan aku akan di operate pada usia 38minggu kandungan...
doakan yg terbaik utk aku yer...
.
.
.
>>penat otakkan klau masalah xleh nk selesai...penat badan boleh di belai2,di urut2...penat otak camane nk urut?hehe mungkin kena guna 'terapi' cara suami isteri hahaha

Thursday, November 19, 2009

birthday party...cecewahhhh~

masa:1 petang yg hening...
lokasi:di opis...
acara:sambut birthday mak buyung...mcm x sesuai je kan
menu:kek secret recipe laaa(x main la kek kedai lain haha) n pizza hut...

kirala bape batang lilin tu..i muda lg u...hehe
tq frens...celebrating my birthday...klau korang xde, xdela sambutan birthday(ayat ampu)...moga2 next year ada lg party haha
mcm makanan bnyk dari org jer...


and it much better than this!...di baling telor dari jarak 2-3meter,telor di ketuk atas kepala sampai pecah (dh ketuk sekali x pecah,ketuk lg skali<--ni along punye keje,sbb dia x reti pecahkan telor) dan di siram ngan tepung...

tp kan itu sume kenangannnnnnn...mane nk dapat dah skang...x bole dibeli di mana2 kedai berhampiran...tacing3!...sob...sob...sobbbbb!!!

>>celebrate birthday ngan en.hasben sabtu ni...lalala dh kahwin sumenye pospone...hadiah siap kena tunggu lepas bersalin lg(konon tunggu kurus baru beli)kurusla sgt ye aizaan huhuhuahuahua

jadual mingguan yg memenatkan

dis week....aku:

bangun tido seawal 6pg...
terpisat2 gi dapur masak air...
mandi...solat...
buat air utk sarapan...
bersiap utk ke tempat keje...
7pg dh naik kete nk pegi keje...

nape awal sgt?
en.hasben saya anta saya ke tempat kerja...
ini adalah helahnye kpd en.bos nye yg memaksa dia utk bertugas di penang selama beberapa minggu...
lalu dia memberi alasan isterinye dah sarat...dh x larat nk drive...kena anta n jemput balik keje

7.30pg pn.aizaan dh smpai kt opis ok...jd tukang buka lampu...seram gak seposen...hehe
bab nk balik la seksa skit...
kena tumpang org ke stn lrt terdekat...
delaykan masa utk naik lrt...
sbb en.hasben biasenye kuar dr tmpt keje kul 6.30ptg...
aku akan tercongok kt stn lrt tunggu dia jemput...
normally around 7.20mlm bru dia smpai...
tapau makanan...sbb aku dh letih menunggu dan x akan memasak...

sampai umah...mandi,solat,makan...
iron baju...
titon...

hasilnye,hari rabu aku dh x larat nk pegi keje...
duk umah 1 hari...tiiiiiiiiiidooooooo je...
last2 mlm td dh x lena tido...

kul 5.30pg aku dh bgn...
buat sarapan...cekodok pisang...
'hebat x?'tanya ku kepada sang suami...
'hebat2...mcm x percaya' kata suamiku hehe...

>>skang kul 8.30pg...aku dh mengantuk!huhuhu...

Tuesday, November 17, 2009

Happy Birthday to Me~

today is my birthday...

sila la ucapkan HAPPY BIRTHDAY kepada saya...

meh nk nyanyi skit...

happy birthday to me...
happy birthday too mee...
happy birthday tooo meee...
happy birthday to me...

ada sorang kawanku nama dia kubi...on his birthday dia beli kek sendiri n ajak kawan2 dia makan...kt atas kek tu dia tulis
'happy birthday to me'...
kalau aku...kalau dh xde org nk celebratekan birthday aku...aku tak sanggup menjadikan ia lebih sedih dari hari biase hehe

Monday, November 16, 2009

macam xde tajuk jer...

ubat hati pecah la ni kot...
belikan bunga...siap bunga hidup lg...
dah kena make sure ia x mati plak...hehe


sleep with his son...

Friday, November 13, 2009

hati pecah...

ada ke aku mintak emas sejongkong?
ada ke aku mintak duit pampasan beribu2?
ada ke aku mintak bunga setaman?
ada aku mintak coklat sekilang?

aku hanye mintak kamu memberitahu aku...
aku hanye mintak kamu memaklumkan aku...

kenapa pilih tidak memberitahu dari memberitahu?
kenapa pilih berdiam diri dari berkata-kata?

dengan alasan yg tak masuk akal
'nti klau bgtau...ayg marah'
then what do u expect I WILL BE when u not inform me?
kalau bgtau aku marah...kalau TAK bagitau aku suka ke?

kalau bagitau aku jd harimau ke?
kalau bagitau aku jd gajah ker?
kalau bagitau aku buat pesta buih ke?
kalau bagitau aku joget dayak ker?

bangkitlah wahai lelaki...kamu bukan baru darjah 6...
kamu bukan baru baligh...
kamu sudah jd suami...
malah kamu bakal menjadi ayah...

aku bukan mengongkong kamu...
aku bukan tak memahami cara kerja kamu...

ada aku paksa kamu balik mengikut kemahuan aku...
ada aku suruh kamu balik ikut suka-suka aku...
ada aku suruh kamu tinggalkan kerja dan pulang ke pangkuan aku...
ada?ada?ada?ada?

tak terfikirkah kamu ape yg isteri mu risaukan?
tak terfikirkah kamu ape yg isteri mu bimbangkan?
tak terfikirkah kamu ape yg isteri mu bayangkan?

selamat ke, hidup ke, kemalangan ke dia?
bukan mendoakan...tp itulah KERISAUAN seorang isteri...
SUKAR SGT KE UTK DI FAHAMI?

Thursday, November 12, 2009

saya sedang...tak bersedang

along suh buat tag ni...tp mak bz nok...ni ada masa free skit...tajuknye...SAYA SEDANG:

1. tgk drawing...kena wat measurement daaaa...tetiba je ada mende baru yg aku kena pick up quantity concrete and re-bar...ini la keje QS...gaji smpai seribu x?(haha...noma jgn marah)...menda tu nk pg isok, nmpk gayenye kena bwk blk buat kt umah mlm ni...malam ni kan malam jumaat...mane boleh wey buat keje lain haha

2. dengar bunyi hujan yg lebat kt luar sinun...berdoa 'ya Allah,murahkanlah rezeki aku dan suami ku'...dlm blog hani ckp...time hujan adalah time yg mustajab nk berdoa...

3. teringatkan suami saya...dia ingat tak kt saya?

4. settlekan final2 account project...dh seminggu usaha gigih ini dijalankan...ini gara2 email dari encet bos yg prihatin...hehe

5. tersenyum bila ingatkan peristiwa pg td...pg td saya jumpe director...terlalu bnyk jawapan bodoh dan bermuka sengal yg saya berikan kepada dia td...haha

6. pikir malam ni nk mkn ape...ingat nk masak nasi, goreng ayamas drummet, goreng telor dadar, ulam kacang boto cicah ngan smbl tempoyak...yummeh!!

7. cube untuk tidak stress di tempat kerja...sbb bile saya stress saya akan terasa penat sgt...so, nk buat happy2 jer walaupun kena turun tangga dr tgkat 3 ke tingkat 1 10x sehari...huhuhu...exercise adalah bagus utk kesihatan!

8. saya sedang terseksa sbb gas asid makanan dh naik ke tekak...sgt tak best rasa ini...

tp yg penting apa yg sedang...sentiasa...selalu...always dlm pikiran mcmane la aku beranak nti...hohoho

Monday, November 9, 2009

last weekend~

sabtu~di saat along tgh berkobar2 menyokong kelantan di stadium bukit jalil hehe...

ini ape yer kawan2...?

ini ABC coklat(sedap wooo...tersohor di saat study kt UiTM dolu)...klau org pregnant tu org pregnant jugak...x kira la cuaca mcmane pun...klau dia dh teringin nk makan, dia kena makan gak...sabtu mlm ahad(hari ujan)...aku ke seksyen 2 shah alam utk mentedarah ABC coklat...yummeh!!!

ahad~petang...di paksa utk melakukan aktiviti sihat...


saje letak gamba kecik...nk cover boyot di perut dan di sekelilingnye...aku jumpe 2 org je(termasuk aku)org pregnant kt sini...isk3,kurang mengamalkan gaya hidup sihat la org2 pregnant ni(poyo)...
laki i ingt i ni boyok(baca:lembik) sgt...
setakat tasik seri permaisuri tu gua xde hal punye...dulu time x pregnant gua leh 1 round lari,1 round jalan pusing tasik ni...riak...


dua2 muka bangun tido...
coral di dalam tasik...coral korokmu...

dah bawak perut ni,rupe2nye kena stop gak bile dh jalan half sepusing tasik...berbeza rupenye...kau sangka kau gagah...hehe

di akhiri dgn barang2 baby...sume dh basuh...bukan last weekend...tp last month kot...barang2 nk bawak gi hospital pun sume dh dlm beg n dh kt dlm bonet kete...zassss...tunggu nk meneran jer huhu cuakla plak...macamane lahhh rase sakit nk beranak tu ek?hohohoho....

non-performance???

To:
Aizaan Bt Ahmad(ini aku); Yeow Tee Ruey(ini project manager aku)

Further to the Techwall meeting on 22 June and 27 July,the following issues are still outstanding:

1.) Final acct for POS BETAU project - deadline 31/8
2.) Final acct for Pkg 5, Jelapang
3.) Final acct for Serendah Slope Repair project

This is a final reminder.You are hereby advised to take the matter seriously failing which a written warning shall be given for non-performance.

Thank you.

Chee Koon Yoong(ini en bos aku)

huh...best gak sekali sekala dpt email gini...
terus semangat nk siapkan keje...

chayok3!!!

Friday, November 6, 2009

8th month anniversary~

weh...aku pening...aku dh kahwin 8 bulan...nape usia pregnancy aku pun 8 bulan gak...32weeks

aku period weh lepas kahwin aritu...kang ada plak yg ckp aku wat projek dulu sblm kahwin hehe...nauzubillah...

buat calculation la jap...

MARRIED
6th March 2009-6th November...ada bape hari

mac =26days
apr =30days
may =31days
jun =30days
jul =31days
aug =31days
sep =30days
okt =31days
nov =6days

total =246days


PREGNANT
calculate dari 1st day last period kan...24th march 2009

mac =8days
apr =30days
may =31days
jun =30days
jul =31days
aug =31days
sep =30days
okt =31days
nov =6days

total =228days

kan ada perbezaan bilangan hari tu...18 hari lepas khwin aku period...baru betul...pastu xkanla dr 1st day period tu aku dh pregnantkan (sbb tu doktor kira kita pregnant 40weeks which is equal tu 10months...sbb dia tak tahu exactly date bile baby tu jadi...) ni teori aku agak jelaaaa...

so,pada calculation aku...usia pregnancy aku baru 221days(setelah di tolak 7 hari tempoh period) dan meng'assume' lepas je 7 hari tu dh terjadinya persenyawaaan antara sperma n ovum...lalu terbentuknye fetus...(ehem...mcm doktor plak...padahal aku merepek jer)

more actual pregnancy periodku = 221days / 4 weeks = 31.6weeks...31weeks 4days...hoh penat2 aku buat calculation...beza 3hari jer...
..........................

sesi sms selepas kahwin...

ayg:b pernah rindu kt wife b x time keje?hehe
b:selalu.sbb tu walau mcm mn pun b akan tpn ayg
ayg:ayg tgh rindu kt b ni..hehe
b:tq syg.rindu kt b.b pun rindu sgt kt ayg.i love u syg
ayg:yeke rindu sgt hehe love u too..

seterusnye sms dh tak di balas...(wife assume...si suami berkata 'klau layan bini aku ni,x jd keje nti...')...full stop.

Monday, November 2, 2009

melenggang perut...

ni dh mmg sah2 BUKAN gamba perut aku yer...hehe

sabtu lepas...adanye kenduri doa selamat utk mak buyung...aku x watla upacara melenggang perut di khalayak ramai...tp ada la proses menjamah perut oleh mak bidan(bukan dia makan perut aku ye ALONG) dan menyirih...

lets me explain...ape utk menjamah dan menyirih

menjamah perut...mak bidan urut2 perut, rase baby dlm kedudukan mcmane...agak2 jantinanye ape...urut belakang(owhhh..sgt sedap), urut kaki...

testimoni dr mak bidan: kepala anak awak ni dh kt bawah ni...baby kecik je, kulit perut je yg tebal...senang nk beranak ni...laki-laki gayanye ni...

menyirih...ni mcm adat nk meminang mak bidan tu(merasa kena pinang lg mak bidan tu)...tempah utk basuh uri baby nti...mak i la yg meminang mak bidan ni..bg sirih,kapur,pinang,gambir...

hasilnye:mak bidan dh jampikan sirih utk mak buyung...makan sirih la aku 3 hari berturut2...huhu...bapok seksanye nk makan...dia jampikan air selusuh skali...minum bila dh masuk bulan(maksudnye:dh masuk 9bulan)

hasil dari kenduri tu...adalah air jampi utk mak yung mandi...mak bidan pesan minum la skit air tu...pastu buat bilasan terakhir mandian...layaaaannnn.....

***1st timer....mak buyung adalah sgt terpinga2 dan blur2...ikut je ape org ckp...

Friday, October 30, 2009

no more malas2...

saya harus bersemangat!!!caiyok3...nape tibe2 bersemangat sgt ni hehe buang tabiat hari jumaat ke ape...dpt khasiat ape malam td haha

pg td...spt biasa, alarm silih berganti menyalak...mula2 h.set en nuril...pastu aku pnye plak...tekan snooze, lena 9 minit,bunyi lg...alarm je yg bgn, orgnye bongkang...last2 kul 6.45am gak aku bgn...basuh muka n solat...malasnye nk mandi bersiap gi kejeeeee...eeeee

dalam kemalasan...kelonglaian melangkah ke bilik air...en nuril tegur...'rileks betul ayang'...jawab aku ringkas jer 'MALAS'...balasnye 'mane boleh malas2'...

dalam bilik air aku terpikir (aku suka bepikir dlm bilik air...bestfriend2 ai tahu la tabiat ni hehe)...betul gak kan...aku dh xleh malas2...aku kena train diri aku...aku xleh jd kan alasan x cukup tido utk jd malas...siyes, skang mmg tido asyik terganggu...kejap2 tejaga sbb sakit belakang kena ubah position, kejap2 tejaga nk tekenc*ng, kejap2 tejaga sbb baby duk main bola dlm perut...huhuhu

nanti bile dia dh kuar, aku kena bgn gak tiap2 malam nk bg susu, salin pampers ke, dia nangis tgh malam ker, nk kena pam susu ker...abis ape akan jd di pagi hari nye?mestila ngantuk dan malas kannn...xkan aku tak yah gi keje...kena jual bulu la jawabnye...itupun klau laku...
ooo...my task akan jd multi tasking di saat itu...hihi

SO, tolonglah diri sendiri utk berlatih dgn keadaan tak cukup tido...kata dh puas tido time bujang hehe...dulu, klau suh pilih makan ke tido...aku pilih TIDO...dalam tido leh mimpi gi makan2...klau gi makan mane leh tido...hehe

presenting....my baby

dia sungguh pemalu..duk tutup muka jer...bak kata en nuril...'like father like son'...nk ckp aku tak tahu malu la tuh...

Wednesday, October 28, 2009

peng'update'an

asal aku taip entri utk update blog...entri tu akan tersave di draft shj...draft akan tggl sbg draft shj...tiada proses publish akan terjadi...harini aku cuba utk publishkan...

update kesihatan...
skang aku dh x muntah2...cume gas asid makanan je kadang2 naik juge ke tekak...kena jg makan sgt2,xleh makan mende2 pedas, air bergas dan ape2 saje makanan yg boleh membawa kepada gastrik...

tp dh digantikan ngan penyakit baru...sakit belakang...nk tido bukan semudah dahulu,golek2,telangkup telentang pun boleh tido...skang silap position akan rase tersekat nyawa,xpun baby akan menendang2,tersepit agaknye...tu belom nk bangun dari tmpt tido,perggghhh rase mcm ada seguni cement kt badan ni nk di angkat sekali...sabarrrr jelah...tp ni kan pengalaman...hadapilah ngan tabah ye aizaan

nk cite pasal last weekend...
hari sabtu lepas aku gi kelas penyusuan ibu...disebabkan aku bersemangat waja utk menyusukan anakku secara esklusif pada 6 bulan pertama dan akan diteruskan sehingga berusia 2thn...aku pun haruslah memenuhkan dada bukan setakat ngan susu tp ngan ilmu pengetahuannye skalikan...

klau kita xde ilmu pasal sesuatu perkara..kita kenala cari ilmu tu kan...cari ngan org yg bertauliah...bukan hanye dengar cite org disekeliling...ape jadi klau jupe org yg tak support breastfeed?adalah ayat2 'best' yg ko akan dgrkan...contohnye:'u xkan boleh punye menyusukan anak smpai 2thn'...'ada ke susu smpai 2thn?'...tp malas aku nk kisah ngan ayat2 -ve ni...baik cari yg +ve...hati tak sakit...tp ape yg aku dpt hanye teori kan,xlehla nk 'calen' pengalaman org yg lebih lama..yg dh ada anak berderet2 kan,tp boleh la dijadikan sbg panduan...meh nk share....

apa itu penyusuan esklusif selama 6bulan?
hanya susu ibu yg masuk ke dalam perut baby...air masak pun x diberi ok...
susu ibu tu ada 2 jenis...yg mula2 kuar tu yg byk kandungan air dan lame skit dia kuar yg bnyk khasiat utk baby...yg leh kasi baby kenyang...

tahukah anda perut baby yg baru lahir tu hanye sebesar guli?
ya...besar guli je weh...x perlu pun susu yg bnyk utk penuhkan perut baby yg besar guli tu...kolostrum yg penuh ngan khasiat, yg kuar selepas kita melahirkan anak tu sbnrnye dh cukup buat baby kenyang...4-5 titik pun dh cukup...

kenapa baby nangis?x cukup susu ke?
percayalah yg ape yg dibekalkan oleh ibu tu cukup utk baby...baby perlu minum sikit tp kerap...susu ibu mudah di hadam..proses penghadaman tu la yg leh kurangkan risiko penyakit kuning yg hnye leh kuarkan melalui proses berak...
baby yg isap tetek mmg kerap terjaga dan menangis klau nk dibandingkan ngan baby yg minum susu formula...sama konsepnye ngan kita, ape jadi klau makan terlalu kenyang...ngantukkan?bape kuantiti yg kita bg klau bancuh susu formula utk perut yg sebesar guli tu...plus plak susu formula susah dihadam klau nk di comparekan ngan susu ibu...mmg la baby tu kejenye tido jer sbb terlalu kenyang...

pelbagai lg info menarik...letih dh nk taip hehe klau berminat leh la gi kelas tu sendiri...
diaorg akan ajar posisi menyusukan baby ngan betul, cara memerah susu, cara menyimpan stok susu dll...jgn lupe bawa sang suami yer...

soklan aku kepada sang suamiku...'pernah tak dulu2 terfikir yg B akan pergi kelas2 mcm ni?..sume cite berkenaan ngan tetek'haha..

siap ada tetek mainan lg dlm kelas tu utk tunjuk cara memerah...nasib baik kaunselor laktasi tu suh sang2 suami ulang tayang camana posisi penyusuan je guna anak patung...klau dia suh ulang tayang mcmane nk perah...tak ke haru?hahaha

Wednesday, October 21, 2009

kesihatan saya~

saya yang malas update blog...
kemalasan ini di pengaruhi oleh beberapa faktor...
faktor kesihatan yg utama...

sy tidak sihat...
saya seperti tak leh makanla skang...
bile makan, asid makanan naik smule ke tekak...rase mcm perit, pedih tekak yg sgt tidak menyelesakan...akibatnye adalah muntah...muntah yg diakhiri ngan muntah yg ada darah hohoho
ada ke org mabuk di akhir kehamilan?aku adalah orangnye kot...

nti sy dah sihat sy update laju2...
malas dah nk taip...c u...

Tuesday, October 13, 2009

Doa untuk Anakkoi~

YA ALLAH PELIHARALAH ANAKKU SELAMA DIA BERADA DI DALAM PERUTKU DAN SIHATKANLAH DIA,ENGKAULAH YANG MENYEMBUHKAN, TIDAK ADA PENYEMBUHAN SELAIN PENYEMBUHAN MU,PENYEMBUH YANG TIDAK MENINGGALKAN PENYAKIT.

YA ALLAH RUPAKANLAH ATAU BENTUKKANLAH DIA YANG ADA DI PERUTKU DENGAN RUPA YANG BAIK, DAN TETAPKANLAH KE DALAM HATINYA IMAN KEPADA ENGKAU DAN KEPADA RASUL-MU.

YA ALLAH, KELUARKANLAH DIA DARI PERUTKU DENGAN MUDAH DAN SELAMAT. YA ALLAH JADIKANLAH DIA SIHAT YANG SEMPURNA, BERAKAL DAN PANDAI, ALIM DAN BERAMAL.

YA ALLAH PANJANGKANLAH UMURNYA SIHATKANLAH BADANNYA, DAN BAIKKANLAH AKHLAKNYA, FASIHKANLAH LISANNYA, BAGUSKANLAH SUARANYA UNTUK MEMBACA AL-QURAN DAN HADIS DENGAN BERKAT NABI MUHAMMAD SAW, DAN SEGALA PUJI BAGI ALLAH TUHAN SEMESTA ALAM.

Monday, October 12, 2009

kes malas update blog

THE FOLLOWING IS A CHINESE GOOD LUCK TANTRA TOTEM.

Anda mungkin tidak mempercayainya, tapi merupakan nasihat yang baik untuk dibaca, Anda mungkin mempelajari sesuatu jika membacanya...

PERTAMA. Bersedekahlah kepada orang lain yang memerlukan dan lakukanlah dengan penuh kerelaan.

KEDUA. Kahwinilah lelaki / wanita yang gemar anda berbicara dengannya, kerana kemahiran berbicara antara satu dengan lain akan menjadi lebih penting pabila usia semakin tua..

KETIGA. Usahlah mempercayai segala perkara yang anda dengari. Berbelanjalah sekadar apa yang ada atau tidurlah seberapa lama yang anda perlu

KEEMPAT. Apabila kamu berkata, ' Aku Cinta Padamu', maka tunaikanlah.

KELIMA. Pabila mengatakan, 'Maaf', tenunglah matanya.

KEENAM. Bertunanglah sekurang-kurangnya enam bulan sebelum kamu diijabkabulkan.

KETUJUH. Percayailah cinta pandang pertama..

KELAPAN.. Usah tertawakan impian orang lain. Manusia tanpa impian tidak memiliki apa-apa.

KESEMBILAN. Cintailah seseorang dengan sepenuh hati dan penuh kasih sayang. Sungguhpun anda akan berasa seolah-olah diri anda tersiksa, tapi percayalah itulah satu-satunya untuk melengkapkan kehidupan ini.

KESEPULUH. Jika berlaku perselisihan pendapat, bertengkarlah secara aman. Usahlah menyebut nama sesiapa ketika bertengkar.

KESEBELAS. Usahlah menilai seseorang berdasarkan peribadi keluarga mereka..

KEDUABELAS. Berbicaralah dengan tenang dan berfikirlah dengan pantas.

KETIGABELAS. Apabila seseorang bertanyakan satu soalan yang tidak anda gemari, lontarkanlah senyuman dan bertanyalah padanya,'Kenapa anda ingin tahu?'

KEEMPATBELAS. Ingatlah bahawa setiap cinta dan pencapaian yang besar akan melibatkan pengorbanan dan risiko yang besar.

KELIMABELAS. Ucaplah 'Semoga anda diberkati' apabila mendengar seseorang bersin.

KEENAMBELAS. Apabila anda kerugian, janganlah jadi kurang ajar.
KETUJUHBELAS. Berpeganglah kepada tiga R:
1. Rasa hormat pada diri sendiri;
2. Rasa hormat kepada orang lain;
3. Rasa tanggungjawab terhadap semua tindakan anda

KELAPANBELAS. Usahlah benarkan pertikaian yang sebesar hama merosakkan sebuah persahabatan yang besar.

KESEMBILANBELAS. Apabila menyedari bahawa anda telah melakukan kesalahan, usahlah berlengah untuk perbetulkan kesalahan itu.

KEDUAPULUH. Tersenyumlah ketika menjawab telefon. Pemanggil akan melihatnya daripada suara yang mereka dengar.

KEDUAPULUH SATU. Ada ketikanya anda perlu bersendirian.
...................................................................................................................
aku paling sokong yg KETIGA...'tidurlah seberapa lama yang anda perlu'...sume bos2 perlu tahu mende ni...hehe

Friday, October 2, 2009

kandunganku...

usia kandunganku lebih kurang 6bulan setengah skang...dh tak lama aku nk bersalin kan...lebih kurang 3 bulan je lg...kejap je 3bln ni...x lame dh nk meneran utk beranak hohoho push push push

doktor bg due date 01/01/2010...chantekkan date dia...
akak aku yg bidan nurse tu kira 29/12/2009...hujung tahun la plak...
aku harapkan my baby kuar tahun depan...
sian dia lahir hujung tahun...kawan2 dia yg lahir bulan 1 dh pandai belari...dia baru kuar...
itu harapan aku la tp bile pikir balik,x kisahla bila pun dia nk kuar...janji dia selamat dan sihat...

bnyk mende dipikirkan bile nk sambut kedatangan org baru dalam hidup ni...x penah jupe lg, xde sape tahu mcmane rupenye, perangainye, sifatnye lg...sgt surprisekan...hajat di hati bile usia kandungan dh masuk 7 bulan, aku nk gi buat scan yg 3D tu...nk tgk dia sihat ke tak..ikut muka sapa la dia...muka aku kah?nuril kah?ke brad pitt kah?hahahaha x pasal2 brad pitt...

persiapan pun baru dlm 30%-40% rasenye...bnyk lg mende nk kena beli...kadang2 terkonpius yg mane yg penting atau pun tak...pening pening...rase nk beli sume barang2 baby yg ada jual tu...tp sape nk bayar?hehe

bukan persiapan baby je kena pikir...persiapan ibu yg nk bersalin ni pun kena pikir gak...rawatan selepas bersalin nk pkai ape?breast pump nk beli jenis yg macamane sbb hajat di hati nk bg penyusuan esklusif selama 2 tahun..klau beli yg manual, mau krem tgn aku nk pump manual huhuhu perlukah aku beli yg automatik utk pelaburan masa depan...harganye mmg mahal tp nk dicomparekan ngan beli susu formula yg mahal gak tiap2 bulan tu mcmane?

mmm...bnyk lg mende yg dipikir...ada sesape nk tolong jd consultant aku tak?anyone?

Wednesday, September 30, 2009

al-kisah raya

malas nk update pasal raya...sbb raya tahun ni x best huhuhu
akak2 sume beraya kt umah mertua...tinggal aku dan en suami di umah...nasib baik kahwin 1 kg...aku tolong mak aku, en.suami blk umah dia utk tolong mak dia...haha

sehari sblm raya-sabtu
seawal pg lepas subuh aku dh turun site kt dapur...tolong mak...sian dia nk kena sediakan makanan yg sama je mcm tahun2 lepas tp dgn kakitangan yg dh menghampiri kosong...yg ada ni pun beban dh bertambah ngan perut yg buyut2...confirm la sgt tidak membantu huhu plus semalamnye berbuka ngan air tebu...n terus sakit tekak...

tgharinye mak yung dh makin lemah...bateri dh weak...masuk bilik n tido...mak ckp nk rest dulu sblm zuhur, tgk2 dia gagah gak masak sorang2 sedangkan anak bertuah dia yg sorang ni tido haha

petang sblm berbuka...sume lauk pauk dh siap masak...mak turun site dr 7pg - 7mlm...huh...gigihnye nk raye...malamnye kemas ruang tamu n isi kuih dlm bekas kuih...kesihatan mak yung bertambah tidak baik...batuk dan selsema dan menghampiri demam

raya ketama-ahad
hangatkan lauk pauk, siapkan makan pagi sblm hubby gi sembahyang raya...sapu2 umah n bersiap...
kul 10 hubby aku baru blk dr masjid...panjangnye berzikir yang oiiii...arini ari raya...mentang2la kampungku kampungmu jua...dia gi raya ngan kawan2 dia depan masjid plak...aku???dia ingat ke tak yg dia dh ada bini?

org dh start dtg beraya...aku plak sempat gi raya 1 umah jer..umah 2 pupu...itupun rushing2 jer...sbb dh nk blk raya JOHOR kg my hubby...dlm kete terus demam huhu

konvoi 2 kete...merata singgah...klau dh namanye beraya umah org jawa...apa lg...lodeh melodeh la juadahnye...baby dlm perut ni pun mentang2 la half jawa...bukan main sonot dia dpt mkn lodeh...lepas ibu dia mkn lodeh je bukan main aktif bergerak...

malamnye tido umah nyayie(baca:nenek) belah mak...demam berterusan...ada alasan tido awal haha

raya kedua-isnin
journey continue...gi raya umah yayie n nyayie(baca:atuk&nenek) belah abah plak...dan diteruskan ngan umah sedara mara...

last umah yg aku pegi sgt menyeronokkan..sbb ada hidang nasi n ada telor dadar dlm menu hidangan...bahagia rasanye jupe telor dadar di hari raya

petang kul 6...dh smpai umah org tua hubby...malamnye balik tido umah aku la plak....

raya ketiga-selasa
harini sepupu ku (Jaja) bertunang...beraya kt kg aku la plak...beraya smbil bekenduri...mlmnye blk umah mertua plak...pening2...duk kendung baju ke hulu ke hilir...

raya keempat-rabu
di rumah mertua...nama pun duk umah mertuakan...harusla x cukup tido hahaha dari kul 6.30pg bangun n takde tido2nye dh kecuali tido mlm...SGT BUKAN AKU huhu malamnye gi dinner kt umah abg ipar...dia buat makan2...

raya kelima-khamis
lepas lunch balik umah mak aku plak...

raya keenam-jumaat
di rumah mak sendiri...balas dendam tido yg x cukup sejak duk kt umah mak mertua hahaha keji

raya ketujuh-sabtu...
dh abis raya...sbb dh nk balik k.l...malamnye hubby ku kena kerja...bermula kehidupan spt biase...seorang isteri yg setia menunggu kepulangan suaminye...

kesimpulan raya:-
1.sgt ke hulu ke hilir...
2.x duk diam...smpai sume makanan x puas dimakan...biase leh ulang 3x utk 1 menu...
3.mcm chipsmore, kejap kt umah sana,kejap kt umah sini...
4.mcm duk umah mertua byk dr duk umah mak sendiri je...sungguh x aci hahaha

....keputusan dari raya...menghasilkan kaki yg sembab mcm kaki gajah dh aku tgk huhu
TAMAT....

Monday, September 28, 2009

akibat inai...badan binasa...ceh3

mari bercerita berdasarkan gambar

1.INAI - 6bulan 3minggu 3hari yg lalu...klau x silap hari tu hari khamis mlm jumaat...aku berinai...untuk majilis perkahwinan aku la ape lg :D setelah sekian lama...bnyk tu je yg tinggal kt kuku aku...aku mmg nk tgkap gamba inai2 terakhir sbg kenangan...sbb aku xkan berinai smpai ke kaki lg...kecuali tibe2 aku kena cagu ke baru la akan berinai kaki kot...
2.PARUT - dh berinai dapat parut kenangan kahwin plak...
seminggu lepas kahwin aku kemas rumah...en.suami keje...aku la gigih angkat barang segala...tiba2 bontot container tu tergeser kt kaki aku...tersiat la kulit ku yg mulus itu huhuhu....parutnye smpai skang x hilang2 lg...nak ada bukti yg aku sgt rajin kot hohoho x pun kaki aku nk sabotaj aku bg memfailkan lg pandangan mata yg dh mmg fail...cessss...

3.MYVI - inai dh nk ilang,parut x ilang2 dan ini kesan sampingan selepas 26minggu yg lalu...en.hasben aku leh cakap...'kaki ayang dh macam myvi dah'...boleh???kaki aku dh mcm kena gigit tebuan weh...sape penah tgk kaki aku sesihat ini??huhu
dulu pid penah tunjuk kaki dia time pregnant...farah ckp 'ingat pelampung bentuk kaki' hahaha kali ni ape lak org ckp utk kaki aku...huhu

dh bengkak2 kaki tu kan...ape lg...pau la laki beli crocs sebiji...tu la akibat suka naik 'MYVI' hehehe saiz 7 ko...aku dulu pkai kasut saiz 5 je..4 pun boleh...
mr. & mrs. yung :P

Tuesday, September 15, 2009

~selamat hari raya~

dh takde keje sgt (bukan malas ker?) aku mengarang entri ini...biarla terawal sbb isok last day aku keje...isok nk lg relaks dari hari ni kt opis hehe~

aku nk ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada kawan2ku yg rajin membaca blog ini...MAAF dipinta sekiranya ada salah dan silap yg dilakukan secara sengaja atau tidak...semoga sentiasa CERIA di hari raya dan hari2 seterusnya...

raya tahun ni adalah tahun pertama aku nk sambut raya ngan en.suami...excited la jugak...tp persiapan xdela meletop sgt...biase2 jer...

baju raya: ada 3 pasang
1.wane krim, en.suami x buat pun baju melayu..just sarung baju akad nikah aritu je smule...aku pun terpaksa la cari baju wane yg sama utk mecing la kononnye...baju mak buyung...i'll try to be gorjes with my pewot yg buyut...

2.wane purple...masih baju mak buyung...en.suami telah di paksa utk cari t-shirt yg colour sedondon hehe~biasa la..isteri mu kan suka memaksa...

3.wane wani (ada wane oren,hijau,biru tekois~mcm aiskrim paddle pop)...ini baju hantaran kahwin aritu,baru je siap semalam...sgt cantik hasil jahitannye...ngan baju ni i confirm gorjes~haha perasan...my hubby pun akan pkai baju kemeja hantaran yg colournye ada iras2la ngan baju i...

kuih raya: ada 4 jenis (1 je buat, 3 lg order)
1.yg buat..mini popia simpul jer..kena kontinue buat kt kg,sbb dh x sempat dh nk ecif KPI nk dptkan 2 balang...1 balang utk mak,1 balang utk mak mertua...gigih2
2.yg beli...choc. badam, choc. oren, choc. kranci...sume cokelat...

akceli aku rase bersalah x buat kuih..sbb en.suami saya sgt suka mkn kuih raya...smpai sahur pun leh buka balang kuih raya...aku pun kuarkanla ayat...'simpan utk raye skit syg'~hehe...teruk punye bini...

cuti raya:
dari 17hb - 27hb...nasiblaaaaa...smpai sontok cuti aku abiskan plus ngan unpaid leave lg...siap rabu mlm khamis ni en.suami aku hanta aku blk kg dulu sedangkan dia akan blk KL smule utk kerja sampai bile pun aku tak tahu...rajin sgt kerja kannnn...
so,bye bye la B...i dh nk blk raya sgt dh ni...dh la posa x blk skali pun bebuka kt kg,sgt durhaka ini anak...padahal kampung leh 4x ulang alik dlm 1 hari...

baju sume dh siap kemas...siap beli bakul besor utk baju2,sbb dh x koser nk buh dlm beg...klau isi dlm beg kang ada beg baju,beg spender,beg aksesori, beg tudung, beg kasut...mau tak jd 8 beg kesemuanya...ngan kekdah bakul besor aku boleh campak je sumenye dlm tu...

~sekian....SEMALAT HARI RAYAAAAAAAaaaaaaa

Wednesday, September 9, 2009

si dia~

aku ada sorang kawan...dia ni tak tahu la ape masalah dia...aku pun x reti nk definisikan ape masalah dia...korang tolong la klasifikasikan selepas membaca kisah2 si dia ini....

situasi 1
dia bercerita mengenai seorang kawan yg lain...yg menunjukkan mak dan ayah org tu dh tak duk bersama

aku: nape mak dia duk sorang2?ayah dia dh xde ek...
dia: taklah...mak ayah dia dh clash....

aku dan kawan2 yg lain: clash????...(clash=divorced...ada ke org dh kahwin kita pggl clash?) hehe

situasi 2
anim bercerita pasal akak dia buat kenduri lenggang perut...

dia: ko tak wat lenggang perut ke an?
anim: a'ah...biasanye org buat utk anak sulung...
dia: tp an anak bongsu...tp dia ngandungkan cucu sulung family dia...boleh ke anim?
aku: (aku ingatkan dia buat lawak,tp ternyata dia tak paham situasi)...nape la ko ni sengal sgt...

hint#1...anak sulung macam dia je la yg leh wat lenggang perut ek...anak ke-2,3,4 dan seterusnye xleh la...

situasi 3
dia penah buat entry bertajuk house grooming(ni hint#2 kepada sesiapa yg baca blog dia hehe)...aku ingtkan dia duk meng'grooming'kan umah...tp bile aku baca2 entri tu...dia cite pasal kawan dia buat makan2 sbb masuk umah baru...

aku pun konpius...biase aku dgr org sebut house warming klau utk event gitu...adehhhh dia main belasah jer...janji ada iras2 bunyinye hehehe

sila la teka siapa si dia ini hehehe...sblm raye nti aku mintak maap ngan si dia ni hehehe....
si dia ni leh buatkan org tersenyum...bukan shj bila bersama si dia...malah bila berjauhan juga...

thanks si dia... :D

Tuesday, September 1, 2009

menyelesaikan tag dari wau alif wau alif~

A. Attached or single?
i'm married...but i'm available...gila kau...yeeerr...laki aku keje isnin sampai ahad...agak2 hari ape dia cuti??tolong jawab...so,setiap hari sabtu and ahad,sblm dia gi keje...dia akan ckp...'ayang nk gi mana2 gi la ek..jalan2'...best tak?lg best klau dia ckp...'ayang,ni selonggok duit rm100 utk ayang habiskan weekend ni'~hehe

B. Best Friend?
terus terang aku ckp aku tak ramai bestfren...biarla org nk ckp aku x friendly,mulut puaka sbb tu x ramai kawan...sbb aku mencari teman yg berkualiti, aku mencari teman sejati...dan aku dh jupe...perlu ke aku cari lg?~hehe

C. Cake or Pie?
cake tp xde la menggilai sgt...aku kurang suka menda yg berasaskan tepung...cuma aku mencari2 mane nk jupe kek coklat yg rasenye serupa mcm kek x-hausmate aku bwk blk dulu...

D. Day of choice?
hari cuti...hari yg boleh tido smpai kul 12...hari yg aku leh tido smpai rase biul, sbb badan mcm xde tulang belakang...asik nk landing atas tilam jer...

E. Essential Item(s)?
duit...duit...duit...dh ada duit baru la cari i.c, lesen, kunci kete, kunci nk kuar rumah...xde duit...duk betapa jela dlm umah...

F. Favorite color?
mgkin hijau, mgkin purple, mgkin cokelat...aku pun konpius wane ape yg aku suka hehe

G. Gummy bears or worms?
mcm x tahu nk jwb ape jer...

H. Hometown?
Temerloh bandar ikan patin

I. Favorite Indulgence?
titon...

J. January or July?
January...aku harapkan anak aku akan lahir di bulan January dari dia kuar pd bulan December...

K. Kids?
suka sgt...sbb tu kawen2 jer xde pikir mende lain...'buat anak..buat anak..buat anak..'~hahaha

L. Life isn’t complete without?
emak & abah, suami, anak yg dh gerak2 dlm perut ni, kakak2, bestest friends...

M. Marriage date?
06.03.09...dgn 3x ulang lafaz akad nikah aku sah menjadi isteri nuril azwa...dh hilang perasaan berdebar nk jadi isteri...dh timbul rase 'nape la laki aku ni...?'

N. Number of magazine subscriptions?
Pa&Ma, rapi...x sempat aku nk khatam dh smpai yg baru..punya la rajin membaca...

O. Oranges or Apples?
dua2 suka...aku suka buah...termasuk buah dada~haha

P. Phobias?
1.mimpi suami sendiri..sbb setiap kali mimpi dia...mesti dlm mimpi tu tunjuk dia ada perempuan lain
2.ULAU...tgk je rancangan kt tv yg ada ular...mlm tu confirm mimpi ular

Q. Quotes?
ape ek?

R. Reasons to smile?
bila kegembiraan mengatasi segalanya...cthnye bila disahkan pregnant dan naik gaji smpai rm500~haha

S. Season Of Choice?
musim cuti semester time belajar2 dulu...bole tido smpai mak dh start perang bunyi kt dapur...~haha

T. Tag five people/group
aku mcm tag org yg sama je ngan wawa nti...

U. Unknown fact about me?
aku ni kelakar...syhhh rahsia~hehe

V. Vegetable?
aku suka ulam....

W. Worst Habit?
malas gi keje...mmg malas gile...tp nk wat camane...aku bukan anak hartawan bahkan bukan juga isteri jutawan hai-o...aku terpaksa gak gi keje utk dptkan duit dihujung bulan tp takpe kt tmpt keje aku leh berinternet sesuka hati...

X. X Ray or Ultrasound?
x-tray-boleh membuatkan hatiku berdebar ketakutan...
ultrasound-boleh membuatkan airmata ku meleleh melihat ciptaan dari Allah, sungguh besar kuasaNye...ada org dlm perut aku...

Y. Your favorite foods?
ikan patin masak tempoyak...aku nk tunggu sgt masa bila la yg aku akan jemu nk makan mende ni...mgkin x akan jemu kot...

Z. Zodiac sign?
kala jengking...

menu 2~

day 4
1.ayam percik kelantan
2.sambal sotong
3.sayur kangkung
4.cendol
5.air honeydew
6.kuih tepung pelita

...macam bukan aku masak je kan sume tu hehe...sume adalah beli di pasar ramadhan ok...

day 5
1.nasi beriani d Kayu
2.murtabak ayam
3.air apple and tembikai

aku berbuka di luar bersama husband terchenta...di restoran nasi kandar d Kayu...x sedap nasi beriani dia huhuhu

day 6
1.makan macam2...berbuka di armada hotel...follow budak department husband pau contractor mereka muahaha

day 7
1.makan sesedap perut lg...di the summit hotel...sesi pau contractor lg...sedap makanan kt sini..puas hati...

...hari ni hari jumaat...pada hari itu wawa telah singgah ke opis ku utk menghantar ole2 dari penang...udang dan kerang FRESHHH...thank wawa!
...sahur tu aku gigih masak kerang masak sos tiram...pid,maafkan aku...sbb aku x sempat snap gamba...makan pun telan2 jer,nasib baik tak tertelan kulit kerang...bangun sahur lmbt huhuhu

day 8
1.pizza hut di IOI Mall...hari ni hari membeli baju raya...kitaorg kuar bershopping dan terus berbuka di luar...

day 9
1.ketam masak lemak cili api
2.mee kari...

...di sebabkan kerang cap wawa bnyk lg..aku pun bersemangat waja memasak mee kari...sangat sedap mee kari saya masak hehehe perasan...sampai mcm x percaya aku ke yg masak mee kari ini hahaha perasan lg...
...sesape nk makan mee kari leh datang bebuka kt umah aku mlm ni...aku masak dlm keadaan separa sedar kot...sedar2 dh mcm se kawah jadinye hahaha

Monday, August 24, 2009

ramadhan menu~

bulan posa ni office hour jd pendek sejam...so, aku kena manfaatkan masa itu sebaik mungkin...kena bahagikan masa nk meninternetkan diri(yg akan didahulukan), tido dlm surau(bila dh sangap tahap gaban),wat kerje(bila perlu jer) dan lain2 amalan sunat(hehe bila ada masa terluang)...

utk memendekkan masa berblogging, bulan posa ni aku nk wat rekod menu ramadhan lah..supaya senang aku nk repeat menu...

1st day
1.ayam masak lemak cili api
2.sayur campur
3.ikan masin goreng
4.kuih popia (yg di buat sendiri bersama along)hehe
5.air ribena

1st day berbuka sbg seorang isteri,
yg di temani sahabat sejati,
along berbuka puasa di rumah kami,
siap buat kuih bersama lagi...
ewaaahhh(terpantun plak)...sungguh seronok...

2nd day
1.udang masak merah
2.ikan goreng
3.sayur bayam
4.pengat pisang(sila kagum...ini adalah kali pertama aku masak pengat...sedapppp(sapa lg nk puji klau bukan diri sendiri hehe)...sluuurrrrppp,air liur meleleh...hehe)
5.air sirap jer

*updated:atas permintaan noma,dia nk resepi pengat pisang...
-sagu secukup rase(klau 4 biji pisang,dlm segenggam sagu)...didihkan air,masukkan sagu
-dh kembang sagu tu...matikan api...isi santan,daun pandan,gula merah and sedikit garam(jgn sampai masin lak,bg dia lemak2 manja mcm lemak kt badan kita hehe...klau posa ni,ikut nasib laaa klau termasin,mgkin leh jd gulai pisang la plak~hehe)...
-hidupkan api yg sgt perlahan..kacau(jgn smpai berkepala santan tu)...siap!<--nk keterangan lanjut,call i ok...budget chef~hehe

3rd day
1.kari ayam bersama kentang
2.hati lombu masak kicap...sesuai ngan situasi aku yg pilu mlm td...
3.air ribena
...aku berbuka sorang2 smlm,setelah suami ku telah menduakan aku dgn kerjayanya...huhuhu
ekceli aku nk masak kari daging...rupa2nye mende yg aku beli...ku sangkakan daging,rupenye hati..aku tersalah beli daaa...

*entry akan di update dari masa ke semasa

Friday, August 21, 2009

~salam Ramadhan~

to all my frens di alam maya ini...
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN...
salah dan silap harap dimaafkan, supaya puasa kita mendapat keberkatan...ewaaahhh

cita-cita di bulan puasa:
1.berpuasa penuh...harapnye baby dlm peyut ni paham niat puasa...dan dia sanggup berpuasa juga...amin...jgn puasa yang yok...kul 11 dh buka periuk sudahhh

2.memasak juadah berbuka puasa...jika terdaya dek badan dan mood yg dipengaruhi emosi hehe

3.nk buat kuih...kuih simple2 jer...yg ada dlm planning...popia utk stok seminggu,samosa di minggu berikutnye,tauhu sumbat di minggu seterusnye(xkan nk mkn tauhu sumbat seminggu kot...kang ada ayat murni kuar dr en.nuril 'ayg pandai buat kuih ni je ker?')...mmmm lain2 kuih boleh gak cthnye agar2 sirap xpun kuih sagu...uuuhhh sedapnye kuih sagu sejuk2...

4.nk buat kuih raya...dh beli serondeng nk buat mini popia gulung...feewwwiiiitttt...itu je yg aku mampu buat kot...sbb umah aku xde oven(alasan kukuh utk tidak dpt buat kuih yg kena bakar)...dan aku x benarkan org beli oven utk aku...kang xde alasan aku x buat kuih hehe

5.nak bangun sahur,dapat minum susu ngan mkn buah kurma pun jadilah...xpun sahur sblm tido mlm jerk...

6.solat terawikh...aku mcm xde keinginan jer nk gi solat terawikh...boleh???hehe gile tak guna...mengah la wehhh ngan perut yg dh boyot2 manja ni...

7.mengaji qur'an...aku nk ganti solat terawikh ngan ngaji jelah...nk ngaji bnyk2~insyaAllah...kt opis pun nk ngaji...kan aku dh email kt korang qur'an online tu...apply laaaa ape lg?

8.aku nk solat sunat bnyk2~insyaAllah....nk mintak ampun...nk doa supaya mudah bersalin nti,dpt keje yg lg bagus lepas bersalin...

9.taknak lewat2kan solat fardhu...tolonglah berubah aizaannnnnn!!!!bukan di ramadhan ni jer,terus ke bulan2 yg seterusnya...jgnla tunggu smpai terngiang2 kt telinga 'marobbuka...' baru nk gi solat

10.laaaaa...x sampai 10 pun cita2 aku...sungguh x bercita2 tinggi la ko nehhh...

tukar topik plak...
this is for my baby~



i'm doing mathematics...PMR level...just for u my baby,to asah your brain dari dlm perut ibu lg...untung ayah,xyah pun perah otak pecah pale buat math (nape aku rase susah plak math PMR ni~ada hati nk asah otak baby, otak ibu pun dh tumpul mcm parang karat tertanam dalam tanah 40tahun...hehe)

Wednesday, August 19, 2009

sofea natasha~

ini adalah anak sedara saya...anak kepada abang saya...
last week aku blk kg...sbb nk jupe ngan budak ini lah...
budak ini sgt bulat,sebulat mak sedaranye hehe
bila panggil nama dia pandang...senyum2...tp bile amik..uwaaaaaaa.....sungguh geram kepada ini budak...

sungguh beza ketara yer warna kulit cucu dan atok...si cucu putih mcm kuih pau...si atok sungguh coklat tua~hahahaha


mata sepet...ada hati nk buka besar2


badan berketak2...dagu berlapis...peha ke betis sama saiz jer...kaki sembab mcm org ngandung 9 bulan hahaha syok je kutuk budak ni...padahal mak sedaranye sama naik jer...


Tuesday, August 18, 2009

happy birthday~

HAPPY BIRTHDAY TO MY B...


hari ini hari jadi suami saya...dh ada suami rupenye hahaha
dia skang dh 27 tahun (dh tua ke,ke muda lg?...mgkin dia akan tua sblm usia hehe)
last week blk kg.,mak dia cite(cite yg my hubby ni tak penah nk amik tahu pun)...
mak ckp, bersalin kan dia la yg paling senang...bidan tak sempat sampai dia dh kuar (sungguh tak sabar nk lihat dunia)...harap2nye baby dlm perut ni pun senang nk kuar mcm ayah nye hehe

hadiah dh terbagi awal...kononnye nk wat surprise...tp biaselah...aku adalah org yg tak sabar utk buat surprise...
ingt blk keje nti nk buat alasan blk lmbt,nk beli kek..nk duk nyorok dlm umah...nti dia masuk umah...konon2nye nk pasang lilin kt kek...surprise la konon(dia x baca blog aku time keje rasenye)...tp mlm td aku dh ajak dia gi celebrate kt secret resepi...muahahaha...pastu dia lak mgkin balik keje lmbt...ape2 jelah...

to my sayang...
happy birthday to you...
i love u forever...
ayang harapkan b bahagia hidup bersama ayang...
ayang akan berusaha utk bahagiakan hidup b...
ayang akan belikan rumah mewah,kereta besar,jet persendirian,saham dan pelbagai lagi hartanah utk b...miahahahahahaha(sumenye dalam mimpi)...

Monday, August 17, 2009

......

takde tajuk....
.

.

.


.


.


.
aku stress!!!!!!!
ya Allah,tabahkanlah hambamu ini...

Tuesday, August 11, 2009

masak & makan~

di sepanjang kehamilan ini,aku sgt rajin memasak...ape yg aku tidak puas makan di kedai...aku akan masak sendiri makanan tersebut...(sungguh skema ayat aku)....


laksa yg pucat...walaupun ia pucat tp ia sgt sedap(sgt perasan..ok la,ini the 1st time seumur hidup)...3 hari berturut2 mkn laksa...nasib baik aku tak rebus sekilo ikan utk buat kuah...klau tak, mau smpai seminggu mkn laksa dan boleh la memanggil aku 'an laksa' hahaha


nasi lemak...org yg meniaga kt area2 umah aku ni, sume tak reti masak ns lemak,sume x sedap...mcmla aku buat sedap haha...aku tak tunjuk nasi nye sebabbbb adalah sebabnye hehehe kerana terlalu ikutkan hati nk makan nasi yg berlemak...nasi lemakku sgtla berlemak...makan sepinggan n siap je mkn confirm nk tido hahaha

mee goreng basah2 manja...wawa,aku tahu ko suka makan mee goreng...utk pengetahuan ko,mee goreng aku sgt sedap hehehe...di tambah pula tanpa sayur hahaha ni kes malas nk gi kedai beli sayur...

sluuurrrrppppp....nasib baik aku kenyang...

Monday, August 10, 2009

cuti yg tak kesampaian~

hehehe...nak bercuti dr melayari internet konon...cait poraaahh...
hari ini hari isnin..dr aku smpai pg td...smpai la kul 10pg ni...aku duk ngadap internet jugak...
baik aku update blog...hehehe alasan~

last weekend aku derita dlm bahagia..ke bahagia dlm derita...sengsarakan bunyinye huhuhu
aku dlm keadaan bahagia dgn kehidupan aku skang...tp aku menderita keseorangan kerana encek suami ku berkerja isnin~ahad...huhuhu sgt derita...sepatutnye weekend la hari bermesra manja ewaaahhhh...ape yg terlintas dlm hati aku yg membara 'ni klau dh ada anak...nmpknye aku sorang jela yg kena jaga anak' hahaha mmg bukan ibu mithali...
ini kisah bahagia ku las weken...layannn

dear anakku,
your ayah is very excited to buy something for u...ibu don't mind as long as ayah buy something for ibu too (hahaha...sgt keji)...so, this is yours...
it's really cute sayang, because we choose it with full of love...we choose yellow in colour coz we don't confident yet what is your gender...even we already saw 'something' on u at the time ibu go to maternity check up...doctor also said subject to be confirm~hehehe...but 'may be' to dh leh agak...

it's looks like too big for you right,sayang?...(letihla ibu nk kena speaking...klau ckp bahasa melayu baby paham kan?)hehe

of course la looks like big...ayah bought clothe for baby 3-6months punye (dan2 ayah...mcm ibu x masuk campur jer)...ayah said 'xpe...tahan lama skit'...mmg jimat cermat punye ayah hehe

Thursday, August 6, 2009

aku pun nk bercuti~

seperti along, mgkin dia akan bercuti di tmpt2 peranginan TATAPI pada aku...

aku nk kan percutian dari melayari internet...kerana aku ada PEKERJAAN yg perlu di buat (poyonye ayat...mcm ko sorang je ada keje)...

konon2nye,xnak update blog,xnak buka facebook,friendster....nk FOKUSSSS buat kerja je bile sampai kt opis...(sila muntah)

i'll try to finish this job ASAP...supaya aku leh dgn jayanye bersenang lenang kt opis nti(mgkin kah?) lalalalalala

tapppppiiiiiiiii klau aku tak melayari internet...aku akan mengantukkkkkk...camane nk wat keje...huhuhu...

Tuesday, August 4, 2009

rindu yg menggebu

pernahkah anda dalam keadaan ini? rindu yang menggebu...dapat bayangkan x,segebu mane rindu itu?adakah segebu kapas atau segebu pipi ku ini hehe (ape yg anda cuba sampaikan ini yer?)

aku dgr lagu pg td...ada ayat rindu yg menggebu...
aku pun terfikir...bila dan di mane aku ada perasaan mcm tu ek...

mmm...seingat aku, adalah masa aku di lamun cinta (dgn en.nuril la...dgn yg lain xnk ingatlah...)
mula2 bercinta tu kannn...aku rase mcm tu la kot rindu yg menggebu...mmg gebu gile lah rindu tu...(mgkin aku nk bg tahu bila lama2 bercinta jd menggerutu) hehe siap mintak cuti seminggu dari dicintai (bengong...tp kadang2 kita perlu minta cuti apabila terasa terlalu lemaskan?)

setiap masa ingat...bgn tido,mandi,makan,belajar,dalam mimpi sume ingat sang tercinta...sentiasa memikirkan dia...apa yg dia tgh buat,adakah dia tgh ingt kt aku jugak hehe itu kah di namakan rindu yg menggebu?jawapannye YA..(la kot)

last week aku balik kampung..balik bersama sepupu2ku tanpa sang suami kerana dia bekerja di weekend hari...huhuhu...pulang ke kampung selama 2 hari 2 malam...berpisah seketika bersama suami...apakah perasaan saya?(tiba2 terskema ayat) hehe

macam kurang gebu jer rindu tu hahaha dia sentiasa di ingatan tp tak sama macam rindu mula2 bercinta dulu...nape ek,perasaan tu tak sama?dulu time becinta mcm feeling jiwang tu lebih tp bila dh kahwin jd more on tanggungjawab...

ingatan kt dia bila berjauhan:
1.dh bgn lum tido ni?sedar ke tak ni dh pagi tido sorang2 ni...(mcm aku bgn awal je kan)
2.dh makan ke belum?makan ape la dia,dh aku xde nk masak...(bunyi mcm aku masakkkk je kejenye)
3.tetido depan tv ke dia ni...
4.apa yg dia rase bile aku xde kt umah...sunyikah?kosongkah?(seronok kah?...beranila jwb gitu)

mmm...itulah yg aku rase bile meninggalkan suami...sekian...hehe
@elyasswhutt@elyasswhutt

Monday, July 27, 2009

malam tadi dan hari ini~

malam td...
xde la malam sgt...dh pagi pun...
pukul 4.30 pagi aku tersedar...mcm ada rase tidak selesa di bahagian perut...
'aku nk kencing ker?'...pegang2,raba2...aku terase sst yg bulat di perut aku...
kepala anak aku ker?...biar betikkkkkk...4 bulan dh leh rase ker?...
azan subuh aku bgn n cari semula benda bulat tu...dah xdeeeee...
en husband:'kenapa sayang?'...
pn wife:'kul 4.30 td ayg terasa ada menda bulat kt perut ayg...kepala baby kot, ni dh xde la plak...nk bg b pegang...mane ntah...'

pagi td...
datang opis dgn girangnye...sbb ada department meeting, yg aku berjanji utk mengkayukan diri...ko pun xleh nk handle mamat sorang ni,masalah 4 tahun pun mamat ni asyik bg jawapan yg sama jer tp ko boleh sabar...and skang ko nk kejar aku plak yg settlekan masalah tu sume...no way!!!...

abis meeting, mamat yg dh xde sape dh leh handle dia ni ckp kt aku...
dia:'i need to talk with u' dh sume org kuar, siap tutup pintu bilik meeting...(ape hal la mamat ni?)
dia:'i saw u updating CV?r u preparing to leave this company'
aku:'eh no lahhh...our management ask for it kan?'<---sibuk je kau!!!ikut suka aku laaaaa...
dia:'i'm happy work with u bla bla bla...so far ur work ok bla bla bla..i've no power to stop u bla bla bla...but IF u are leaving,please inform me earlier bla bla bla..later difficult for me to train other people bla bla bla are u have problem?please tell me?...at least i know...if u are not happy, of course u dont care what happen to this department if u r leaving...'
aku:(aku tak kisah pun ape ko ckp...bukan ko leh naikkan gaji aku pun)

pastu bnyk lg laaa yg dia nk ckpkan..tp aku malas nk layan...nk komplen aku selalu dtg opis lmbt ngan alasan 'pegi klinik'...nk suh sms dia mane aku pegi...dia x penah sms aku pun mane dia pegi...caittttt podahhh!

Tuesday, July 21, 2009

mari mengenal iblis

  • ni kes malas nk update...tp nk update jugak...bacalah ia utk kebaikan bersama...
  • Iblis memiliki kerajaan yg besar yg terdiri dari menteri menteri, pemerintah, wakil wakil dan rakyat jelata. Di antara mereka terdapat 5 jenis iblis yang paling kuat pengaruhnya dan wajib sesdorang itu berwaspada dgnnya.
  • 1) Iblis yg bernama Tsabar.
  • Iblis ini sering mengunjungi orang orang yang sedang dalam kesusahan ataupun yang ditimpa musibah. Ia akan membisikkan kata kata yg tanpa disedari telah diucapkan oleh orang yg mengalami kesusahan itu. Orang yg telah ditimpa musibah akan berkeluh kesah dan sering menyalahkan ketentuan Allah terhadap dirinya. Inilah peranan iblis Tsabar dalam menyesatkan manusia.
  • 2) Iblis yg bernama Dasim.
  • Iblis ini akan berusaha memusnahkan kerukunan sesebuah rumahtangga. Ia akan menyuburkan perasaan benci, cemburu dan rasa curiga di antara pasangan suami isteri. Apabila terjadi demikian, maka terjadilah pertengkaran di antara suami dan isteri lalu diakhiri dengan perceraian.
  • 3) Iblis yang bernama Al A'war.
  • Iblis ini menggalakkan perlakuan zina dan keruntuhan akhlak. Salah satu peranannya ialah dengan menjadikan indahnya bahagian bawah seseorang wanita. Lebih lebih lagi terdapat segelintir wanita masa kini yg gemar memakai pakaian yang singkat dan seksi. Sesungguhnya ini cukup menggembirakan iblis Al A'war kerana dapat menlaksanakan tugasnya dengan sempurna.
  • 4) Iblis yg bernama Maswath.
  • Peranan iblis ini adalah mengadakan pembohongan yang besar dan kecil. Seseorang yang termakan dengan bisikan iblis ini akan mereka reka sebuah cerita yg tidak benar ataupun menyebar fitnah.
  • 5) Iblis ini pula suka berkeliaran ditempat tempat yg dipenuhi dgn manusia.Ia akan membisikkan kata kata yg mewujudkan permusuhan dan perselisihan sesama manusia. Sehingga ada di antara manusia yg sanggup membunuh sesama sendiri.(yg ni nape xde name plak?)
  • masa aku pegi kursus kahwin...ustazah yg bg ceramah tu ada cite pasal iblis yg no.2 tu...
  • nak tahu dia duk kt mane?dia duk kt atas(alang) pintu masuk umah kita...ekor dia panjang,dia akan sedaya upaya utk masukkan ekor dia dlm hati penghuni rumah tu utk cari alasan utk laki bini anak beranak bergaduh walaupun sbb dan perkara kecik jer...bg mengelakkan terdengar hasutan dia ni...time masuk pintu umah baca la bismillah 3x...

Wednesday, July 15, 2009

selepas kahwin...

aku konpius sgt...sejak aku bertukar status dr cik kepada puan ni kan...aku mcm cepat sgt mengantuk di malam hari (eh bukan ko setiap masa ke ngantuk?) hehe

dulu sebelum kahwin, aku makan malam jgk...tp lepas makan boleh je mata aku bertahan smpai kul 12...tgk tv or buat mende lain...

tp skang dh kahwin...elok je makanan tu turun ke perut (ntah smpai ke tak lg) aku dh lelap...ngantuk yg tahapnye mcm makan ubat batuk 16botol...high tak ingat...kul 10 aku dh out...aku rase aura tido en.hasben aku ni la puncanye (x habis2 nk salahkan org) hehe...

kitaorg kadang2 tetido depan tv smpai dh xde siaran kt tv...kadang2 smpai kul 1,kul 2...dan ada smpai ke pukul 4pg tetido beralaskan karpet je kt depan tv...sungguh menyakitkan badan (haaa tu mesti pikir aku on la tu lepas bgn dari tido haha sungguh xde makne...pindah ke dlm bilik pun haruslah terus bongkang)<---nape aku perlu jelaskan hehe

malam td aku sangat letih...sakit2 badan...bile dh letih mula la aku cakap ngan en.nuril nak tak nak jer,
jwb ape yg penting,
cakap tegaaaasss je,
muka seriuuuussss je,
klau ckp apa2 ngan dia n dia mcm payah sgt nk paham,mulalah aku nk maraaahhhh je...

sian dia...aku selalu mcm ni ngan dia...dia pun letih jugak...nape dia ok jer...xde pun nk marah2...
aku mmg faillah klau nk kawal emosi bile aku dh letih...
tp dia sabarrrrr je...xde pun nk merungut,nk mengungkit jauh sekali(dh mcm ni pun aku leh lg merungut dia kurang bg kasih sayang kt aku<---sila lempang diri sendirilah aizaan)...

tp aku nk dia tahu
yg aku sgt sayang kt dia
yg aku sgt cintakan dia
yg aku tak sanggup hidup tanpa dia
yg aku tak akan jumpe org yg sesabar dia
yg aku tak sanggup(even nk bayangkan) nk replacekan dia ngan sapa2 pun walaupun ngan BRAD PITT<--tak tahan replacementnye hehe
yg aku sgt kasihkan dia...xnak ape2 pun terjadi kt dia,walaupun habuk masuk mata dia pun aku xnak,aku sanggup marah habuk tu(apakah?)

oohhh terjiwang plak aku nih...tp aku nk sgt yg dia tahu semua tu(suruh jela dia baca blog ni,bukan susah)...yg dia segala2nye utk aku...

sekian edisi kejiwangan...

Tuesday, July 14, 2009

bila preggy lady pergi karak ok...

semalam aku terlibat dlm 1 surprise birthday party utk one of my opismate...kami pergi karaoke!...preggy pergi melalak?biar betul...hehe org duk ngaji je kt umah,baru anak soleh or solehah haha

aku pergi ngan izin suami...
aku:b..boleh ke ayang nk gi nyanyi ni?
b:pergila...sekali sekala...bukan hari2...kalau hari2 xleh la...kang ada anak nk jd penyanyi plak...
aku:ok....(dlm hati hoooreeeyyyY!!!!)
risau gak klau anak aku tiba2 ada cite2 nk jd penyanyi...ada kena lempang ngan aku laju2...

ini anggota kumpulan...yg kena surprise tu mmg lurus bendul...dh pergi ke tmpt karaoke pun masih percaya ngan tipu helah kami...dalam group ni, ada 3 org pregnant...2 org lg tu baru je berjangkit ngan virus yg di sebarkan oleh aku hahaha

ok...aku dh nk bernyanyi...

yerr...aku sedang syok sendiri...

aku sedang menyanyikan lagu senggol seggolan...cubit cubitan haha tgk la style pegang mic tu...mesti follow mentor... hehe

ni tgh layan rock...pinjam lagu pid and poon...'tiada lagi'..ingat kenangan berkaraoke di pulau redang...nasib baik x mengigau terjun laut je mlm tu...

baby dh penat...ibu dah kena berehat...

sekian....

Friday, July 10, 2009

JKR & isKETAMbola...

yesterday aku telah pergi ke JKR untuk di interview...pergi bersama encek husband...dia pun nk di interview gak...terasa sesuatu yg lain bile pergi temuduga suami isteri bersama...mcm kami kahwin terlalu muda plak,dah khwin tapi baru nk cari kerja(mcm tu la ibaratnye)... :P

aku dan encek husband memilih memakai baju wane purple..sbb kami rase wane ni memberi tuah kepada kami...rasenye keje2 yg berjaya dapat, kitaorg gi interview pakai baju wane purple(ada logik x?)

seawal 7.30pg(awal ker?) kitaorg dh gerak ke tempat kejadian...kul 12.30 aku dh siap di interview...x rase mcm di interview pun...rase mcm cool jer, jawab ape yg aku tahu, yg x tahu aku ckp x tahu,abis cite...senang.

en.husband saya akan ditemuduga selepas lunch...oleh kerana itu, kami makan la dulu...aku tapau kt pasar tani tepi bangunan JKR
kt HQ JKR ada pasar tani time lunch time weehhhh...siap ada jual sayur bagai...bunga kantan pun ada(teringin nk masak laksa...tibe2)...pasar tu setiap hari selasa dan khamis...gile canggih...klau aku keje kt sini,lg cepat duit aku abis...tp klau along yg keje kt sini,aku rase selamat je duit dia...eheh


ini kejadian selepas makan...gile desperate nk keje kt JKR...smpai tido2 kt dlm kete tunggu masa interview...en.husband saya siap di interview pukul 4.00petang yer...tp dengan best dia bgtau aku...
org JKR:(setelah abis soklan nk ditanye)....abis ni, awak berminat tak utk kerja kt sini?
en.husband:klau macam tu la futurenye, saya tolak la peluang nk kerja kt sini.
aku:haaaaaaaaa....(dalam hati:dh tunggu sebegini punya 'sekejap'...boleh jwb gitu?)
nasib baik ada ketam kt umah(ada kena mengena x?)hehe...malam td aku masak gak ketam yg telah pid terliurkan aku...aku makan sampai ngantuk2 kt meja,duk korek isi ketam...errrggghhhhkkk alhamdulillah...

Wednesday, July 8, 2009

my baby~

semalam saya pergi ke klinik..utk wat maternity check up...lalala...inila hasilnye...
ini kepala baby saya...ukuran lilitannye 8.3cm,klau nk tahu jejari lilitan tu guna la formula s= pai x j (haaaa...add math yer...bile kita dh ada lilitan,boleh la cari jejari...aku main bantai je)hehe

ini adalah seluruh body my baby...ukuran panjang dia 6.8cm...kaki dia 1.2cm(alahai keciknye)...

time doktor wat ultrasound tu n bile aku nmpk baby tu...aku rase macam nk nangis...sungguh rase teruja dgn kekuasaanNya...ada org dlm perut aku...doktor tunjuk jantung dia...nmpk berdenyut2 jantung tu...ya Allah,besarnye kuasaMu...

aku dh nmpk tangan dia gerak2...doktor pun ckp dia dh bergerak...tp aku belum rase lg sbb dia kecik lg...tunggu dlm 4-5minggu lg rasela...

i'm so excited!!!!!my hubby too...next month check up, dia nk ikut...x puas hati tgk gambar jer...haa tahu pun,smlm xnak ikut...aku pun apa lg,tambah2 cite buat dia rase x sabar tunggu next check up hahaha 'baby jgn ikut perangai ibu tau,ikut perangai ayah'...'jujur lg ikhlas' hehe