Wednesday, December 14, 2011

sel-sel otak yg berhubung...

irfaan sayang...ibu tulis sume ni adalah utk irfaan di masa depan...
ibu tahu yg ibu xkan dpt cite sume perkara yg irfaan buat ms irfaan kecik...
TAK AKAN dpt ibu citekan semuanya sbb ibu tahu yg sel2 otak ibu semakin hari semakin tak berhubung hahaha

ibu redha sekiranye disebabkan nk sambungkan sel2 otak irfaan,sel2 otak ibu semakin tak bersambung...ibu redha nak...pengorbanan namanye :)
things that i think ur sel2 otak sangat berhubung ialah:
  1. setiap kali nk mandi,ibu akan suruh irfaan amik towel irfaan...dan irfaan tahu mane 1 towel irfaan,mane 1 towel ibu n ayah...siap amik semua n bg kt tuan punye towel...klau pg biasanye ayah dh gi keje...so ibu akan ckp 'ayah dh mandi,xyah amik towel ayah'...walaupun towel2 tu sering berganti2 tp irfaan tahu sapa yg punye...
  2. bila irfaan kt ampaian...irfaan tahu baju tu sapa punye...bile tgk baju ayah,irfaan sebut 'ayahhh'...irfaan tahu itu baju nenek,baju tok wan,ibu,mak long n mak ngah.
  3. handphone ibu n mak long sama...cuma casing je berbeza skit je...tp irfaan tahu mane 1 ibu punye n mane 1 mak long punye...bila ada dua2 kt tmpt yg sama,irfaan akan bg handphone yg betul kpd tuannye...
  4. irfaan tahu sapa punye handbag,ibu punye ke,mak long punye ke,mak ngah or nenek...walaupun bukanlah hari2 irfaan tgk diaorg bwk handbag...klau irfaan jumpe handbag sapa2, irfaan sibuk angkat n bg kt tuannye
  5. irfaan ada kt tmpt kejadian masa ayah irfaan jatuh pokok mempelam dpn umah...masa tu irfaan tak pandai ckp lg...now each time irfaan tgk pokok mempelam tu...irfaan akan cakap 'atuh atuh ...akit...'(jatuh jatuh sakit...smbil tunjuk dagu...sbb ayah dia luka kt dagu masa jatuh tu)
  6. dh 2 bulan lebih pak long irfaan meninggal...tp bile irfaan tgk gamba arwah...irfaan akan ckp 'along'...walaupun masa arwah hidup irfaan tak penah pun pggl pak long dia...
  7. ayah ada 2 kete,mak long ada 2 kete,mak ngah ada 2 kete...each time jumpe kete yg sama irfaan akan sebut nama tuan kete tu...ayahhh,angahhh alonggg...plus 1 lg,irfaan penah hantar pak ngah nk balik penang nk naik bus...dan each time irfaan nmpk bus,irfaan akan jerit angahhhh...even bus tu adalah bus kilang or bus sekolah hahaha
  8. setiap kali nk gi jalan...irfaan sibuk carikan shoe ibu n ayah...klau kt kg,sapa2 pinjam sekejap shoe ibu...confirm kena amik smule dek irfaan n bg kt ibu hehe
  9. setiap kali balik kg...irfaan tahu mane mainan irfaan di simpan,irfaan akan tunjuk tmpt yg sama utk dptkan mainan...penah skali kt umah mak long,dia bg irfaan main penapis teh yg begayut kt kitchen cabinet...dan setiap kali gi umah mak long dia akan cari penapis tu buat main haha
dah cukup lah 9 point utk hari ni yer irfaan...penat dh ibu nk ingat lg 1 point nk cukupkan 10 hehe
semoga irfaan jd budak yg bijaksana,setanding maksud namamu 'cahaya kebijaksanaan'...
I LOVE U cayang!

Monday, December 5, 2011

mencari cinta tersorok...

bukan cinta sudah tiada...
bukan cinta semakin pudar...
bukan cinta hilang mekar
ewahhh poyo2 mcm tulis novel plak

mencari cinta yg termenyorok...love ter-hiding hehe
bila aku duk kt sebelah en.suami...kadang2 hati aku berkata...inilah lelaki yg aku cinta,rindu,sayang gila suatu kita dulu...eh nape ada 'dulu' plak...
dulu bile hanto msg,tgu 2min x balas pun dh call tnye nape x balas msg haha
skang...msg kul 10pg,kul 12tghari baru baca kikikiki
tp skang pun aku sayang dia weyyy...cinta sepenuh jiwa...rindu sepanjang masa...

so,ape bezanye dulu dan sekarang?
dulu selalu ada ayat power dihantar melalui h.phone
like 'i love u syg' 'i miss u so much' n bla bla bla
skang ayat dlm msg 'b lambat lg ke nk blk?' 'nti sblm balik tlg beli telo' hehe
beza kan??
tapi ayat skang tu tak membawa makne tak cinta kannnn...cume lebih kpd tanggungjawab...
byk mende nk kena pikir...
nk masak,nak mandikan anak,nk basuh berak anak,nak basuh botol anak,nak jemur baju,nk lipat baju bla bla bla smpai tak sempat nk mesej I LOVE U kt suami haha
dan suami juga x hanta msg mcm tu kt isteri...kenapa?sila jwb wahai kaum suami hahaha
tp don't worry sayang..i know u'r very the busy hehe nasib baik sempat pikir nak makan...

inilah cinta yg termenyorok...bukan saja2 sorok...tp dia tersorok...bukan aku yg suruh dia tersorok...tp secara nyorok2 dia tersorok kahkahkahkah apa2 sorok je lah...

I LOVE U b...forever!

>irfaan buka album kawen ibu n ayah dia...dia nmpk gamba ibu kiss ayah...dia ckp 'taknak...taknak...taknak...' hahaha itu budak sgt kuat jeles,pantang tgk ibu&ayah dia berkepit...

Friday, November 18, 2011

irfaan dan soklan *memek...

*memek=milk...aku ajar irfaan klau nk milk sebut milk tp dia pegi bantai memek...

pada suatu petang...irfaan yg tlh penat membuat aktiviti hariannye terbaring dan menyebut 'memek hek hek hek(nangis2 manje)

ibu:(yg kejam malas wat milk)...nak ape?
irfaan:memek

ibu:nk sikit ke banyak
irfaan:anyak

ibu:nk byk ke sikit
irfaan:ikit

ibu:hahaha nak memek ke bear?
irfaan:bear hek hek hek

ibu:nk bear ke memek?
irfaan:memek hek hek hek

ibu:nk bear ke car?
irfaan:car

ibu:nak car ke memek
irfaan:carmek

hihihihi aku ketawa,dia pun ketawa
mcm2 lg ibu bg soklan yg mengkonpiuskan irfaan dan memeknye...
sampai ibu tnye ape pun jawapan irfaan hanye lah 'hek hek hek hek hekk'

sesi soal jawab bermula dr ayahnye solat smpai ayahnye siap solat 4 rakaat
kejamkan ibu irfaan ni haha
so,irfaan cepat2 belajar wat memek sendirik ye...senang cite :)

Tuesday, November 15, 2011

ada sesuatu...

ada sesuatu ingin kukatakan
ku harap engkau....asalnye nk nyanyi tp dh lupa lirik...
rindunye kpd engkau wahai blog...

rasa mcm nk tulis,rasa mcm xnak...
4/10/2011 yg lalu...aku pergi interview...
dia ckp akan bg result next week...
ku tunggu ku tunggu tidak ada jawapan...
11/11/11 aku tepon org yg interview aku tu...
dapat ke idok??...jawapannye adalah dapat hehehe lalalalala

tak sangka aku akan membina kerjaya aku di temerloh bandar ikan patin hehe tempat aku membesar dgn mkn burger ajis,kfc sekali sekala,mee goreng basah,nasi ayam,abc gerai kt benteng tepi sungai...
tak sangka dan tak penah duga...

alhamdulillah...syukur ya Allah...
atas rezeki yg kau beri...

kini sedang menunggu offer letter...
nk jdkan cite company tu nk pindah opis...
so,dia suh aku tunggu smpai opisnye yg baru itu dh beroperasi baru aku masuk...
ape2 je la bos...janji ko amik aku keje...
kemungkinannye akan mula bekerja pada pertengahan disember ini...

pray all the best for me fren...setelah 500 lebih hari aku tak bekerjaya...wehuuuu

Sunday, October 16, 2011

pergi tanpa pesan...

5.30am hari sabtu 08/10/2011...
talipon berbunyi,abah tepon...
hati rs mcm nk pecah...dlm hati ckp 'sapa la ni...' dh leh agak mesti ada something yg x baik sbb tu abah tepon sblm subuh lg...

'aizaan,ni abg pawi dh xde'
'haa...ape abah?'
'abg pawi dh xde...dia jatuh bilik air td'

otak rs mcm xleh nk pikir ape dh...kosong!

berat sungguh dugaan yg Kau beri Ya Allah...
tapi kami hambaMu...pasti harus tabah menempuhi segala dugaan dariMu...

Kau ambil hambaMu disaat dia sgt diperlukan oleh isterinya
Kau ambil hambaMu disaat seluruh keluarganya sedang gembira melihat perubahannya...
Kau ambil hambaMu disaat dia sedang bersemangat menguruskan rumah baru mereka
Kau ambil hambaMu disaat dia sedang seronok dgn kerjaya barunya...

Ya Allah...kami tahu mati itu pasti...
kami sedang berbaris menuju kepada kematian...
ada yg sudah sampai masanya,ada yg masih sedang menunggu...

besarnye dugaan hidup kakakku...tak sanggup nk biarkan dia menanggung seorang diri...
semoga Kau tabahkan hatinya Ya Allah...
hilang tempat mengadu,bergantung,bermanja,berkasih sayang dan segalanya...

arwah abg iparku:AHAMAD SAFAWI disahkan mengidap Cardiomyopathy...

al-fatihah

Friday, October 7, 2011

~nur irfaan:1yr 9mth~

sudah besar ini budak...bila dh masuk setahun terus rasa mcm dia sgt cepat membesar...
skang dh pandai cakap skit2..dah leh suruh amik barang(yg dia tau la)

aku biasa suh dia amik botol memek(milk) dia utk dibasuh,biasa situasinya aku kt dapur,botol tu kt dlm bilik atas tilam, aku akan cakp 'irfaan gi amik botol memek,ibu nk basuh'...dia pun gegas2 gi cari...
klau dia jumpa mmg dia bwkla botol tu ke dapur...klau x jumpa mcm2 dia bwk,bajula kain lampinla hehehe...dah boleh diharap..so sweet

antara words yg dia dh leh sebut...kadang2 ayahnye x paham,ibu lg memahami hehe
  1. ayah~ni word fanatik dia
  2. bu~ibu
  3. nenek~sungguh manja bunyi nenek tu,leh cair jiwa nenek mendengarnye
  4. wan~tok wan tukang layan naik kete
  5. nga ngah~mak ngah
  6. along~mak long
  7. ayi~yayi(panggilan atok belah nuril)
  8. memek~milk
  9. mamam~makan
  10. yak~berak
  11. akit~sakit
  12. ee akuk~ee takut
  13. gigik aa~gigit
  14. bum~baring
  15. nanakkkk~taknak
  16. kal~basikal
  17. car
  18. wiwi~lori
  19. acap~arms up
  20. ear
  21. eye
  22. air~hair
  23. noh~nose
  24. kap~clap
  25. uar~seluar
  26. mauh~mouth
  27. ami~tummy
  28. apik~armpit
  29. andi~mandi
  30. bak~ubat
  31. bik~bird
  32. wik~work
  33. ampah~sampah
  34. no no no
  35. nak
  36. book
  37. cow~lembu
  38. shu~shoe
  39. aby~baby
  40. gakalll~gatal
  41. emuk~semut
  42. yeep~sleep
  43. atuh~jatuh
  44. Allah~sangat sweet...barang jatuh sebut Allah...dia jatuh pun sebut Allah hehe
mmm tu je kot word yg biasa dia sebut...
irfaan dh pandai kayuh basikal...lajuuuu je...x dapat2 lg aku nk rakam aksi berbasikal dia...bukan basikal tayar 3 tp basikal ala2 basikal BMX tp bertayar 4 la hehe

ok lah chow...tunggu lg 2bulan baru la dpt update blog lg haha entah mende yg ko buat kt umah smpai nk menaip pun x dapat...nk kata wat keje umah sgt...kain menimbun gak x berlipat lalala~ itu hiasanlaaa

Thursday, September 29, 2011

masalah

ape la masalah handphone aku ni...nk update blog pun x bole...bole tu bole tp sengal nk mampos...nk enter x bole...tepaksa la taip bejele2 sbb xleh nk enter...menyampah ok...menyampah!

Thursday, September 15, 2011

interview...

monday 19th sept 2011...aku ada interview kt UGL resources,gebeng,kuantan...
wish me luck!hohohoholicks!

Friday, September 9, 2011

cerita raya 2011


ok...dh hampir basi tp sll perangat...so harap xla basi sgt cite ni hikhikhik
kisah raya tahun ini...

heroin blog ni beli kain buat baju utk raya awal gile...temanye grey
kira kononnye yg paling HOT la...suh mak je buat
baju hero2 blog ni beli ms bulan posa...dptla wane grey stlh pusing wisma yakin 8x...nak murah nak lawa hihihi mane ade der...

time otw blk kg br sedar yg tak bwk blk charger kamera...tgk2 bateri tggl 1 bar je...caitttt!!!
cr charger kamera kot2 ada jual...nan ado...kecewaaaa

tmbh lg kecewa baju raya makin di pandang makin kelabu(dh pilih wane kelabu kan)
alih2 lg 2hr nk raya...makin ku pandang makin x lawa bj aku tu(sbb x lawa tu mesti sbb harganye lebih murah dr bj hero2 tu...kes dengki hahaha)
gegas2 kuar temerloh dgn misi mencari bj raya baru wakakaka
nasib baikla baju aku yg di cari...klau bj nuril yg dicari confirm aku suh dia pkai tshirt pagoda je pg raya tu....sabar betul my husband kesayangan jiwa raga ku itu(dan2 ayat bunga2 kuar)
so kesimpulannye....lepas ni xyah susah2 beli baju awal2 dan jgn beli baju murah(mampos!)

tahun ni raya di rumah mertua...dh 2thn lps pg raya kt umah aku hihi tp x kisahlah kt mane pun aku raya sbb nama tmptnye sama cuma rumah je berbeza...janji bersama yg tersayang kannnn :)

gamba raya thn ni adalah limited edition...
ini je yg mampu kamera bateri kong dibantu kamera tepon cap kambeng...

ini penyambut tetamu...mmg happy gile dia bile org dtg...bz promote org suh mkn kuih raya siap nk suapkan tetamu lg :) very the friendly...
time org nk hidang air...dia ckp 'tak tak...' smbil tunjuk meja...suh org letak air tu kt atas meja...
skali dh terlebih mesra kena belasah ngan cucu depan umah...ntah ape ntah budak tu buat...merah gile pipi irfaan n menangis semahunye...sian hero ibu...

irfaan n ayahnye...skit2 'ayah ayah ayah...' minat betul ngan ayah dia... :p



bersama jiwa raga ku...gambo tuan tanah kena lebih dr pelakon tambahan

~the family~

Saturday, August 27, 2011

~selamat hari raya~

buat semua rakan taulan,sedara mara,sahabat handai...
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

isok(sabtu) aku baru nk blk kg utk berhari raya
time tulis ni dh hari sabtu pun...kul 2pg tp satu hapah pun tak kemas lg...
kul 1 td baru je settle wat kuih...then masak utk sahur...dh termengadap lappy lak...

dgn baju raya tak siap 100% lg..nk jht manik la,batu la...ada yg aku tampal batu karang je kang...
dgn beg yg hanya ada 1 barang je dlm tu...sanitary pad!haha
ok...kami raya ni masih bertiga...
sbb skrang aku dah 'raya'...sbb tu la gamaknye xde mood berkobar2 nk blk kg... :D tp berkobar gak sbnrnye,cume terlebih vitamin M....malas!

k lah...berhati2 di jln raya yer sayang2ku...

Thursday, August 18, 2011

besedey suami saya...

hari ni adalah hari lahir suami saya di thn 1982 dlu...
td sblm kul 12am sy dlm bilik menjahit...
pukul 12 sy kuar,kusangkakan irfaan sudah tido...sbb sblm tu dia diammmm je dah kt ruang tamu tu...sekali bila nmpk ibu dia muncul dr bilik menjahit,terus duduk bersila elok je...
ayah dia tak yah tanye la buat ape...confirm la tido kan(irfaan mmg suka teman org tido) hehe
mmg nk tggu kul 12 agaknye...

bawak irfaan bg dekat ngan ayah dia...cakap "irfaan,wish kt ayah happy birthday!"...sengih je dia...ayah dia terpisat2...ibu kiss ayah...muah!...irfaan pun follow kiss ayah...muah!

we love u ayah!
puas suh irfaan sebut 'ayah,hb!'...mmm tp nan ado...tggu la thn depan ye b...insyaAllah anak kita sorang dah leh cakap,sorang lg pandai tettttt...upssss!!!

tak saba tunggu raya...sbb mgkin beraya bertiga ke or dh berempat hahaha kira tu birthday present la ek...presentnye adalah ketidakpastian hehe

veranganlaaa kan...padahal mmg bulan posa minah period ni suka suki je nk dtg ke tak....lalalala

Saturday, August 6, 2011

update!update!update!

ntah ape la penyakitnye payah betol nk upload gambo...tensi3
belog,jgnla dikau merajuk hati dgnku
tak update bukan tak sayang ye belog
pahamilah keadaan tuanmu yg perjalanan hidupnye sudah jauh berbeza dr dulu...
tuanmu ini pun belom pasti samada betul2 redho atau tak huhuhu

lama x update pasal tuan putera beta kan
dh setahun 7bln pun dia...
dah pandai macam2...dan yg paling pandai buat ibu jd maraaaahhhh!!!!auuuummmm...terus jd harimau jadian...

dh pandai sebut ayah,bubu(ibu),nenek,memilk(milk),nak,nanak...
be cam...babeca...beta betatuuu...sambil ramas2 mulut org sbb xleh nk follow ape yg org suh dia sebut hahaha
sgt2 berusaha nk ckp kt org,nk bg org paham apa yg dia cube dia nk smpaikan tp apakan daya...u study kt jerman,ini mesia sayang...ibu don't understand...main agak2 je...
bila dia kena gigit semut dia ckp 'bak bak bak'=nk ubat :)

anak teruna i ni mahal senyuman kpd org yg dia tak kenal tp duk pggl2 nama dia...agaknye dia pelik,apsal org tu tahu nama i,i x kenal pun dia...
tp cube kt salegirl jakel,kamdar,kedai bata...bukan main mesra...
so,klau jumpe dia...buat2 xkenal je...sengih2 dulu dr jauh...xlama dia yg muka tak malu sengih2 kt korang smule...

dh ibu x cukup masa...tgk gamba jela tgk aktiviti irfaan...

saya di taman menan

transformers tgk saya...bole tido plak dia org ajak bersosial tgk wyg

saya suka laut...

hoooreyyy...

ibu jauh lebih besar dr saya..of kos la nak oiii...

saya selalu jd mangsa...

saya suka menjerit2,suka campak2 barang,suka jahanamkan mainan,suka sepah2kan barang...
bila ibu mengeluh kt aunty pid...terlebih ape ntah anak aku ni...
dgn selamba aunty pid jawab 'terlebih ikut ibu'....nice!!!
mmg anak aku lgsung tak ikut perangai bapak ea...ikut perangai sapo laie??



Sunday, July 10, 2011

hoihhh

hoihhh malas gile update blog...
rindu weyhhh nk merepek2...
tp xde masa...malas nk cite...klau ada masa terluang baik tido
lalala hahaha

Saturday, June 25, 2011

alhamdulillah...

kadang2 terasa malu dgn Allah swt...
dgn ibadat yg tak seberapa,kekusyukkan ntah ke mana,ketaatan ke laut...
TAPI
mgharap rezeki melimpah ruah,mgharapkan kesihatan dan kebahagian yg sempurna,mgharap dijauhkan seksa kubur,mgharap syurga tanpa hisap...dan byk lg harapan yg ditaburkan

kadang2 terasa Allah tlh bg apa yg diminta di dunia ini...
adakah hidup ini di berkati...?
yeker diberkati?huhuhu
kadang2 ada jgak dugaan yg Allah bg apa yg diminta supaya kita alpa kan...nauzubillah

-aku bersungguh2 meminta kpd Allah utk dpt pangkat 1 dlm SPM,xdpt masuk U pun xpe...janji dpt 1 sbb dh jd tradisi keluarga...so klau xdpt 1 tu mmg LOSER..plus aku anak yg last yg sll jd nyior komeng(kelapa tak elok)...Dia bagi aku dpt 1 plus dpt masuk U lg
-aku berdoa aku dpt sambung degree dlm jurusan yg lebih berpotensi dlm kerjaya...Dia bg walaupun terpaksa extend 1 semester diploma
-aku minta Dia permudahkan segala urusan...dpt kerja,kahwin,selesaikan hutang,dikurnaikan zuriat...Dia bg semua yg aku minta

Alhamdulillah ya Allah...sekiranya semua yg Kau beri itu sbg tanda aku diberkati...kuatkanlah imanku supaya sentiasa mengingatiMu,berzikir kepadaMu,bertaubat kepadaMu...

tp ada yg aku tak minta tp Dia bg...
persaraan awal dr bekerja makan gaji huhuhu
dh setahun rupenye aku berhenti kerja...
kadang2 rasa jd seorang winner sbb takyah hari2 gi kerja utk dptkan duit
kadang2 rasa jd seorang loser sbb takde gaji tiap2 bulan dgn segala usaha yg telah diusahakan...
belajar smbil menahan ngantuk,besedia nk jwb exam sungguh2,dptkn result yg bagus,dpt kerja tmpt yg bagus...tiba2 gi berenti!bod*h kan?!!

tp Dia yg maha mengetahui...mgkin hidup aku akan lebih berkat bile tak kerja makan gaji...
sbb xde istilah mengular tahap anaconda lg...
bukan aku xnak wat keje tp ahhhhh malaslah nk cite mende lama hahaha

kini aku mcm dh ada bisnes sendiri(ehh malulah la nk ngaku bisnes)...
lebih tepat,aku ada usahakan 'sesuatu' utk mendapatkan rezeki...
konsepnye 'tak buat,tak dapat'...dan mungkin itu lebih berkat kan...
think positive dan kita akan jd positive...

thanks to all yg sentiasa mendukung(bukan dukung mcm aku dukung irfaan tu),menyaport(support),memberi kata2 semangat,mendorong utk aku lebih berjaya...cececehhh bunyi mcm dh berjaya sgt dh 'sesuatu' ko tu yer...

hanya Allah yg dpt balas jasa kamoo semua...semoga korang2 sume dimurahkan rezeki juga
doakan aku berjaya dlm apa yg telah aku pilih...

kau kena kuat Aizaan!!!xde kajayaan yg dtg dgn senang lenang kan

Sunday, June 19, 2011

hari ayah...

dulu saya punye abah...kini pun saya masih punye abah...
tiada siapa boleh ganti tempat abah...
pengorbanannye tidak terperi,tidak ternilai,tidak terbalas...
kasih sayang,jasa budi,penat lelah,suka duka bersama abah...

kini,anak saya punye seorang ayah...
ayah yg mengulangi semula apa yg abah saya lakukan utk membesarkan saya...
berkerja utk memenuhi keperluan
memberi kasih sayang sepenuh hati
berkorban apa saja sekalipun nyawanya sendiri

bertuah anak saya punya seorang ayah yg cukup sempurna
bertanggungjawab,bertolak ansur,bertimbang rasa,penuh dgn kasih sayang,kesabaran dan kelembutan...

klau irfaan leh ungkapkan kata2 pasti dia akan cakap
'terima kasih ayah kerana telah menjadi ayah yg sgt sempurna utk irfaan'


'Ya Allah,Kau kuatlah ikatan kasih sayang antara kami sekeluarga'

Thursday, June 16, 2011

kempen:hari2 tanpa MARAH

si ibu ada azam baru...
menjalani hari-hari bersama anak tanpa marah...
tak tahu lah dtg dari mana kesedaran itu...
mungkin ada yg berdoa,supaya aku lebih bersabar dan tenang dlm mendidik dan membesarkan anaknye(ayah irfaan la tu haha)
dan aku bersyukur kpd Allah...

semenjak duamenjak ni aku adalah membaca sedikit berbanding dahulu haha
kadang2 terbaca pasal kewangan,kadang2 terbaca pasal keagamaan,kadang2 terbaca bab keibubapaan...
dan itu sedikit sebanyak menimbal balik cara aku membesarkan nur irfaan...
banyak yg terkurang plak rasanye..bnyk mende yg aku tak buat utk dia...
kurang diberi rangsangan la anak aku tu huhuhu
xleh nk salahkan sesiapa kecuali diri sendiri ngehngehngeh

apa yg aku baca?sampai kuar kempen bagai...aku copy dr blog http://geniusbabyonboard.blogspot.com

Suatu hari, seorang bayi menerima perintah daripada PenciptaNya: "Sebentar lagi, engkau akan bersiap sedia untuk diturunkan ke dunia." Sesungguhnya bayi itu berasa amat takut, gusar memikirkan akan dilahirkan ke dunia yang tidak pernah dilihatnya.

Lalu bayi itu bertanya kepada: "Selama ini, ada malaikat yang menjagaku. Dan para malaikat ini memberitahu aku akan dikirimkan ke dunia. Tetapi, bagaimana akan hidup di dunia itu dengan tubuhku yang kecil dan lemah ini?"

Allah:"Jangan takut. Sesungguhnya Aku telah memilih seorang malaikat untuk menjaga dan mengasihimu di dunia itu nanti."

Akibat masih takut, bayi itu bertanya lagi, "Dunia itu sudah tentu berbeza. Jika di dalam syurga ini, aku hanya perlu bermain, bernyanyi dan ketawa membuatkanku terasa bahagia. Bagaimana di dunia itu nanti?"

Lalu Tuhannya menjawab, "Jangan takut, malaikat yang kupilih itu akan menyanyikan lagu untukmu, menghadiahkanmu dengan senyuman dan kasihnya membuatkan engkau berasa hangat dan dicintai!"

Bayi itu masih belum berpuas hati lalu bertanya lagi, "Aku tidak makan memahami bahasa mereka dan mereka juga tidak akan memahami apa yang aku bicarakan. Bagaimana aku boleh hidup dengan mereka?"

Lalu Tuhannya menjawab, "Malaikat yang ku pilih itu makan berbicara padamu dengan bahasa yang paling indah, paling lembut dan dipenuhi kesabaran dan perhatian. Dengan ketulusan, dia akan mengajarmu berbicara."

Bayi itu bertanya lagi : "Dan bagaimana caranya perlu aku lakukan jika ingin berbicara denganMu kelak?"

Lalu Tuhannya menjawab, "Malaikatmu itu akan mengajarmu bagaimana caranya nanti!"

Bayi itu masih terus bertanya : "Aku dengar di dunia itu ramai orang jahat. Jadi siapa yang akan melindungiku nanti?"

Lalu Tuhannya menjawab, "Malaikatmu itu akan melindungimu dengan segenap jiwa raganya sekalipun perlu mengorbankan dirinya!"

Dengan sedih, bayi itu bertanya lagi, "Aku akan berasa sedih kerana kerana tidak dapat bersamaMu lagi!"

Lalu Tuhannya menjawab: "Usah gusar. Malaikatmu itu akan menceritakan tentangKu padamu. Malaikat itu akan mengajar engkau bagaimana engkau akan kembali kepadaKu bila sampai waktunya nanti. Sesungguhnya aku sentiasa berada disisimu!"

Dan sebelum diturunkan ke dunia, bayi itu bertanyakan soalan terakhir, "Jika sudah terpaksa aku pergi ke dunia itu, bolehkah aku tahu siapakah nama Malaikat yang engkau maksudkan itu?"

Lalu Tuhannya menjawab: "Ibu! Ibu yang melahirkan engkau!"
*************************************************************
mcm tak layak je jd 'malaikat' kepada nur irfaan bile 'malaikat' itu asyik marah2...kannn
tp aku bukanlah garang mcm mak tiri ok(cover nampak)...
aku cuma marahkan dia bila buat apa yg tak patut dia buat...
contonye:memulas2 kepala gas ketika aku sedang memasak(sungguh bahaya kan),membuka peti ais(kemahiran baru),memanjat tempat2 tinggi...
apa yg aku rasa bahaya utk dia buat, aku marahlah tp baru aku sedar dia BUKAN TAHU PUN kan?

aku teruskan pembacaan hal keibubapaan...
anak itu cermin diri kita,dia akan buat apa yg 'guru' dia buat(guru pertamanya:ibu dan ayah)
memarahi anak hanya akan mengganggu emosi si kecil...dia juga akan menjadi anak yg mudah marah
ibubapa perlu mencari kaedah lain utk melarang anak dari melakukan perkara yg tidak sepatutnye dilakukan...

ok byk lg...kesimpulannye...hari pertama tanpa marah saya menjadikan saya lebih berharga(mcm iklan olay) hahaha
doakan saya utk jadi org yg lebih boleh(berkebolehan) menahan marah yer...

>>disebabkan nk upload gamba tak lepas2...so x dapek la nk upload gamba buah hati saya yg dah tak kena marah(hari ni laaa)haha dh pandai tgk kamera n kita ckap 'smile' dia pun smile hehe

Tuesday, June 14, 2011

santapan rohani...

rohani saya perlukan santapan...bagaimana dgn anda...
bile kali terakhir kita2 sume menghadiri majlis2 ilmu agama?
pasti dh lupakan...huhuhu

dah 2 mlm sy mengikuti program tv 'tanyalah ustaz'@tv9 pd pukul 12tghmlm
tgk konsert or bola leh berjaga kan...tak rugi kot klau sekali sekala kita berjaga utk dgr ceramah agama
1st dgr dr jauh smbil jahit tudung...mengenai solat...tak tgk pun sapa ustaz tu tp cukup terkesan dgn apa yg disampaikan
2nd day adalah hari ini dgn menghadap dpn tv tanpa buat apa2...cerita pasal mahsyar...
ustaz hasan din yg jd ustaz utk ditanya...
saya mmg suka dgn anak2 pakcik din ni...so,bila dia berada di kaca tv mmg ralit la tgk...

rasanye adalah sgt bermakna klau saya dpt kongsikan apa yg tlh saya dgr...insyaAllah lps ni berazam utk mengikuti siri ni tiap2 malam...utk santapan rohani dan sekiranya berkesempatan akan dikonsikan di sini

mahsyar itu adalah 1 tmpt perhimpunan seluruh manusia di hari kiamat...
bila kiamat berlaku manusia bgn dr kubur menuju ke mahsyar...
sebelum dihakim dan di adili di mahkamah Allah,manusia akan menunggu giliran di mahsyar...

manusia akan menunggu dan terus menunggu dlm keadaan ketakutan,walaupun dalam keadaan berbogel tp perasaan takut itu lebih mengusai dr perasaan malu...
dalam keadaan berdiri sbb mahsyar itu tempatnye hanya muat2 utk semua manusia berdiri shj...xde yg duduk malah berbaring...hnye berdiri...
1hari di mahsyar adalah bersamaan 1000thn di dunia...
berdiri menunggu sehingga di adili di mahkamah Allah

bila adanya mahkamah Allah itu,manusia akan di pecahkan kepada 3kumpulan
kumpulan pertama adalah golongan yg akan dihantar terus ke neraka tanpa dihisab
kumpulan kedua adalah golongan yg akan dihantar ke syurga tanpa dihisab
dan kumpulan ke-3 adalah golongan yg perlu dihisab...yg terpaksa menunggu lg di mahsyar...

kumpulan ke-3 ini di bahagikan kepada 3 kumpulan lg...
1.bila di timbang amalannye dosanye sedikit shj,Allah putuskan utk celur shj mereka dlm api neraka
2.bila ditimbang amalannye dosanye melebihi pahala...Allah putuskan menghukum mereka diseksa didlm api neraka utk sementara...
3.bila dtimbang amalannye dosa dan pahalanye sama byk...maka org ini akan berada di suatu tmpt di atas tembok antara syurga dan neraka (saya lupa nama dia apa)

berapa lama di mahsyar?tidak diketahui...
mahsyar itu wujud setelah terjadinya kiamat besar,dimana kiamat kecil kita adalah mati...
apabila mati kita ke alam barzah...jika kita selamat di alam barzah maka terselamatlah kita di mahsyar...

sekian

>>>bersama2lah kita mencari keselamatan di alam barzah...

Sunday, June 12, 2011

birthday...

hari ni birthday one of my BFF...tp dia dh takde di alam fana ini...dia dh pergi...dia dah meninggalkan semua hal duniawi...dia dh berada di alam yg lain...iaitu alam barzah
al-fatihah...semoga kamu dirahmati wahai sahabat...

bukan saya je yg rasa dia adalah sahabat baik...ramai...serius pasti ramai...ramai yg merasakan dia bersahabat baik dgn arwah...sbb dia seorang yg baik...suka tolong org...cuba sedaya upaya utk menolong kawan2 yg dlm kesusahan...penceria suasana...boleh buat org tersenyum,ketawa dan juga ketawa berdekah2 smpai kuar air mata

jarang jumpa org yg tak suka kt arwah...dia mmg disukai ramai org...
dan mgkin terjawablah kenapa dia amat disukai...mgkin sbb Allah nk pinjamkan dia sekejap je utk kita...dan Allah bg kita rasa betapa manisnye bersama dia...

tempoh persahabatan kami tak lama pun tp cukuplah utk merasakan dia adalah sahabat saya dan kawan2 saya yg lain...2thn bersama2 berjuang utk mendapatkan ijazah...dlm tempoh tu rs mcm dh kenal lama sgt...cerita dr dia kecik2 lg kene keje sbb nk tolong mak dia,smpai la sekolah menengah kene buang sekolah sbb bertumbuk,belajar kt surau utk amik spm...smpai la masuk u...di ulang2 tanpa jemu sampai org yg dgr hampir2 hafal jalan cerita dia...

di mana ada kami di situ ada dia...makan minum,buat biskut raya,study,jalan2,bersukan...sume ada je la dia...klau bab pindah barang mmg kami akan pggil dia yg 'taf ' tu la utk tlg angkat brg...

terasa letih otak nk rewind sume perkara yg melibatkan dia...sbb terlalu bnyk...
tp yg paling aku ingat adalah hasrat dia nk dpt 3 pointer utk last exam...terngiang2 lg apa yg dia ckp
dia:'an,aku nk sgt merasa dpt 3pointer...xdpt 3.5 pun xpela...janji aku nk rasa mcmane rsnye dpt 3pointer sbb selama ni klau aku study mcmane pun...aku ttp xleh dpt'
aku:'cube la utk yg kali terakhir ni...study elok2'
dia:'aku nk study ngan ko lah'
aku'ok...aku tolong la mana yg boleh'

mmg nmpk la kesungguhan dia...tp aku lg bersungguh la kan sbb sampai org nk serang hendap nk baling telor n tepung pun aku tak sedar kan...pelik betul aku malam tu,konon nk study group tp last2nye sume ada hal...

time exam mmg kami duk sekumpulan utk senang meniru each other hahaha sape ingat dia melukis walaupun soklan tu tak suruh jwb ngan melukis pun?...nk tahu dia lukis ape...gabion wall...batu2 dlm karung besi tu segedabak beso dia lukis dlm booklet jawapan hahaha bergegar badan tahan ketawa time dia tunjuk apa yg dia lukis...

bile result kuar...kitaorg check sama2...
dia:'ko dpt bape?'...
aku:'aku dpt 3.++ je'...
dia:'eh tu pointer aku...ko dh tgk ek aku punye result'
aku:'ehhh mana ade...mmg tu la result aku'
dpt pointer sama rupenye utk semester last...dh meniru sama2 haha
dia:'merasa gak aku an...dpt 3 pointer,mcmni rupenye rase dia'
huhuhuhu sedihnye...

masa birthday dia,kami ingat nk balas balik baling telor n tepong tp skali dia turun pakai baju hujan daaa siap ikat hood tutup kepala...................dah xleh nk taip...........

>> semoga kau tenang wahai sahabat...kami akan sentiasa mendoakan kesejahteraan kau di sana...bertuah jd mohd ramin...ramai yg ingat n tolong doakan dia...

Saturday, June 11, 2011

hai blogku!

merindui dunia beblogging tegar seumpama merindui masak asam tempoyak ikan patin mak...
rindu utk mengupdate blog sesamppai ke opis...xleh wat keje selagi x update blog dan membaca blog2 yg berupdate haha nmpk sgt kuat ulat...

byk cite nk cite smpai sudah tak cite2...bukan cita2 tp cerita...
byk mende nk direpekkan smpai lgsung tak merepek...

buat masa ni...perkara yg sll diingatan adalah kawan2 saya...

owh kawan2ku!saya rindu kamu semua...sgt2 rindu saat gelak ketawa kita...
bende tak payah lawak sgt kite leh gelak berdekah2...
main futsal,main badminton,buat lawatan ke bkt cerakah,pegi tgk wayang secara jemaah,tiru wat assignment,tiru masa exam,wat toyol utk jwb quiz,gelakkan org tido dlm kelas,tgk video org basuh cermin kete depan guna tet*k hahaha wat conference lg 30min nk abis keje dan mcm2 lagi...

klau lah boleh undur masa tu sume...pasti akan aku undur 8juta kali...
namun sayang...sumenye hanye dlm ingatan yg selagi mampu di ingati...
klau yg dh wayar sot mcm aku ni mmg dh byk sel2 tidak berhubung...smpaikan cite wat lukisan on plan n pandangan sisi pun aku dh lupa hahaha

aku rasa mcm nk gile rindukan kegilaan kawan2 aku sume...
rindu weh rinduuuuu...
rindu pada mak2 budak yg sedang sibuk membesarkan anak
rindu pada yg belom jd mak budak...yg sering di bgtau 'tunggu la turn korang...tahu laaa' yg berbaur ugutan haha
rindu pada bapak2 budak yg mmg selayaknye dh jd bapak budak dr hari 1st masuk kelas degree tp perangai sume mcm budak terencat haha
dan juga rindu pada yg telah meninggalkan kita selamanye...bak kata anas 'tak sempat kita dgr lawak dia smpai ke tua kan' terngiang2 dowh ayat anas tu huhuhu

tacing la kawan2...saya rindu sama kamu semuaaaaaa huhuhu

Thursday, May 26, 2011

menabung!

menabung merupakan salah 1 perkara yg tak pernah ada dlm kamus hidup aku huahuahuahua!
aku adalah jenis org yg mengamalkan misi menabung 'hari ni isi,esok korek' hahaha
bila nk apa2 terus beli,xde nk tunggu2(baca:tak reti nk bersabar)...itu klau ada duit...
klau xde duit bermakna tgk jelaaaa...meloponggggg smbil berangan bile la ada org nk tlg belikan

since dh tak kerja ni kan,mmg sume barang adalah di beli oleh encik suami...kesian plak tgk dia,sume barang org didahulukan...barang dia..'nantilaaa,yg ni pun elok lg' huhuhu sedih ok...

berbulan2 yg lepas aku ada baca blog ceeramoon(malas letak link),korang search la sendiri...gila lama amik masa nk buat sst yg berpaedah...dia buat sst yg bagus utk di tiru...so aku tiru...credit tu ceera(sorilah sbb meniru)hahaha

aku telah menubuhkan(wahhh mcm menteri plak)...TABUNG RM5!
ia mengamalkan konsep menabungkan duit rm5 inggit yg berada dlm wallet or purse sendiri...kang gigih cari duit rm5 dlm purse org mahu kena penampau hahaha
why rm5?bak meniru ceeramoon,duit rm5 ni payah skit nk ada dlm purse...yeker?ce tgk purse korang...
kang klau buat tabung rm50 matik plak aku...kuar duit dr bank je kena masuk tabung...makan pasir la gini bang...

tadaaaaaaa!!!!

ini la tabung saya..balang kuih je...takyah beriya2 beli tabung lawa2,balik2 aku nk korek gak hehehe
dlm tabung tu ada wishlist yg nk di beli yg berjumlah RM259,010.00 karkarkarkarkar
ada 11 item...yg mane item yg kesebelas tu mcm tak logik aku nk menabung smpai rm250k ngan duit rm5, ce kira kena kumpul bape keping...
item ke sebelas tu adalah sebuah rumah yg bernilai rm250k hahaha bengong!

bila dh wat wishlist tu terus mengharap ada dermawan datang tanye aku...'awak nk bape?sebut je..saya nk menderma ni' hahaha saya nk rm109,010 je wahai dermawan :)
nape kurang rm150k plak kan...


sbb dlm tabung aku dh ada rm150k...mereng dah kot budak ni...3keping rm5 leh jd rm150k hihihi peace!!!

Tuesday, May 24, 2011

permata negara

siapa tahu pasal permata negara?hehe ada yg perasan tahu la tu haha
biasa kita dgr permata pintar je kan...yg kt UKM tu
permata negara ni adalah 1 program di mana kerajaan menyediakan 1 tempat yg boleh dikategorikan sbg taska utk kanak2 berumur 1-4thn...
ia lengkap dgn pelbagai facilities...utk anak2 tersebut duduk di situ dari jam 8pg-5ptg
indoor & outdoor facilities yg sgt lengkap

semalam aku ke sana ewahhhh...
kat dlm pahang ni ada kt 3 tempat sahaja...
dan salah 1 nye di Bera...

rasa nak cube try test apply utk hantar irfaan ke sana...
bg dia ada social life skit kan...

semalam aku sampai kt situ time diaorg tgh lunch
ada 10 org..umur dr 2thn lebih smpai 4thn
sume makan sendiri,xde yg bersuap
siap makan sume anta pinggan ke dapur...cuci tangan sendiri...sinki sume rendah2 utk diaorg
baca doa selepas makan...kemas kusi n meja makan

rutin slps mkn adalah mandi...kiut gile diaorg punye bilik air,wc diaorg pun cekonet2...comey
sume ke bilik tanggal baju...pkai towel n mandi sendiri
gosok gigi,sabun,shampoo sendiri
siap mandi pakai baju sendiri, isi minyak rambut,bedak,sikat rambut sendiri
siap sume tu,cikgu sediakan tmpt tido...
ada katil kiut utk diaorg...
sume org baring...baca doa sblm tido...n tido
hebat kan...

ada syarat2 tertentu utk anto anak ke situ...hopefully irfaan leh diterima utk berada di situ...
tp mcm sedih plak nk berpisah sementara ngan buah hati ku itu...dr jam 8-5ptg
tp duk kt situ mcm lebih berdisiplin je...lebih mendengar kata je kanak2 kt situ...
tp utk mendengar kata tu of kos la cikgunye kena tegas...
mcm x sanggup je nk biar irfaan di train umpama tentera seawal usia 1thn lebih hohoho
mungkin leh KIV dulu kot...hihihi

nur irfaan:1y 4m 2w 6d

lama tak update pasal irfaan kan...
sbb semalam irfaan baru je gi klinik timbang berat...
bulan lepas dah gi,bulan ni kena gi lg...rajin la sgt kan gi klinik tu
tak koser klau tak terpaksa...

al-kisahnye sbb berat irfaan dr umur setahun 11kg dan bile timbang masa umur 1thn 3bln still 11kg...
leh tak klau keje guna otak skit...sepemahaman aku,klau budak tu under weight ke,kurang zat ke...logikla ko nk suh datang berturut bulan utk timbang...
padahal si irfaan ni graf dia ok jer...masih berzat haha masih di petak graf bewarna putih(kpd ibu2 yg gi klinik gomen je paham)...tp dia suh dtg gak bulan ni utk check...
yg ko nk bebel2 ni nape aizaan?dh ko tu tak keje,ape la salahnye gi klinik 18kali sbln pun xpe...

aku bukanla malas sgt nk gi klinik tu...tp malas nk jawab 'nape dia suh dtg lg ek?berat budak ni ok je?'...eh ko tnye la kawan ko tu, xpun tolong kasi ultrasound skit...'next time klau berat budak ok,xyahla bykkan keje kita nk timbang diaorg tiap2 bulan'...
ok ni mungkin kes terlebih rajin la kan

dah stop cite pasal kelemauan org(ceh3..mcm ko tu x lemau je)haha

-berat irfaan nasib baik dh naik:12kg...klau x naik lg,agak2 kena ke gi klinik lg x?

-irfaan x pandai cakap lg tp boleh lah nk sebut...
1.na...na...naaa...itu tandanye dia nk something
2.sebut memilk...memilk...tandanye nk milk!
3.cicak...ini adalah 1st word dia...dr umur 3 bln nenek dia ajar skit2 cicak!nangis je...tu tu tu cicak hehe
4.tutuk...tutuk...bila berada di pintu...x kira la pintu almari ke, pintu rumah ke...maknenye nk tutup
5.yah..yah..yah...bila dgr ibu dia pggl ayah dia...
adalah lg words2 yg dia cuba tiru sebut tp sedikit lari la sleng dia haha

-bila suh dia sayang sesape...dia akan kiss smbil ada bunyi muah!

-dh pandai amin n cium tgn org...tp ikut mood

-hobi terbaru...bila ibu dia basuh pinggan kt sink...dia akan amik segala mak nenek besen n cuba masukkan dlm sink...sungguh bersusah payah sbb sink tu masih tinggi ngan dia tp dia ttp berusaha tolak2 besen tu masuk dlm sink...gigih!

-sungguh rajin buat keje rumah...menyapu,mengemop,lap lantai bila ada air tumpah,jemur kain,cuci toilet...sungguh abang long!

Thursday, May 19, 2011

gegel...



bobotkan budak ni...tp skang tidak lg...

rindula nk ada bau baby dlm rumah...hihi secara tersiratnye gatal kan bunyi dia hahaha
klau boleh nk gegel plak...
leh ikat rambut,buh hair clip,pkaikan tudung...tomey kan

budak kt bawah ni mangsa...haha
1.
2.

3.

tetiba mcm dpt hint...

ini adalah kesan dr menonton drama nur kasih berkali2...
rs mcm x penah tinggal siri nur kasih ni...tp bila tgk blk timbul plak dialog dlm hati 'aku tak tgk kot episod ni'...bukan 1-2 tp bnyk la plak...haishhh

ok, akhirnye aku wat kesimpulan...ni sah ubat bius punye keje...yerrrr,memori sebelom beranak aku sgt byk lupus dan pupus...bnyk betul mende yg mmg dh x ingat,yg dah tak boleh nk recall blk...betul tak tu ubat bius punye keje???

tiap2 petang kul 5 skang ulang tayang drama nur kasih...baru je lepas episod yg katrina blk smule ngan adam...nur n cat hidup bermadu...adehhhh,susah gila situasi itu...nk happy sgt x boleh, nk mesra sgt tak boleh...siap cat leh nmpk cara adam pandang nur x sama ngan cara adam pandang cat...huhuhu tp nasib baik tak lama, sbb cat x lama lepas tu meninggal dunia...

dan2 aku teringat mimpi ngeri yg sering dtg dlm tido aku...mimpi aku hidup bermadu(dh 4 kali klau x silap)...terus aku terpikir...'ke aku akan mati ek(bongok punye soklan,mmg la ko akan mati der...)' tak maksud aku...tak lama lg aku dh nk mati...mimpi tu nk tunjuk itulah sbb nuril akan kahwin lain...

sbb dlm mimpi tu kan...aku ni mcm redha je,xde nk marah2,memberontak...yg nuril pun macam dlm rela paksa je kahwin lain...x dpt nk lebih kan sesiapa...duk dlm keadaan serba salah je...
agaknye Allah nk tunjuk kot, mcm tu la keadaan bila aku mati nti...adehhh

takut mati tp tak bersedia sepenuhnye utk menghadapi ketakutan yg amat itu...tak mcm takut nk exam,mmg pulun gila2 utk jd well prepared...kenapa kah begitu???

jika benar hayat aku ini tidak lama tp klau boleh nk la lama skit...nk tgk anak membesar, nk ramaikan skit anak yg akan doakan kesejahteraan aku as ibu huhuhu tp ajal maut itu kan 1 rahsia agung Allah...xde sape tahu bila dia akan mati...tinggallah skit pesanan utk suami tercinta

b, sekiranya ayang pegi dulu...b jg anak kita elok2 yer...ayang tahu b boleh jg anak kita dgn baik...didik dia jd anak yg soleh,yg akan tidak henti2 doakan ibubapa dia...
klau b nk kahwin lain,b cari la calon yg leh jg anak kita dgn baik...b jgn pikir yg leh jg b je,pikir yg leh jg anak dulu...itu anugerah terindah kita...ingt tau pesan ayang ni...(sambil meleleh air mata)

dah...malas dh taip...dh lepas apa yg terbuku di dada...terima kasih blog,ada gak tempat nk tinggalkan pesan

Saturday, May 14, 2011

kadang-kadang...

kadang2 kan rase nk bg irfaan adik dah...woW!tetibe...
tp kadang2 rs risau gak takut2 xleh handle 2 budak kecik...
sorang tak paham lg suruhan larangan(nti2 dia tau la kan),sorang tau nangis je...nk susu nangis,berak nangis,ngantuk nangis huhuhu

kadang2 rs beranak jela cepat2 n sebanyak mane yg boleh...lepas tu just focus kt parenting jer...
xyah pikir nk beranak lg setelah rest 2-3thn...nk kena pantang la,bengkungla,apa2 laa lg laa

tp kadang2 rase..mmm rest dulu laaa bg irfaan dh paham skit2,pandai ckp skit2...dh tak bgn malam mintak susu...leh tido lena2 dulu sblm ada adik dia plak...hehehe

kadang2 ada gak pikir,sbb dh ada history beranak kena sembelih perut...ntah2 yg 2nd pun xleh beranak normal gak(tp mintak2nye leh normal la kan next time)...so,sudahnye leh ada anak max 3 org jela...baik beranak laju2...pastu anak2 dh besar2 senang nk gi jalan2...ceeewahhh
lain laa nk ada anak 7 org...xleh la laju2 beranak...maka padamla kisah nk makan angin secara bersenang lenang...baik duk umah je la kan klau dh ada anak 7org...lagi aman sentosa...huuuuiiihhh xleh bayang ada anak seramai 7org hihi

kadang2 terpikir...agaknye klau beranak lg sorang leh kuruskan badan kotttt...kot2 kurus,tgk2 lg gemok adalaaaaa hahaha

kadang2 bile tgk kawan2 dh tmbh anak,otw nk tmbah anak,tgh pregnant...rase mcm syoookkkkklaaa pulakkkk...
terus rs nk wat adik irfaan sikalang jugekkkk...hahaha
uppsss lupe tgh period...terus cancel nk bg adik kt irfaan (baca:berhubungan int*M) hahaha

Wednesday, May 11, 2011

bila masa anak ditangankan?

hahaha tajuk ganasss...

aku adalah org yg menghadap anak hari2(sume org dh tahu la aizaan)
setiap hari yg aku lalui diiringi dgn kata2
-sabar aizaan,dh jd ibu kena byk sabo...
-mcmane mak aku bela aku dulu ek...

aku tgnkan anak aku...xde la melempang...menampor je hahaha tp bukan di pipi tp di tangan(beriya nau explain..leh caya ke?)
aku tampor tgn dia bile dia dh wat dek ngan larangan dari suaraakuygmacamharimaunaktelanorang hahahaha

dia jupe tong sampah dia nk angkut,dia jumpe brg letrik dia nk angkut jugak,dia nmpk pinggan yg aku dh sorok baik punye pun dia nk angkut jugakkk...
dia korek floor trap time mandi,dia kutip makanan yg dia sepahkan ke lantai,dia main suap je ke mulut mende yg dia jumpe(ehh lapo nau...suap nasi lueh plak)
bile dia berak pun aku tangankan...gile ape...of kos la aku kena basuh ngan tangankan...ce bayang klau aku basuh ngan kaki hahaha

jangan derhaka ngan mak bapak kita...sebab everytime kite berak,xde sape yg tolong basuhkan...lain la anak2 kite zaman sekarang ada option maid,babysitter yg tolong basuh...

Friday, May 6, 2011

lu bikin wa panas der wan mustaffa wan abdullah

anda kenal sama itu nama?
tak kenal...meh wa kenalkan...
cerita yg terjadi lebih kurang seminggu lepas

pagi sesiap aku menyiapkan puteraku dr mandi...
masa tu aku kt kuantan, nuril kt shah alam...
telefon berbunyi...kring...kring...
(no ni penah call tp aku tak angkat,ku sangkakan pggilan dr opis si husband)

dia:ni azilawati binti ahmad ke(suare mcm polis...tegas!)
aku:bukan...saya adik dia...
dia:ooo...akak awak xde merungut2 barang dia yg org anta guna pos tak sampai2?(suare makin tegas dan makin kerek)

perbualan seterusnya dgn nada si dia bersuara kerek nk mati dan aku masih bertoleransi...

aku:(aku dh tahu ni mesti pasal roadtax yg aku renew guna myEG)...keta tu saya yg pakai,mmg sy alamatkan ke bukit mendi...
dia:saya dh tepon 3kali baru ni nk angkat(tipu ok,br 2x)...awak xnak tahu org tepon awak sebab apa...awak takde nk tepon semula org yg call awak?
aku:saya mana tahu org tepon saya sbb apa...
dia:abes awak nape tak tepon saya balik???skang saya dh nk hanta blk barang ni ke kl...awak nk dtg amik ke tak?
aku:nape nk anta blk..biasanye klau sy buat alamat rumah sekalipun surat2 akan dihantar ke pejabat kilang...klau encik taknak anta saya gi amik laaa
dia:mmglaa...masa sy gi anta tu xde sape kenal ngan nama azilawati tu..

aku dah menggeletar2 tahan sabar dh time ni...

dia:barang ni dh lama, sy xleh simpan klau xde penerima...
aku:saya gi amik la tp skang sy xde kt bukit mendi,suami sy pun xde..dia kursus...lambat lg br blk sana
dia:sy xnak tahu apa masalah pelanggan...skang sy nk tahu nk anta blk ke kl ke nk dtg amik
aku:nk amik mcmana klau kitaorg xde kt sana??leh anta wakil?
dia:boleh..suh je org datang bwk i.c
aku:bwk ic sapa?
dia:bawak ic dia laaa...

akhirnye...kebaboooommmmm....
aku:yang encik ni nk marah2 sgt ni kenapa???cakap elok2 tak boleh ker??
dia:bukan marah,nk bgtahu jer...
aku:encik ni sape?
dia:saya ni posmen bukit mendi lah
aku:yelah..nama..nama encik apa?
dia:err err saya wan mustaffa wan abdullah...
aku:(terus letak tepon)

nak kena orang tua ni...ada sapa2 nk menyamar jd org besar pos mesia dr kl x?
aku adalah bersuara seperti sedang menyorak game bola...
sungguh lantang dan jelas (baca:menengking!!!)

Friday, April 22, 2011

menjadi tukang...

tukang ape yg aku tak jd lg ek...

kecik2 dulu...aku jd tukang pergi kedai...mak aku suruh je aku gi,confirm no objection...mak suh gi kedai dekat,aku gi kedai jauh...dpt usha pakwe hahaha

time sekolah menengah aku jd tukang gunting rambut org...abis sepesen je rambut budak2 hostel aku gondolkan...pesyen JQ lg sgt hahaha smpai dh masuk U pun masih jd tukang gunting rambut...

dh masuk u amik plak kos ukur2...jd la tukang ukur sekejap...mula tukang ukur tanah pastu tukang ukur bahan plak...

dh kawen lg la jd mcm2 tukang...tukang masak,tukang kemas,tukang menukang tukang urut(??!) dan juga tukang belai ewaaaahhhh

dah beranak lg la jd tukang...tukang kuasa 8 dh jdnye...

pastu tibe2 jd tukang jahit plak...waduh2...tetibe jek...

Wednesday, April 20, 2011

nk cite ape ek?

cecite2...
mmm hari ni misi bgn kul 6am terbabas ke pukul 7:30am hahaha
ingatkan dapat laaa buat keje umah sblm my rajinest helper bangun tido...
elok baru aku siap mandi nk pkai baju...si dia dh duk bersila atas katil...
so...menyapu sambil berebut sampah,penyapu(dan slap kaki si dia sedas dua hahaha)...geram ok,kt tmpt sampah2 berkumpul tu la dia sibuk2 nk kaji smpah ape yg ibu dia berjaya sapu...

hari ni hantu rajin mane ntah masuk dlm badan...NAK BUAT KEK KUKUS LAH...
en suami saya adalah pemakan orgnye,dia suka mkn kek,kuih muih dll...malangnye isteri dia pe juga...pemalas...
selama 2thn lebih kawen,ini 1st time aku wat kek hahaha syabas meri beti...

al kisah br beli kukus kt ALONG STORE...terus teringin asah bakat...
ingatkan nk wat mlm semalam...tp mlm semalam adalah malam paling tensi sejak jd tukang jahit huhuhu duuuugaaannn
search resepi kek kukus yg simple2...jumpe la kek oren kukus...

disebabkan saya adalah org yg terror wat kek...saya kukus kek dekat 2jam x masak2...
ape lg...kita bako jer...bako jer!...terus jd kek OKU hahaha
alamatnye di tong sampah laaa...
hantu rajin masih tak berputus asa...terus menghasut aku wat lg skali...
oren sunquick plak abesss...
ok,kita tuka kepada kek coklat kukus...

rase muffin kt keni rojes uuuuu...
pandai rupenye aku wat kek heh heh heh heh =)

Sunday, April 17, 2011

wahai kawan-kawan

ku sangkakakan menjadi hauswife,aku akan lebih bersenang lenang berenang2 di tepi muara...
leh layan internet semahunya...ghupenye idok ye teman...di ulangi...idok!
usoh ler awok berangan nk jd hauswife utk bersenang lenang...sila cancel niat dihati yer...

melayari internet menjadi jarang sekali...
sekali buka korang dh update blog berkali2...
baca pun laju2 mcm layang2 putus tali...
nak tinggalkan komen jauh sekali...
korang jgn la kecik hati...
bukan tak baca setiap entri...
cume sempat mengomen di dalam hati...

ok tak sajak i?
ceeewahhhh mcm org tertunggu2 komen dari aku...best sgt ke ko komen?wakakaka
serius kawan...aku super bizi (poyo) hahahaha

Saturday, April 2, 2011

ke Tanjung Leman~

saya tak penah dgr nama tmpt ni...
tp dh ada org nk bwk gi jalan...tepi laut plak katanye...saya pun apa lg...hoyye hoyye!

perjalanan bermula dr kampung saya Jenderowks!
singgah bukit mendi...kemas2 baju...gerak2 khas...zassss
lalu bera~keratong~muadzam shah...
bila sampai muadzam,saya nmpk UNITEN...owh br ingt saya penah gi ke sana 1 ketika dulu...
lawatan smbil belajar sgt la kan...

lalu rompin plak...nmpk signboard ke jeti Tg. Gemok...ke Pulau Tioman...mmm terus otak aku berputar ligat...aritu aku naik bot gi tioman kt jeti mane ek??
Tg. gemok la kot...
bila sampai mersing rasa mcm salah plak naik kt Tg.Gemok...
sbb bila smpai mersing ada hotel seri malaysia...
ehh rasenye dulu stay kt hotel ni sblm naik bot gi tioman...ahhh konpius syudahhh

gi usha tgk jeti mersing tu...ehhh nape mcm aku tak penah smpai kt sini jer...
adehhh...sel2 otakku telah putus...
lantaklah...

saya stay kt felda residence tg. leman...nice...baru lg tmpt ni...pokok kelapak pun kuncup lg hehe
percutian 3D2N kali ini adalah percutian menikmati bilik ber-aircond sajork...
sbb ini cuti adalah utk menyibuk org gi keje je sebenarnye...
ayah irfaan kena gi kilang sawit kt tenggaroh timur...
ibu dan anak sila duk diam2 dlm bilik hehehe
nasib baik keje ayah time tghari dh settle...
dptla usha2 kawasan sekeliling...

ada jeti tunjuk laut...ada kfc kt jeti tu
ada pulau sibu yg kelihatan dr jeti...
mcm menarikkkk je pulau sibu itu...huhu tp apakan daya...dulu,kini tak mungkin sama...
mcm x percaya aizaan tak mandi laut w/pun 3 hari ngadap laut hohoho kan tak sama tuuu...

ini budak tak mau balik

layan video irfaan yg super gumbira jumpa laut...
anginnye sungguh kuat...sila tgk cover camera yg berterbangan...nasib baik aku tak terbang haha ferasan la gemok leh terbang di tiup angin ...


persoalan naik kt jeti mana..telah terjawab oleh cik wawa kita yg sel2 otaknye masih berhubung hehe

Monday, March 21, 2011

nur irfaan~Allahu akbar..



ini budak sudah suka tiru apa org buat...
asal dia jumpa sejadah je inilah aksinye...
hampar sejadah...mencangkung(konon ruku' la tu)...sujud dan terus meniarap pastu golek melentang smpai terangkat2 kaki...
layannnn...

Saturday, March 19, 2011

sampai bile?????

cube try test tolong jawab soklan aku ni...
sampai umur bape anak kita nk paham ada mende dia boleh main,ada mende dia x boleh main
ada mende dia boleh pegang,ada benda yg dia tak leh pegang
bila kita cakap NO or DON'T dia stop...
bila kita kat jangan dia tak buat...

adehhhh letih perasaan weh...
time aku menyapu dia sibuk kutip sampah yg aku sapu
time bg mandi dia sibuk jolok2 floor trap
time aku masak dia sibuk 'kemas' barang2 kt dapur, main kepala tong gas segala
time aku nk jemur kain dia sibuk sepahkan sume kain atas lantai
time aku menjahit dia sibuk nk amik gunting, jarum segala
time aku duk tak buat apa dia sibuk gak sepahkan barang yg dia jumpa...klau x sepah sumbat masuk mulut...adehhhhh
geraaaaammmmmmnyeeeeee...

ke aku patut duk telentang jer...xyah buat ape2...baru dia tak sibuk...
xpun ni la balasan...aku kan anak yg tak dengar kata (hahahaha padan muka!)

sehari aku leh bertukar jd tarzanita 14x...
tolong la jawab soklan den ni...
tak pun ajarkan tips2 yg berguna utk mendidik anak supaya mendengar kata...

sabo aizaan,sabo!
sabo la ni....volume suara aku dh smpai tahap 10 pun dia masih lg wat muka 'donno' je...
sakit dh otak aku ni...
baru sorang...klau 2-3-4-5 guane la agaknye...huhu

Thursday, March 17, 2011

aku...

ku pakai baju, baju mengecil
ku pakai seluar, suar menyendat
ku tangkap gambar,pipi ku kembong
ku tgk cermin,perut tersembol

sekarang adalah mood menggemokkan badan
oh yessss!!! aku berjaya(mata ke atas tgn di dada)
malas nak pikir boleh?
tp kang diri sendiri gak yg tak sanggup tgk diri sendiri
klau tangkap gambar sendiri macam tersalah tgkp gamba hippo

rase mcm xla gemok sgt dr yg kegemukkan dulu(mestila always perasan x gemokkan)...
tp apsal bile tgk gamba dulu dan sekarang mcm skrang dh melampau gemoknye
dulu pipi kurang kembong jerrr
badan kurang bulat jerrr
skang sume dh mcm darab 2 huhuhu

skang xde mood nk beli baju, sbb confirm kena cari size yg besar skali
bile tgk almari, mcm nk pkai je baju2 pregnant tu smule
so,org xde la kaji sgt tang mane yg makin gemok sbb org pregnant kan,xde la kisah nk bonjol sana sini...
adakah being pregnant penyelesaian masalah sajak di atas???hahaha

Wednesday, March 9, 2011

irfaan&kitten...

tajuk mcm tom&jerry plak...hehe
irfaan suka kucing...klau kt kedai makan dia la org paling sibuk nk main ngan kucing klau ada kucing...
penah terpikir nk bela kucing...tp memikirkan keadaan aku yg jarang ada kt umah,maka hajat ditangguhkan(bukan dibatalkan ye suamiku haha)
last2 aku belikan kucing yg jual kt pasar malam yg mata menyala wane hijau bila mengiau pastu dia jalan kedek2...cabut bateri dia mampos hehe kucing mainan nama dia
kadang2 nmpk mcm irfaan sayang gile kt kucing tu...peluk cium
kadang2 kucing tu juga akan di dera...dihempas2 dan dilenyek2 ke lantai...ish ish ish
dah patah kaki kucing tu...tamatla riwayat kucing tersebut...lantas tok wan nye beli lg sekor(boleh?) cucu sorang leh la der haha

semalam ada kitten dlm kesusahan kt belakang rumah
aku telah menjadi ahli tak berdaftar wonderpet menyelamatkan haiwan dalam kesusahan...
apa yg penting?...kerjaaasama!

pg td...kitten tu melalak lg...
aku rasakan kitten tu nk jd adik angkat irfaan la kot...
tu yg tak abis2 melalak...
aku amik bwk masuk umah...
irfaan happy sgtlaaa...
aku memikio gone nk bela kitten ni...
dia x pandai makan lg...mcmane aku tau dia x pndai makan...rahsia hehe
sbb aku bg makanan dia tak makan la der...
aku nk isi kitten tu dlm kotak...
aku ckp ngan irfaan 'irfaan tunggu sini ek,ibu nk cari kotak'
lantas aku tinggalkan irfaan ngan kitten tu...

time tu aku dh kt dlm bilik...
dari jauh aku dh dgr irfaan menangis sbb kena tinggal...
biasa laju je dia ngikut bontot aku (yg mantap) ni...
kali ni mcm payah plak dia nk smpai...
dlm duk nangis2 tu sampai gak dia kt dlm bilik...
aku tgk2 dia sedang menjinjit(x paham tgk gamba kt bawah) kitten tu...
susah payah dia angkut kitten tu skali...
hahahaha so sweeeeeeeeeet okeh...

gitu la lebih kurang rupe irfaan menjinjit kitten...aku tak sempat snap gamba...tp aku rasakan sangat comel responsibility yg irfaan tunjukkan hehe

walaupun dia dlm keadaan sedih ditinggalkan ibu(sekejap je pon)...dia tetap berusaha utk tidak tinggalkan kitten kesayangan dia...sungguh abang long kan sifat dia hahahaha
motif?

Tuesday, March 8, 2011

hari irfaan~

HARI INI HARI PENAT NUR IRFAAN...

PG TD MISI MENYELAMAT ANAK KUCING...
nti cite kt next entri...

PETANG MEMBERSIHKAN KAWASAN LUAR RUMAH...
dari belakang umah ke halaman umah...lokasi feberet:longkang...grrrr
dihurung nyamuk yg tidak bertepi huhu

PASTU MISI MENCUCI TOILET...
setelah berlemuih 1 badan...naik umah mandi sambil sental toilet


LEPAS MANDI TERUS MELEPEK...
TAK PENAH DIA SEDIAM INI...
PADAHAL JD TUKANG KAPOCI JE
HAHAHA

semakin malas

saya adalah org yg semakin hari semakin malas berinternet...
malas update blog
malas buka FB
malas twit2
malas on YM
hmmmmm

skang saya rajin menjahit jer hehe
xde masa okeh mahu bersosial
masa itu duit hahaha
siang uruskan rumahtangga...
malam menjahit sampai lebam

mahu lihat hasil jahitan saya?
sila datang umah saya hehe
nk snap gambo pun x sempat...inikan pula nk buat blog shopping online huhu

2.00am oledi...dh biasa tido kul 3pg,bile nk tido awal jd xde mood plak nk tido(ada org gini?ish ish ish)
tp saya dh janji nk tido kul 2 td...
isok nk bgn awal...hajat di hati nk bersihkan halaman rumah...setelah seminggu tinggalkan rumah,rumah dh rupe umah kongsi
kongsi ngan org hutan...umah org hutan smart skit dari rumah nuril(dan2 guna nama org lain hehe)

Sunday, March 6, 2011

Monday, February 21, 2011

menyesal tak sudah...

kes2 menyesal dlm hidup...di sektor perolehan ilmu(main sektor2 plak mcm sektor perolehan balik pinjaman je ha3)

1.tak abiskan sekolah tadika...sekolah sekerat tahun saje,pastu malas haha x mencabar seh..main tanah liat,main jual2,main makan2,main gosok2 gigi...belajar ABC x ingat2,baik aku belaja kt umah...settle

2.tak belajar sungguh2 time sekolah rendah...ape la salahnye klau aku mengikut kerajinan akak2 aku yg mmg pulun belajar...apa yg aku pulun?aku pulun main tuju tin,congkak yg lubang2 dia kt tanah,lompat getah,roundes(ntah dpt dr mana nama ni tak tahu) hahaha kesudahannye UPSR dptla 3A 1B...

3.dah dpt masuk sekolah menengah yg ada sedikit kecerahan masa depan(sikit jela...kelas rancangan khas)...ni set2 budak yg cemerlang UPSR tp xdpt gi mana2 sekolah asrama penuh...
time kt sini la yg paling menyesal di mana klau aku memilih utk cemerlang,aku mgkin dh jd doktor pakar mata skang(mentang2 tgh sakit mata)...aku dh pernah merasa duk dlm kelas no.1 tp aku la yg paling bengap...meniru time exam,tak siap keje sekolah,tak buat keje sekolah,tinggal buku sebb tak siap keje sekolah...ehh mmg bodohkan...adalah rs sgt down...kenapa ko down wehhh patutnye ko berusaha utk cemerlang seperti mereka...last2 aku ketinggalan...kawan2 aku sume dapat 8A..aku bahagi bape dr 8 tu?sggghhhhh...

4.form 4 masuk lak teknik...yg ko gi honeymoon time form 4 tu apehal...agak2 la weyyyy smpai ko tak ingt 1 haram pun mende yg ko belajar bila naik form 5...gi sekolah adalah ulalala...ngantuk tido,blk asrama duk ngan senior yg mcm haram...

5.3bulan lg nk SPM...baru ko gelabah biawak...eh aku nk dpt pangkat 1..ceee cita2 tinggi tp klau camping ke pnjt gunung ke ko la orgnye...cube time pekse...time trial 3guni pangkat ko bwk...

6.dah nmpk mcm LOSER sgt barulah insap...xlarat nk hambat ilmu yg nk dikejar...sampai 1 of my fren said 'yg ni pun ko tak tahu!'perrgggghhh bestnye kena keji...klau la aku belajar mcm kawan yg mengeji aku tu confirm aku dh jd tokoh pelajar (cita2 x nk rendah ok)

7.berbekalkan SPM yg pangkat 1 tu(bangga sehhhh...padahal agg 24~bengap sungguh)...dapatla masuk UiTM...amik course salah plak bukan salah ape...course tu susah nk dpt keje utk gegel mcm aku ni...yeker?aku tak pernah pun mintak keje ngan kelulusan aku tu hahaha menyesal doh,aku tak tukar kos dari diploma lg...nape aku tak terpikir utk wat camtu...sedangkan aku dh bercita2 aku nk tukar kos bila continue degree(layak gak ko amik degree ek~itupun terpaksa extend sem weh)

8.setelah mensia2kan hidup selama 21thn...dh degree baru aku sedar yg aku perlu belajar bersungguh2 hahaha tp menyesal gak sbb tak penuhi impian utk tak payah bayar PTPTN...kurang 0.21 je pointer bukan banyak pun(rase nk terberak jawab exam pun xdpt 3.5 gak)

sesalan hanya datang apabila kita dh ditimpa musibat...skang tgh kecoh2 nama telah diblacklist sbb tak bayar PTPTN...dah tak boleh fly2 sesuka hati...nasib baik aku xde sayap dan tak kisahla klau aku tak bayar kan hehehehehehahahahahuhuhu

Thursday, February 17, 2011

243days...

memula aku xde ape nk tulis...
tp tetiba aku tgk kt bawah skali blog aku...
ada day count bermulanye kehidupan jobless
hohohoho
dh 243days dh rupenye aku x perlu menghadirkan diri ke opis..campur sabtu ahad...
dh 7 bulan aku xdpt gaji huaaaaaa...
xde peristiwa yg terlalu menyedihkan selain kena hidup berjimat hehehe padan muka,dulu ko boros tak hengat...

bila x bergaji, xde la x cukup makan sbb aku makin gemok jgk...
xde la susah hati gila baban sbb aku tido lena jgk...
cuma tu lah...spt yg diwar2kan tadi...hidup kena berjimat...
bunyi mcm tak rela kan? hahaha
tak sume yg diidamkan tu leh dpt dlm masa terdekat...
tak macam dulu time bergaji...
nak something...dpt gaji hujung bulan leh beli
agak2 mahal skit kena tunggu 2-3 bulan kumpul ke bonus ke increment ke...
so,aku kena sabar...who knows 1 day nti aku menjadi org paling pandai berjimat cermat walaupun aku dh jd jutawan hahaha cita2 mesti tinggi okeyy...

aku just nk update blog buang habuk2...
masa adalah sgt terhad...
skang family aku sedang dilanda ujian dariNya...aku pasrah...
nur irfaan sakit mata dari 09/02/2011...hari ni 18/02/2011 dia baru sembuh dlm 75%...
dh pegi 3buah klinik...yg ke-3 baru jumpa pakar mata...baru sakitnye dirawat secara betul...

aku dan nuril pun dh berjangkit...klau masih bekerjaya,confirm aku la org paling lama amik mc sbb sakit mata hahaha
tp tak seteruk yg irfaan alami...kesian sungguh dia...
setiap kali melihat dia, aku akan berdoa pada Allah...
'ya Allah,kau pindahkanlah sakit anakku itu kepadaku,aku sanggup menanggungnye walaupun 2x ganda kesakitannye'
setiap kali sebelum tido...hati akan risau memikirkan bagaimana keadaan dia di hari isok...huhuhu
alhamdulillah dia dh beransur pulih...

mata dh makin sakit ngadap laptop...
pesan aku...klau sakit mata pegi la jumpa dokter mata...jgnla gi jumpa dokter bontot
daaaa

Wednesday, February 9, 2011

pernah jumpa x?

korang penah jumpa or kenal org yg klau kita suh beli 1 barang yg berjenama A
dia akan beli segala mak nenek yg ada nama A tu...
penah jumpa x?
aku penahhhhhh(dgn nada eksen)...hahahaha
org itu adalah en.suami saya...

kejadian 1
nur irfaan dari kecik dulu ada masalah susah berak aka sembelit...
doc suggest suh minum susu similac advance...utk mudah kan proses pencernaan...
sapa yg belom ada anak tak akan amik tahu bape hengget harga 1 tin susu haha
bile dh ada anak baru la ko akan tahu jeng jeng jeng

brand similac ini ada 2 jenis susu...1 similac advance n 1 agi similac LF
advance utk budak payah berak(tp irfaan ttp payah gak nk berak minum susu ni)
LF utk budak cirit birit...
bile suh en.suami saya beli susu similac advance...sesuai ngan keadaan irfaan yg kesembelitan
dan dia beli advance and LF...dua2 skali
alasan:'kt kedai 1st td xde yg advance,ada yg LF je...kt 2nd kedai baru ada'

kejadian 2
masih berkaitan ngan nur irfaan...budak kecik ini kulitnye mungkin berjenama mahal...
nyamuk hinggap sekejap je dh merah smpai 4-5 hari...tu belum kena hisap darah...
salah makan skit naik merah2...
air kotor skit pun naik merah2...
mgkin kena tukar nama nur merah ke or nk moden skit nur red...hehe
aku suh laa ayah dia beli sabun dettol yg liqiud...
skali dia bwk balik berbotol2 je...
meh nk tgk skit...hambik ko ada sabun, bedak n siap ada hand sanitizer lg...ape kes?
mgkin kt kedai tu ada jual 3 jenis tu je yg berjenama dettol...
klau ada syampu,floor cleanser or ubt gigi jenama dettol...confirm dia beli gak kot
lalala hahaha

kejadian 3
skang irfaan(masih pasal irfaan) mengalami masalah cirit birit...
ingtkan salah makan tp rupe2nye berpunca dr susu
minum susu ni cirit,minum susu tu cirit...minum similac LF terus baik cirit...gagagaga
so,boleh la guna blk susu yg dulu2 ayah dia beli tu kan...
bile jumpe dokter...dia ckp takyah bazir2 duit beli susu mahal2...
tuhan dh bg dia gigi kan...bgla dia makan makanan pejal...
susu tu gantikan dgn air milo ke horlick ke...betul ke n bole ke ek?

aku pun suh la ayah si irfaan beli
'beli la horlick ke milo ke...'
leh agak x tak dia beli apa...
confirmla dia beli dua2...hahaha
aku ckp kt irfaan...'klau ibu sebut segala vico,ovaltine,hot chocolate...mesti ayah beli sume kan'

kejadian yg belom jd lg...
agak2 klau aku suh en.suami aku beli 1 cincin white gold...dia beli kan tak segala jenis barang white gold yg ada jual?
xpun...suh dia belikan 1 purse LV...agak2 dpt tak segala mak nenek LV(tp confirm yg dr petaling strait punye hahaha

tp ada gak org cite kt aku...klau nk suh laki dia beli barang cthnye kicap...ckp je beli kicap manis...xyah bg jenama...sbb dia akan cari kicap jenama tu smpai dapat,selagi tak dpt tak balik...oooo beratttttt....

Tuesday, February 1, 2011

cinta yg tidak dilafazkan~

kuasa cinta itu sgt hebat...
cinta leh buat kita happy sehappynye...sampai shining2 terpancar di muka...
cinta juga leh buat kita merana, berduka seduka2nye...muka ketat sampai jem...

kadang2 ada cinta yg tak perlu dilafazkan...
kadang2 ia lebih manis dari cinta yg dilafazkan...
bila2 je leh kenangkan cinta tu tanpa ada rasa sakit di hati...
berpisah pun tak mengapa sbb masing2 tak melafazkan cinta...
tp masing2 tahu yg mereka saling menyayangi, merindui, mengasihi antara 1 sama lain...
mereka tahu antara mereka ada hubungan istimewa...

cukup dgn rasa itu sahaja dan tak perlu diluahkan dgn ayat2 bombastik cinta...
tak perlu 'i love u so much,i miss u so much, i akan sayang u smpai bila2, i rindu la kt u, tak lena tido la asyik ingatkan u, rasa tak tenteram hidup klau x jumpa u bla bla bla bla....'
kata2 tu hanya akan menyakitkan hati bila akhirnye si dia bersanding kt atas pelamin dgn org lain huhuhu

bila cinta yg tak dilafazkan...kita hanya akan ada rasa sedikit cemburu bila dia bersama yg lain, sedikit rasa rindu bila tak jumpa sbb dia bukan milik kita...
mmg ada sedikit rasa terseksa tp ia lebih selamat bila kita tak dpt nk tentukan ke mana arahnye dan akhirnye cinta kita itu...
kita akan terus merasakan cinta itu sampai bila2...

seronok bila teringat mcmana cara dia nak tahu nombor tepon rumah kita 'nah guna tepon ni tepon mak'
jumpa kita dulu sebelom dia pergi kursus dan inform kita 'saya xde 3 ari ni'
bila dlm group yg besar...dia cari kita jgk
dia hantar kita blk kg
klau ada aktiviti apa2 pun seboleh2nye dia nk bersama kita, kita yg didahulukan
bila dh tak boleh jumpa, dia tepon kita tiap2 malam
dia dtg dr jauh nk beraya kt umah kita, walaupun tepon rumah xde sapa angkat
nak ke mana2 bersama
belajar dan mengajar bersama2
walaupun dia ada yg istimewa tp dia ttp x lupakan kita

tidak istimewakah hubungan itu?dgn tanpa 1 perkataan cinta pun...tp kita bahagia bersama...
hanya kita shj yg tahu samada cinta itu perlu dilafazkan atau tak...
kerana cinta kita akhirnya membuat keputusan utk bersama dan juga mungkin akan berpisah sementara atau selamanya...

>sekian dari dokter cinta~cinta saya milik suami saya selamanye...cover siap2,kot2 en suami saya meragui saya jika dia membaca entri ini hahaha

Sunday, January 30, 2011

kehilangan...

kisah kehilangan saya di alam maya...
ada org kesah?hehe
let pictures tell the story...
jeng jeng jeng...

my der...

dan ini hasilnye...nama dia inner+cover neck...kt FB gua publish gamba der jer...wa malas nk publish hasilnye...sbb kang ramai yg kaji muka wa yg gebu dari kaji tudung yg wa nk tayang...model selebet la,model bayaran murah la,senyum sumbing la dan macam2 la lg...tu mata wa yg merah tu pun akan jd isu...sampai sakit2 mata wa nk hasilkan anak sulong der ni...
wish me best of luck...perjuangan hidup perlu di teruskan!!!gambate kudasai...


Thursday, January 20, 2011

gelora di hati aizaan...

tajuk ala-ala cite gelora di hati sara...
tp ni di hati wa punya gelora...bukan wawa ok... hehe

semangat 2011 adalah ingin bekerjaya...
x kira la kerja apa pun...janji kerja...
utk lebih tepat ada duit masuk tiap2 bulan...hehe

rasa nk wat bisnes sendiri yg berkaitan jahit menjahit...
rasa nk buka kelas tusyen...
rasa nk jd cikgu...
rasa nk jd qs semula...
mcm2 rasa ada...
rasa nk marah pun ada....tiru ayat bell...dlm sitcom simpang 3...bila dia makan nasi lemak...dia suh org yg buat ns lemak tu rasa...
'ape ko rase dr nasi lemak ko ni...ada rase halia,rasa bunga cengkih,rasa bunga lawang...rasa nk marah pun ada...tak rasa bersalah ke?'....hahaha

aku ni jenis yg klau time taknak...xyah la ko bg ayat power camane pun,aku wat pekak badak jer...
tp cube time aku dah nak...x caya tanye nuril ehhh hehe mmg berkobar2 gila,badak pun x berkobar2 mcm aku terjun dalam air...

di kala semangat ingin bekerja semula berkobar2...
nuril telah mendapat 1 peluang utk transfer ke HQ yg mana ianya di kuala lumpur?
KUALA LUMPUR????
mmmm...mula2 berkobar2 mcm lagu zahid...berkobar kobar!
pikir nk start cari keje kt mane...nk duk mane...
duk situ klau gi keje jem...duk sini xjem tp sewa mahal gila...duk sinun jauh ngan tmpt keje...
oooowhhhh serabukkkk....

bila lepak kt laman rumah...di temani dek angin sepoi2 bahasa...tgk pokok2 hijau,burung beterbangan sambil berkicau2...dgn anak yg kejap duk kt riba,kejap berdiri bermain...
aku rase tenang...tenang sangat...
takde jem...xde asap...xde bunyi hon...xde sakit kepala blk keje time hujan...

walaupun umah free aku ni buruk...tp aku tenang kt dalam ni...
klau duk kl confirm aku xdpt duk umah sebesar rumah ni...laman yg luas...ada tempat nk bercucuk tanam lg...
plus skang dh ada cadangan nk robohkan umah lama ni nk tukar ngan umah baru...
kan best tu...
dlm diam aku dh jatuh cinta dgn ketenangan ni...
tak caya try la datang umah aku ni...tenangggg je...betul x pid?hehe
dan yg paling best adalah dekat ngan rumah org tua kami...
bile2 je kami leh blk kg...
bile2 je org tua kami leh dtg rumah kami...
klau duk kl...maklum jela...

hati jiwa raga masih berbelah bahagi...
semoga kami dpt pikirkan yg mane lebih baik utk masa depan kami...
amin.

Tuesday, January 11, 2011

jadi cikgu...

alhamdulillah...
pg tadi aku dh dapat panggilan dari PPD Bera utk datang ke officenye...
ambil surat pelantikan jawatan guru GSTT(guru sandaran tidak terlatih)...

aku hantar borang tu last year di hujung bulan 12
masa aku hantar tu aku tak jumpe ngan person incharge...
aku pun mintak no tepon dia...
aku call pada 4hb jan(konon2 amik luck birthday irfaan)...en azhar tu ckp skang xde kekosongan lg...
later bile ada kekosongan dia akan panggil sapa yg layak...

tak sangka plak pagi td dia call...
cakap suh amik surat...
aku pun pegi la sana dgn penuh bersemangat...
cari2 punye cari...
xde pun nama aku...
rase frust sangat...
nape xde ek...

cari2 lg...ooo baru jumpe...tp nape pandangan aku ni blur sangat?
nape ek...
laaaa... aku mimpi rupenye...

nak sangat dh jd cikgu gayanye...
sampai termimpi2 dah...
jahat punya mimpi...memainkan perasaan aku saje...

>today is not my day kot...salah 1 bank kt mesia ni call ckp aku ada tunggakan bayaran selama 5bulan...demmmmmmmm!!!aku bayar tru maybank2u weyyyy...help me!!!

Thursday, January 6, 2011

perasaan

kadang2 kita rasa hidup kita dah best...
kadang2 kita rase tak best langsung...
kadang2 kita rasa kita beruntung...
kadang2 kita rasa rugi...

bila tgk life org yg best...kita duk bersungut,napelah aku tak jd mcm dia...
bila tgk life org yg TAK best...pandai plak ckp,jgn la jd kt kita...
pandai plak bersyukur ape yg kita ada...
inilah org yg tak sedar diri...

bila tgk org ada rumah cantik...ko pun berangan nk rumah cantik 8biji
bila tgk org ada kete mewah,kete yg ko minat...ko nak gak merasa pkai 8biji...
tp ape yg ko buat...?
buat bodoh!!!

mmm...sila la lempang diri sendiri hehehe

Tuesday, January 4, 2011

nur irfaan:1year

dia dah setahun...clap!clap!clap!
aku juga dah setahun menjadi seorang ibu...yippi!!!
hari ini irfaan lahir ke dunia...04/01/2010,5.16pm,isnin
hari aku menjadi ibu...
hari nuril menjadi ayah...

happy birthday nur irfaan kesayangan ibu dan ayah...
irfaan lahir ke dunia ini sesuci kain putih...
ibu dan ayah yg bertanggungjawab bagaimana nak mencorakkan kesucian itu...
ibu dan ayah yg harus menyediakan acuan yg bagaimana utk irfaan...

ibu berjanji pada irfaan...selagi hayat ibu dikandung badan
ibu akan buat yg terbaik utk membesarkan, mendidik, menjaga dan melindungi irfaan
ibu akan cuba lakukan yg terbaik utk irfaan...

jadilah yg terbaik sayang...
doa ibu sentiasa bersama irfaan...
agama kita kata doa seorang ibu itu berkat...
dan selagi ibu boleh berdoa utk irfaan...insyaAllah ibu akan terus berdoa yg terbaik utk irfaan...

Monday, January 3, 2011

irfaan yg hampir setahun

di tahun lepas, di date ini...aku berdebar2 menantikan hari isok...
menyerah diri utk di'induce'kan...
entah apelah dan bagaimanalah yg bakal dihadapi...
neves campur tak sabo...
tak sabo nk jumpe si dia yg berada di dalam perut ku ini dgn selesanya...
xmahu melonjak2 utk keluar pun...

kini dia bakal menyambut hari lahirnya yg pertama...
cepat betul masa berlalu...
bangun pg, mandi, makan, main, isap susu, tido, makan, mandi, main, isap susu, tido, main, mandi, isap susu, main, makan, main, isap susu, tido, isap susu, tido, isap susu...bangun pagi isoknye plak...itulah aktiviti setiap hari...
tup2 dh setahun...

dia membesar bagaikan johan hehe
-dah pandai berjalan...yg seumpama nk berlari jer...
-dah mula paham n pandai meniru apa yg di ajar...
-dah pandai angkat tgn bila org tanye 'siapa nur irfaan?'...n bila kita cakap 'saya'...dia pun angkat tangan...
-bila suh dia clap...dia clap...
-bila ada word 'mana?' dlm ayat kita dia akan point jari telunjuk dia kt mana2...cthnye mana cicak?dia akan pandang ke atas n cari n tunjuk walaupun mende tu xde pun...
-bila wat bunyi binatang dia cuba meniru bunyi tu...bunyi yg paling terrer dia buat adalah bunyi anak gajah...sbb ibu dia sll jd ibu gajah hahaha 'baraaaaaaanggggg'...dan bunyi katak leh buatkan nur irfaan diam ok...mcm x percaya budak kecik tu leh diam sbb dgr bunyi katak...
-bila tgk ibu n ayah dia duk bersama2, dia yg tgh leka main2 akan sibuk2 datang dekat gak jd org ketiga hehe
-klau dapat buku lama je dia belek...mcm pandai baca je
-bila ckp wash hand...dia akan tunjuk tgn dia kt org...mintak tlg basuhkan la tu kot hehe
-bila dia dah mengantuk tp taknak tido...suruhla dia buat ape pun, confirm dia buat...cthnye 'ibu mane?'...elok je dia tunjuk kt aku...klau nk suh duduk ratip 'lailahailallah' time dia melawan ngantuk dia lah...klau x jgn harap...dia buat dek je haha

nur irfaan...membesarlah dgn sihat dan sempurna,bijak dan pandai serta alim dan beramal...
ibu love u so much...

mcm budak umur bape tahun budak ni?hehe

besar dah kan dia ni hehe

tahun 2011 sudah...

lagi 9thn je lg nak 2020...
masa wujudnye WAWASAN 2020...mcm xleh bayang mcmanelah aku waktu tu...
time tu umur dah 38thn hahaha tak kelakar...sungguh byk nombor di situ...
skang pun dh byk...lg skit je nk masuk 3 series...
tp jiwaku masih 15thn...xpekan...hehe

diharapkan 2011 ini ada sinar2 baru...
sinar2 kegembiraan,kebahagian,keindahan...
semuanya harapan yg lebih baik dari yg lepas...

mungkin boleh membina kerjaya semula...
membina ekonomi yg lebih mantap...
melangsaikan diri dari hutang piutang...
membina keluarga bahagia...
melahirkan anak2 yg berkualiti...
memantapkan ilmu dunia dan akhirat...
membuat lebih byk persiapan utk mati...(mati itu pasti!)
mencari lebih keinsafan diri dan keberkatan hidup...

'semoga diperolehi ape yg diingini'(copy paste dari 'semoga ditemui apa yg dicari' oleh pn.poonz...cuma edit skit...stended wat assignment hehe)
amin...

tag~puan farah

xde idea lg nk mengupdate blog...
jawab tag lah

1. apa benda paling penting dalam hidup anda?
- benda?banyak wehh...buat masa skang adalah susu utk irfaan hehe

2. benda terakhir korang beli pakai duit sendiri?
- mmm...skang saya membeli guna duit suami saya sahaja...malas nk hubungkan sel2,perah otak pikir bile last guna duit sendiri...adeh!

3. dimana tempat perkahwinan dan apa tema perkahwinan korang?
- di rumah saya dilahirkan...temanye...rahsiaaaa haha

4. adakah korang sedang bercinta sekarang?
- ye saya sedang mencintai dan terus mencuba utk lebih menyintai...

5. berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
- selagi diberi kesempatan...

6. novel/buku/majalah terakhir yang korang beli?
- buku cerita utk irfaan...tp jenuh pujuk laaa nk suh dgr cite...

7. antara mak ayah korang, yang mana korang lebih mesra?
- dengan mak...dengan abah pun mesra juge...mesra cari pasal hehe

8. namakan orang yang betul-betul korang nak jumpa dalam hidup korang?
- kena namakan ke...aku nak jumpa brad pitt tp aku takut aku pengsan setelah jumpa dia...kan ke rugi tu hehe

9. adakah korang basuh baju korang sendiri?
- ya dan kadang2 di bantu oleh suami...dgn bantuan mesin basuh

10. di manakah tempat yang betul-betul korang nak pergi?
- mestilah ke syurga...

11. pilih salah satu, peluk atau cium?
- saya suka peluk...peace!

12. beritahu 3 benda tentang orang yang tag anda?
- tenang
- rilek
- cool
sama je...ye,itulah yg saya kenal dia...dan tmbah lg 1...dulu masa dia masih anak dara dia pun kuat tido haha tp skang dh jd mak dara tak tahu la kannn haha

14. 5 lagu yang korang suka and selalu dengar?
- aku dh jarang dgr radio...lagu yg biasa aku dgr skang adalah dari vcd irfaan...
a..b..c..d..e..f..g
a utk ayam
b utk beruang
c utk cicak....

15. 3 blogger yang dipertanggungjawabkan untuk jawab tag ini ?
xde...hehe klau aku petik nama blogger2 terkenal...diaorg baca ke blog aku hehe