Monday, August 24, 2009

ramadhan menu~

bulan posa ni office hour jd pendek sejam...so, aku kena manfaatkan masa itu sebaik mungkin...kena bahagikan masa nk meninternetkan diri(yg akan didahulukan), tido dlm surau(bila dh sangap tahap gaban),wat kerje(bila perlu jer) dan lain2 amalan sunat(hehe bila ada masa terluang)...

utk memendekkan masa berblogging, bulan posa ni aku nk wat rekod menu ramadhan lah..supaya senang aku nk repeat menu...

1st day
1.ayam masak lemak cili api
2.sayur campur
3.ikan masin goreng
4.kuih popia (yg di buat sendiri bersama along)hehe
5.air ribena

1st day berbuka sbg seorang isteri,
yg di temani sahabat sejati,
along berbuka puasa di rumah kami,
siap buat kuih bersama lagi...
ewaaahhh(terpantun plak)...sungguh seronok...

2nd day
1.udang masak merah
2.ikan goreng
3.sayur bayam
4.pengat pisang(sila kagum...ini adalah kali pertama aku masak pengat...sedapppp(sapa lg nk puji klau bukan diri sendiri hehe)...sluuurrrrppp,air liur meleleh...hehe)
5.air sirap jer

*updated:atas permintaan noma,dia nk resepi pengat pisang...
-sagu secukup rase(klau 4 biji pisang,dlm segenggam sagu)...didihkan air,masukkan sagu
-dh kembang sagu tu...matikan api...isi santan,daun pandan,gula merah and sedikit garam(jgn sampai masin lak,bg dia lemak2 manja mcm lemak kt badan kita hehe...klau posa ni,ikut nasib laaa klau termasin,mgkin leh jd gulai pisang la plak~hehe)...
-hidupkan api yg sgt perlahan..kacau(jgn smpai berkepala santan tu)...siap!<--nk keterangan lanjut,call i ok...budget chef~hehe

3rd day
1.kari ayam bersama kentang
2.hati lombu masak kicap...sesuai ngan situasi aku yg pilu mlm td...
3.air ribena
...aku berbuka sorang2 smlm,setelah suami ku telah menduakan aku dgn kerjayanya...huhuhu
ekceli aku nk masak kari daging...rupa2nye mende yg aku beli...ku sangkakan daging,rupenye hati..aku tersalah beli daaa...

*entry akan di update dari masa ke semasa

Friday, August 21, 2009

~salam Ramadhan~

to all my frens di alam maya ini...
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN...
salah dan silap harap dimaafkan, supaya puasa kita mendapat keberkatan...ewaaahhh

cita-cita di bulan puasa:
1.berpuasa penuh...harapnye baby dlm peyut ni paham niat puasa...dan dia sanggup berpuasa juga...amin...jgn puasa yang yok...kul 11 dh buka periuk sudahhh

2.memasak juadah berbuka puasa...jika terdaya dek badan dan mood yg dipengaruhi emosi hehe

3.nk buat kuih...kuih simple2 jer...yg ada dlm planning...popia utk stok seminggu,samosa di minggu berikutnye,tauhu sumbat di minggu seterusnye(xkan nk mkn tauhu sumbat seminggu kot...kang ada ayat murni kuar dr en.nuril 'ayg pandai buat kuih ni je ker?')...mmmm lain2 kuih boleh gak cthnye agar2 sirap xpun kuih sagu...uuuhhh sedapnye kuih sagu sejuk2...

4.nk buat kuih raya...dh beli serondeng nk buat mini popia gulung...feewwwiiiitttt...itu je yg aku mampu buat kot...sbb umah aku xde oven(alasan kukuh utk tidak dpt buat kuih yg kena bakar)...dan aku x benarkan org beli oven utk aku...kang xde alasan aku x buat kuih hehe

5.nak bangun sahur,dapat minum susu ngan mkn buah kurma pun jadilah...xpun sahur sblm tido mlm jerk...

6.solat terawikh...aku mcm xde keinginan jer nk gi solat terawikh...boleh???hehe gile tak guna...mengah la wehhh ngan perut yg dh boyot2 manja ni...

7.mengaji qur'an...aku nk ganti solat terawikh ngan ngaji jelah...nk ngaji bnyk2~insyaAllah...kt opis pun nk ngaji...kan aku dh email kt korang qur'an online tu...apply laaaa ape lg?

8.aku nk solat sunat bnyk2~insyaAllah....nk mintak ampun...nk doa supaya mudah bersalin nti,dpt keje yg lg bagus lepas bersalin...

9.taknak lewat2kan solat fardhu...tolonglah berubah aizaannnnnn!!!!bukan di ramadhan ni jer,terus ke bulan2 yg seterusnya...jgnla tunggu smpai terngiang2 kt telinga 'marobbuka...' baru nk gi solat

10.laaaaa...x sampai 10 pun cita2 aku...sungguh x bercita2 tinggi la ko nehhh...

tukar topik plak...
this is for my baby~



i'm doing mathematics...PMR level...just for u my baby,to asah your brain dari dlm perut ibu lg...untung ayah,xyah pun perah otak pecah pale buat math (nape aku rase susah plak math PMR ni~ada hati nk asah otak baby, otak ibu pun dh tumpul mcm parang karat tertanam dalam tanah 40tahun...hehe)

Wednesday, August 19, 2009

sofea natasha~

ini adalah anak sedara saya...anak kepada abang saya...
last week aku blk kg...sbb nk jupe ngan budak ini lah...
budak ini sgt bulat,sebulat mak sedaranye hehe
bila panggil nama dia pandang...senyum2...tp bile amik..uwaaaaaaa.....sungguh geram kepada ini budak...

sungguh beza ketara yer warna kulit cucu dan atok...si cucu putih mcm kuih pau...si atok sungguh coklat tua~hahahaha


mata sepet...ada hati nk buka besar2


badan berketak2...dagu berlapis...peha ke betis sama saiz jer...kaki sembab mcm org ngandung 9 bulan hahaha syok je kutuk budak ni...padahal mak sedaranye sama naik jer...


video

Tuesday, August 18, 2009

happy birthday~

HAPPY BIRTHDAY TO MY B...


hari ini hari jadi suami saya...dh ada suami rupenye hahaha
dia skang dh 27 tahun (dh tua ke,ke muda lg?...mgkin dia akan tua sblm usia hehe)
last week blk kg.,mak dia cite(cite yg my hubby ni tak penah nk amik tahu pun)...
mak ckp, bersalin kan dia la yg paling senang...bidan tak sempat sampai dia dh kuar (sungguh tak sabar nk lihat dunia)...harap2nye baby dlm perut ni pun senang nk kuar mcm ayah nye hehe

hadiah dh terbagi awal...kononnye nk wat surprise...tp biaselah...aku adalah org yg tak sabar utk buat surprise...
ingt blk keje nti nk buat alasan blk lmbt,nk beli kek..nk duk nyorok dlm umah...nti dia masuk umah...konon2nye nk pasang lilin kt kek...surprise la konon(dia x baca blog aku time keje rasenye)...tp mlm td aku dh ajak dia gi celebrate kt secret resepi...muahahaha...pastu dia lak mgkin balik keje lmbt...ape2 jelah...

to my sayang...
happy birthday to you...
i love u forever...
ayang harapkan b bahagia hidup bersama ayang...
ayang akan berusaha utk bahagiakan hidup b...
ayang akan belikan rumah mewah,kereta besar,jet persendirian,saham dan pelbagai lagi hartanah utk b...miahahahahahaha(sumenye dalam mimpi)...

Monday, August 17, 2009

......

takde tajuk....
.

.

.


.


.


.
aku stress!!!!!!!
ya Allah,tabahkanlah hambamu ini...

Tuesday, August 11, 2009

masak & makan~

di sepanjang kehamilan ini,aku sgt rajin memasak...ape yg aku tidak puas makan di kedai...aku akan masak sendiri makanan tersebut...(sungguh skema ayat aku)....


laksa yg pucat...walaupun ia pucat tp ia sgt sedap(sgt perasan..ok la,ini the 1st time seumur hidup)...3 hari berturut2 mkn laksa...nasib baik aku tak rebus sekilo ikan utk buat kuah...klau tak, mau smpai seminggu mkn laksa dan boleh la memanggil aku 'an laksa' hahaha


nasi lemak...org yg meniaga kt area2 umah aku ni, sume tak reti masak ns lemak,sume x sedap...mcmla aku buat sedap haha...aku tak tunjuk nasi nye sebabbbb adalah sebabnye hehehe kerana terlalu ikutkan hati nk makan nasi yg berlemak...nasi lemakku sgtla berlemak...makan sepinggan n siap je mkn confirm nk tido hahaha

mee goreng basah2 manja...wawa,aku tahu ko suka makan mee goreng...utk pengetahuan ko,mee goreng aku sgt sedap hehehe...di tambah pula tanpa sayur hahaha ni kes malas nk gi kedai beli sayur...

sluuurrrrppppp....nasib baik aku kenyang...

Monday, August 10, 2009

cuti yg tak kesampaian~

hehehe...nak bercuti dr melayari internet konon...cait poraaahh...
hari ini hari isnin..dr aku smpai pg td...smpai la kul 10pg ni...aku duk ngadap internet jugak...
baik aku update blog...hehehe alasan~

last weekend aku derita dlm bahagia..ke bahagia dlm derita...sengsarakan bunyinye huhuhu
aku dlm keadaan bahagia dgn kehidupan aku skang...tp aku menderita keseorangan kerana encek suami ku berkerja isnin~ahad...huhuhu sgt derita...sepatutnye weekend la hari bermesra manja ewaaahhhh...ape yg terlintas dlm hati aku yg membara 'ni klau dh ada anak...nmpknye aku sorang jela yg kena jaga anak' hahaha mmg bukan ibu mithali...
ini kisah bahagia ku las weken...layannn

dear anakku,
your ayah is very excited to buy something for u...ibu don't mind as long as ayah buy something for ibu too (hahaha...sgt keji)...so, this is yours...
it's really cute sayang, because we choose it with full of love...we choose yellow in colour coz we don't confident yet what is your gender...even we already saw 'something' on u at the time ibu go to maternity check up...doctor also said subject to be confirm~hehehe...but 'may be' to dh leh agak...

it's looks like too big for you right,sayang?...(letihla ibu nk kena speaking...klau ckp bahasa melayu baby paham kan?)hehe

of course la looks like big...ayah bought clothe for baby 3-6months punye (dan2 ayah...mcm ibu x masuk campur jer)...ayah said 'xpe...tahan lama skit'...mmg jimat cermat punye ayah hehe

Thursday, August 6, 2009

aku pun nk bercuti~

seperti along, mgkin dia akan bercuti di tmpt2 peranginan TATAPI pada aku...

aku nk kan percutian dari melayari internet...kerana aku ada PEKERJAAN yg perlu di buat (poyonye ayat...mcm ko sorang je ada keje)...

konon2nye,xnak update blog,xnak buka facebook,friendster....nk FOKUSSSS buat kerja je bile sampai kt opis...(sila muntah)

i'll try to finish this job ASAP...supaya aku leh dgn jayanye bersenang lenang kt opis nti(mgkin kah?) lalalalalala

tapppppiiiiiiiii klau aku tak melayari internet...aku akan mengantukkkkkk...camane nk wat keje...huhuhu...

Tuesday, August 4, 2009

rindu yg menggebu

pernahkah anda dalam keadaan ini? rindu yang menggebu...dapat bayangkan x,segebu mane rindu itu?adakah segebu kapas atau segebu pipi ku ini hehe (ape yg anda cuba sampaikan ini yer?)

aku dgr lagu pg td...ada ayat rindu yg menggebu...
aku pun terfikir...bila dan di mane aku ada perasaan mcm tu ek...

mmm...seingat aku, adalah masa aku di lamun cinta (dgn en.nuril la...dgn yg lain xnk ingatlah...)
mula2 bercinta tu kannn...aku rase mcm tu la kot rindu yg menggebu...mmg gebu gile lah rindu tu...(mgkin aku nk bg tahu bila lama2 bercinta jd menggerutu) hehe siap mintak cuti seminggu dari dicintai (bengong...tp kadang2 kita perlu minta cuti apabila terasa terlalu lemaskan?)

setiap masa ingat...bgn tido,mandi,makan,belajar,dalam mimpi sume ingat sang tercinta...sentiasa memikirkan dia...apa yg dia tgh buat,adakah dia tgh ingt kt aku jugak hehe itu kah di namakan rindu yg menggebu?jawapannye YA..(la kot)

last week aku balik kampung..balik bersama sepupu2ku tanpa sang suami kerana dia bekerja di weekend hari...huhuhu...pulang ke kampung selama 2 hari 2 malam...berpisah seketika bersama suami...apakah perasaan saya?(tiba2 terskema ayat) hehe

macam kurang gebu jer rindu tu hahaha dia sentiasa di ingatan tp tak sama macam rindu mula2 bercinta dulu...nape ek,perasaan tu tak sama?dulu time becinta mcm feeling jiwang tu lebih tp bila dh kahwin jd more on tanggungjawab...

ingatan kt dia bila berjauhan:
1.dh bgn lum tido ni?sedar ke tak ni dh pagi tido sorang2 ni...(mcm aku bgn awal je kan)
2.dh makan ke belum?makan ape la dia,dh aku xde nk masak...(bunyi mcm aku masakkkk je kejenye)
3.tetido depan tv ke dia ni...
4.apa yg dia rase bile aku xde kt umah...sunyikah?kosongkah?(seronok kah?...beranila jwb gitu)

mmm...itulah yg aku rase bile meninggalkan suami...sekian...hehe
@elyasswhutt@elyasswhutt