Wednesday, December 24, 2008

pengangkap ke pengangkan*?hehe

tengok tu...tu kt bawah tu...itu zaman kemilangan aku tau...zaman ni lah segala jenis bapak saman tak laku..kebal beb...zaman ni la segala lautan sungai gunung ganang bukit bukau di harungi...xde takutnye...tapi ada gak masa aku dpt nama PACAT sbb aku menjerit sampai nk bergegar bukit(baru nk bergegar..x gegar lg tau) bile nampak pacat besar jari kelingking siap ada tone warna belah tepi badan dia melekat kt kasut aku huhuhu...boleh demam kena sedut ngan pacat gergasi tu...kata pengangkap,pacat pun takot kerrrr...actually nama glamor aku kt sekolah dulu adalah SPEAKER<--mane tak nk bergegar bukit...


yang aku tak paham ngan gambar kt atas tu skang..nape sume pempuan dlm gamba tu mesti tangkap gambar mengangkang...cube ko suruh aku tangkap gambar macam tu skang...excuse me!!aku pempuanlaaa hahaha berubah siottt...adakah dulu aku jantan?haha...mak abah aku selalu panggil aku 'naat taat'...aku pun tak tahu dari mane diaorg dapat word tu...tp itu utk istilah separuh laki separuh pempuan...aku dah check bnyk kali,mende tu x separuh2 pun hehehe


ini style yg paling digemari saat itu dan smpai skang...gambar ala2 dunhill nama dia...ni model dunhill punye kejela...dah aku terikut2,tangkap gamba tak tgk kamera,sape yg tgk kamera tu adalah org yg tak layak jadi model dunhill hehehe

cari mana aku...tok sah duk cari la...mmg aku takde dlm gambo tu hehehe...sememeh jer muka kan hehehe skang kawan2 aku ni sume dh jd gorjes mcm aku hahaha sila geli ketiak...
rindukah aku kepada zaman kegemilangan itu???iyeeeee....

Monday, December 15, 2008

lama tak update?

huh!sgt bz ke aku?aku menjawab YA...hehehe
memandangkan arini hari bersiar2 di opis...aku update la blogku ini...

aku skang bukan saja bz kt opis...malah aku bz jugak di rumah...
aku dah buat persiapan utk majlis kahwin aku...hohoho licksss...

aku dh mula merasai keKOMITMENah aku utk buat persiapan...kadang2 rase terpaksa jerrr hehehe aku dah mula hilang konsentrasi nk wat keje kt opis...

sekejap2 aku ingat 'kalau aku balik buat bunga hantaran ni okey gak',
kejap2 teringat 'yg tu tak potong lg,yg tu nk kena kerat,yg tu nk kena gulung' huahuahua...
tu la pempuan...otak dia kan ada 1,yg tu la mix mcm2 mcm ayaq batu campoq(baca ABC)...

ape yg aku buat ek?mcm bnyk jer...meh nk list tgk...ntah2 dua jer kan...

1.aku sibuk cari butik pengantin, utk sewa baju utk bersanding...sbb aritu aku gi survey kt bandar ikan patin tu (baca temerloh)...5 kedai aku pegi,xde pun yg masuk ngan jiwa aku yg gorges nih hahaha

2.aku sibuk search fotographer yg menjanjikan kecantikan gambar dan dlm kos yg berpatutan...dan mungkin leh menjanjikan boleh nampakkan muka aku iras2 angelina jolie dan muka nuril ala2 brad pitt hahahaa (sila geli lubang tekak)...

3.aku sibuk mensurvey brg2 spt...beg gift,bunga telur,bunga kecik2 nk letak kt gift,cadar,alas pahar...

4.aku dah start buat gift utk guest...jeng3...aku buat barang baikkkk punyeee(baca mcm dafi sebut ok) hehehe...

mmmm...setakat ni masih lg pening kepala..sbb yg paling kukuh adalah sbb duit tak bape nk cukup lagi huhuhu...ada org kaya mau sedekah sedikit wang utk aku x?hahaha chayok2 an & nuril!!!...

aku ngan nuril baru jer wat perjanjian utk hidup dlm penjimatan yg sangat utk 5 bulan yg akan datang...tapiiiii...kenapa Mc DONALD DAH KUARKAN PROSPERITY BURGER...????BIASE AKU MKN BERKALI20 SMPAI PUAS HATI BURGER NIH...CAMANE NK JIMAT????

b...cancel jap perjanjian leh???hehehe takpun aku kena rela...makan di tahun depan jer...huhuhuh<---LAGIPUN KO KATA NK KURUSKAN!!!!!silalah berusaha...

lg 1 utk persiapan kahwin aku...aku gigih mempraktis memakai contact lens,sbb time kahwin nti kononnye nk pakai lens hahaha makin buta aku pakai lens ni...corak2 lens tu lindung anak mata aku...uwaaaaa...

Tuesday, December 2, 2008

jawatan kosong...baik punya

TEMUDUGA SEBAGAI : CALON JENAZAH
[1] SEMUA AKAN DIKEHENDAKI HADIR TANPA SEBARANG PENGECUALIAN

KEKOSONGAN JAWATAN:
A. Ahli Syurga Dari Awal.
B. Ahli Neraka Dari Awal..
C. Ahli Neraka Sementara Kemudian Akan Dilantik Jadi Ahli Syurga.

EMPAT GANJARAN LUMAYAN (khas untuk jawatan A):
1. Nikmat kubur..
2. Perlindungan di Padang Mahsyar..
3. Keselamatan Meniti Titian Sirat.
4. Syurga yang kekal abadi.

TARIKH TEMUDUGA:Bila-bila masa secara adhoc bermula dari saat membaca iklan ini.
LOKASI TEMUDUGA:Di dalam kubur (alam barzakh).

KELAYAKAN:
1.Anda tidak perlu bawa siji-sijil,termasuk sijil saham termasuk saham Internet.
2.Anda tidak perlu bawa pingat , Mercedes mata belalang atau kadkredit.
3.Anda tidak perlu bawa wang atau harta serta emas yang anda kumpul.
4.Anda tidak perlu berparas rupa yg cantik, hensem atau berbadan tegap atau seksi.
5.Sila bawa dokumen asal iaitu: Iman dan Amal serta sedekah jariah sebagai sokongan.

PANEL/PENEMUDUGA:
Mungkar dan Nakir.

ENAM SOALAN BOCOR:
1. Siapa Tuhan anda?
2. Apa Agama anda?
3. Siapa Nabi anda?
4. Apa Kitab anda?
5. Di mana Kiblat anda?
6. Siapa Saudara anda?

CARA MEMOHON:
Anda cuma perlu menunggu penjemput yang berkaliber untuk menjemput anda.
Ia akan menjemput anda pada bila-bila masa saja (mungkin sekejap lagi).
Ia akan berlembut kepada orang-orang tertentu dan akan bengis kepada orang-orang tertentu. Ia diberi nama Izrail.

TIPS UNTUK BERJAYA DALAM TEMUDUGA TERTUTUP INI:
Hadis Hasan yang diriwayatkan oleh Ahmad Hanbal, yang bermaksud begini:

Sabda Rasulullah S.A.W:
"Sesungguhnya apabila jenazah seseorang itu diletakkan di dalam kuburnya, sesungguhnya jenazah itu mendengar suara (terompah kasut)orang-orang yang menghantarnya ke kubur pada saat mereka meninggalkan tempat itu. Jika mayat itu seorang muslim, maka solat yang dilakukannya ketika beliau masih hidup di dunia akan diletakkan dikepalanya, puasanya diletakkan disebelah kanannya, zakatnya diletakkan di sebelah kirinya dan amalan kebajikan daripada sedekah jariah, silaturrahim, perkara kebajikan dan ihsan diletakkan dihujung dua kakinya."

Ia akan didatangi malaikat dari aras kepala,maka solat itu berkata kepada malaikat :
dari arasku tidak ada jalan masuk..
Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kanan, maka puasa berkata kepadanya :
dari arasku tidak ada jalan masuk.
Kemudian malaikat berpindah kesebelah kiri, maka zakat berkata kepadanya :
dari arasku tidak ada jalan masuk.
Kemudian di datangi dari arah kedua hujung kakinya dan berkatalah amal-kebajikan :
di bahagianku tidak ada jalan masuk.

Maka malaikat berkata kepadanya :
Duduklah kamu. Kepadanya (mayat) memperlihatkan matahari yang sudah mula terbenam, lalu malaikat bertanya kepada mayat itu :
Apakah pandangan kamu tentang seorang laki-laki(Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepadanya?

Maka berkata mayat itu :
Tinggalkan aku sebentar, aku hendak sembahyang.

Maka berkata malaikat:
Sesungguhnya engkau akan mengerjakan solat (boleh saja solat) tetapi jawab dahulu apa yang kami tanya ini.

Apakah pandangan kamu tentangseorang laki -laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepada nya?

Maka berkata mayat itu:
Laki-laki itu ialah! Nabi Muhammad S.A.W dan aku naik saksi bahawa nabi Muhammad saw itu ialah pesuruh Allah yang membawa kebenaran daripada Allah Subhanahu Wata'ala.

Maka malaikat berkata kepada mayat itu :
Demikianlah kamu dihidupkan dan begitu juga kamu dimatikan dan dengan demikian juga kamu dibangkitkan semula di akhirat insya'Allah. Kemudian dibuka baginya satu pintu syurga, maka di kata padanya itulah tempat kamu dan itulah janji Allah bagi kamu dan kamu akan berada di dalamnya. Maka bertambahlah gembira mayat itu.Kemudian dilapangkan kuburnya seluas 70 hasta dan disinari cahayabaginya.

p.s..Sila war-warkan tawaran jawatan kosong ini kepada semua sahabat.<--huhuhu tibe2 aku takut...jom BERIBADAT!!!! :)

Tuesday, November 25, 2008

amacam?

ADA BERANI???
INSAN PERASAN GORJES BELI SPEK BINGKAI PUTIH....

AKU SKANG DALAM KEADAAN TERTEKAN KERANA BNYK KERJA...AKU INGIN MENCARI KETENANGAN SEBENTAR....CHOWWWWWW....

Thursday, November 20, 2008

projek seterusnye..

yg kiut miut tu ikan love parrot...suka cium-cium...doakan umurnye panjang...nama belum ada...x sempat nk pikir hehehe

video video

yg dlm balang kecik tu..ikan laga...dh lama aku bela..panjang betul umur dia hehe nama panjang dia 'gorgone liar nk mampus'...call him 'gorgone' je (gorgone=gorjes yg dh gone...badan berjuntai2 macam hantu dlm jgn pandang belakang) hehe..

Thursday, November 13, 2008

menakel vs bercinta vs bertunang vs berkahwin?

mari kita senaraikan ape lelaki buat utk 4 proses spt tajuk di atas....

menakel

time ni nk jual sahamkan,so of coursela kena perfect gilo...kannnnnn

  1. 1.sanggup gadaikan betis utk bergayut di public phone (ni kes becinta masa student,xde duit nk topup bnyk2,topup simpan utk sms yg 1000 dlm sehari...)

  2. 2.akan anta sms utk setiap ape yg ingin dilakukan...cthnye baru celik mata,lipat selimut,nk kuar pintu bilik,nk basuh tgn kt sink,suap nasi yg ke berapa kali,baru kuar dari toilet,nak sidai kain dll....kita pun kena anta progress report macam tu jugak...

  3. 3.sms harus panjang berjela...sume nk cite...dr bangun tido,gosok gigi guna ubat gigi bape inci...

  4. 4.sesibuk mana pun dia,dia akan lari dr kesibukan tu utk bercakap dgn kita...klau bole nk cari tmpt paling sunyi skali...punyela nk feeling dgr suare..klau ada gua,confirm masuk gua punya...

  5. 5.sume benda jahat tak pernah buat...sume buat menda baik...smpaikan makan KFC pun x makan yg spicy punye sbb minyak bnyk,x baik utk kesihatanla...
bercinta

time ni semuanye indah....kannnn

  1. 1.akan sentiasa kemas dan menjaga penampilan...akan pastikan kita berpuas hati dgn penampilannye...akan selalu dpt soklan 'kita kuar isok ayang nk b pakai baju ape?'

  2. 2.akan sentiasa merancang percutian...'kita nk g jln mane ek?dh lame kita tak gi jalan...'

  3. 3.akan pastikan ada hadiah utk hari2 special....'ayang nk hadiah ape birthday ayang kali nih'...simpan duit dari awal lg utk hadiah tu...

  4. 4.akan nak tahu semua yg kita nk buat...'tgh watpe,lepas ni nk watpe,mlm nti nk watpe,isok nk watpe,lepas jemur kain nk watpe...'
  5. 5.dapat msg mesti akan tersenyum...senyum tu meleret sampai msg di balas...dh bls pun x abis lg senyum...punyela jiwang ayat yg digunakan...sbb tu muka org bercinta berseri2

bertunang

haa ni situasi aku skang...meh aku cite

  1. 1.sms akan untuk menda2 penting jer...'b dh smpai...ayang watpe?'<--leh tersenyum x baca msg gini...
  2. 2.dulu time birthday,sblm kul 12tghmlm dh call...nk jd 1st person wish happy birthday la katakan...skang...siap kena anta msg..'b xnk jd org pertama wish happy birthday ke?'hahaha huhuhu (anyway birthday aku 17/11 aritu...frens!wish me happy belated birthday ok)
  3. 3.nk pegi bercuti jgn harapla...'lepas kita kahwin la ek'..itula ayat dia...
  4. 4.klau ckp telefon serius jer...xde dh nk melentok liuk bile bercakap..smpai kena cakap..'b cube senyum skit,serius je bunyi suare'...xpun klau tgh ada keje...'ayg b bz la,jap lg b tpn ek'
  5. 5.dh la...malas nk list down bnyk2...

berkahwin

?????ini keadaan yg masih aku tak tahu bagaimana dan macamana...tp kawan aku cakap..perkahwinan tu 1 perjudian hidup...betul ker?

sila bg komen kawan2 ku yg sudah berkahwin yer...hehehee

Monday, November 10, 2008

ke'taff'an ku...

sabtu lepas,aku sentot ngan nuril...setelah dia berjanji membayarnye dgn bunga dan coklat...(tp bunga masih hutang<--ingat ni b...)...aku pun kuarla bercintan cinton ngan dia ari ahadnye...aku gi dating kt tmpt dzu n din selalu dating...kt tmpt org main layang2 tu...

suasana kt situ takla sekelabu mcm dlm gamba tu...tu salah tepon namanye...'canggih' sangat...

aku sedikit happy kuar aritu sbb aku dpt pkai suar jeans aku yg dh dekat 3 thn aku x dpt pakai...DAH KURUSKAH????hahaha...tp sbnrnye,bile pakai suar tu,peha aku masih spt nangka yg bulat di bungkus ketat...sampai nuril cakap..'ayang selesa x pakai suar tu?klau x,gi tukar la...'hahaha tp aku ttp gigih memakainye..hihihi

dan dalam keadaan xde keje kt umah,aku pun try la tangkap gamba dari belakang aku...

straight siot badan aku...

ni bile tidak berada dalam keadaan tegak...macam bodybuilders la plak...mentang2 kerja kt uembuilders ;)

amik gamba guna tgn kanan lak..kot2 nmpak shape skit...

senget skit...kot2 nampak nipis skit...kehkehkeh...

itu ker yang dikatakan KURUS???berangan jela...

mak aih...lengan ko...malik nor tgk pun menangis...


wehhh..apsal aku tangkap gambo dagu kt tangan jer...

hehehe...nuril cakap..'tu mesti letak kt blog dia la tu nti..'

aku cakap'taklaaaa...tu org nk menunjuk jer gitu'

aku tibe2 beli jam baru plak...duit buat part time ngan along(tp duit claim tak dapat lg...barang dh beli...camno nih?!)...sbnrnye aku nk beli jam mcm jam elyana dalam cite RENJIS tu,sape tahu jam tu jenama ape bgtau aku ek...puas dh aku cari,jam tu jenama ape...

bosan or bosang or bosam...

bile xde keje..akan cakap..'mmm bosannye xde keje..'
bile ada keje..akan cakap..'bnyk kejela..bosannyeee...'

aku tgh bosan sbb bnyk keje sbnrnye hehehe mcm x biase dgrkan aku bosan bnyk keje...biase aku cakap bosan sbb xde keje...ntah ape2la ko ni aizaan...
ada keje bosan,xde keje pun ko bosan...

tapi aku akan cube sebaik mungkin utk selesaikan keje2 aku ni dgn semangatnye...
baru berkat gaji weyyyyy....

Friday, November 7, 2008

si KATAK pekak...

menarik sungguh e-mail yg di forwardkan oleh cik Noma...meh aku letak kt sini...

Pada suatu hari ada segerombolan katak-katak kecil yang menyertai 1 pertandingan
Tujuannya adalah mencapai puncak sebuah menara yang sangat tinggi...
Penonton berkumpul bersama mengelilingi menara untuk menyaksikan perlumbaan dan memberi semangat kepada para peserta...

Perlumbaan dimulai...

Secara jujur: Tak satupun penonton benar2 percaya bahwa katak2 kecil akan mencapai puncak menara.
Terdengar suara: "Oh, jalannya terlalu sukar !! Mereka TIDAK AKAN sampai ke puncak."
atau: "Tidak ada kesempatan untuk berhasil...Menaranya terlalu tinggi...!!"
Katak2 kecil mulai berjatuhan. Satu persatu....
Kecuali mereka yang tetap semangat menaiki menara perlahan- lahan semakin tinggi...dan semakin tinggi..

Penonton terus bersorak
"Terlalu sukar !!! Tak seorangpun akan berjaya!"
Lebih banyak lagi katak kecil lelah dan menyerah...

Tapi ada SATU yang melanjutkan hingga semakin tinggi dan tinggi... Dia tak akan menyerah! Akhirnya yang lain telah menyerah untuk menaiki menara.
Kecuali satu katak kecil yang telah berusaha keras menjadi satu-satunya yang berhasil mencapai puncak!
SEMUA katak kecil yang lain ingin tahu bagaimana katak ini boleh melakukannya?
Seorang peserta bertanya bagaimana cara katak yang berhasil menemukan kekuatan untuk mencapai tujuan?

Sebenarnye... Katak yang menjadi pemenang itu PEKAK!!!!

Kata bijak dari cerita ini adalah:
Jangan dengar orang lain yang mempunyai kecenderungan negatif ataupun pesimis...
kerana mereka mengambil sebagian besar mimpimu dan menjauhkannya darimu.


Selalu fikirkan kata2 bertuah yang ada. Kerana segala sesuatu yang kamu dengar dan kamu baca boleh mempengaruhi perilakumu!

Kerana itu: Tetaplah selalu.... POSITIVE!

Dan yang terpenting:

Buat PEKAK jika orang berkata kepadamu bahwa KAMU tidak bisa menggapai cita-citamu!

Selalulah berfikir: I can do this!

sekian...xde gamba mcm dlm email...

Tuesday, November 4, 2008

kenangan 10tahun yg lalu...

alaaaa...cite ni xde gamba la...rase rugi plak x tangkap gamba...
al-kisahnye,ari jumaat lepas aku cuti...pulang ke temerloh...

tahun 1995-1997
aku sekolah kat Abu Bakar School (ABS) temerloh...sape pernah gi bandar temerloh,insyaAllah akan jumpe sekolah aku tu,itupun klau sekolah tu perkenalkan diri la...sbb kadang2 org tak perasan kewujudannye...aku sekolah kt situ dari tingkatan 1-3 dan tggl di asrama...

kt tepi sekolah sebelah stn minyak BHP tu ada makcik buka kedai nasi lemak...nasi lemak dia sedapppppp sgt...tp dia jual hanye weekdays sajork...so,mmg susahla dpt makan nasi lemak tu...sbb aku terkurung dalam penjara asrama...

tahun 2008
akhirnyeeeee...setelah lama gile teringin,ari jumaat lepas...aku singgah di kedai itu,masih org yg sama niaga kt situ...

mmm sungguh mengimbau kenangan lama...tp nasi lemak dia dh x sama mcm dulu...dulu lg sedapppp...ataupun dulu duk asrama mmg stok kebulur...ranting celup tepung pun mungkin sedap...

Thursday, October 30, 2008

ada aku kesah...

'ada aku kesah?'..biasakan guna ayat nih...
arini,biar aku story pasal 'ada aku kesah?'..versi aku plak...

mmm...aku tak kisah pun ape org nk cakap pasal aku,bg gelaran ker,samakan aku dgn ape2 ker...serius aku tak kesah!!
kalau setakat ckp aku kurang ajar,keras hati,keras kepala,celaka,tak sedar diri...sikit pun aku tak kesah,sikit pun tak terguris kat hati aku ni,singgah pun tidak...serius!!!x caya ker?
kalau org bg nickname kt aku AB pun aku x kesah(AB stand for A*(nama aku) BABI)...

katalah ape kau nk kata...aku tetap aku...bila makan aku kenyang,bila tido aku lena(siap mimpi2 lg..jupe green apple ngan reza..haha),bila mandi aku basah,bila lap ngan tola aku kering...normalkan?...xde effect pun...

tapi...ada tapi...INGAT NI!!!kalau kita sOka2 ckp pasal org...org pun leh soka2 ckp pasal kita kan??!!adil x?...

dan kalau kita ni org yg bijak pandai...biarkan jer org yg suka mengata org nih...nti lambat laun...dia akan dpt balasan jugak...

pernah tak terfikir...nape ada org perasan org lain mengata hal dia?...meh aku bgtau...sbaaaabbbb...dia suka mengata hal orang,so...dia rasa org lain pun sama mcm dia...ooohhhh pleaseeeee!!!!taknak mak sama ngan org macam tu...kan3?kawan2 ku yg pandai...

tahniah!!

di blog ku ini,aku mengambil kesempatan untuk mengucapkan tahniah kepada company aku...kerana telah berjaya mendapatkan 1 projek utk tahun 2008(sungguh memalukan dan sgt keji..1 thn 1 projek)...

aku sedikit rasa puas hati sbb aku terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam proses utk mendapatkan projek ni...terutama utk buat costing la kan...pastu tulisan tangan aku dlm BQ tender tu(sebab tulisan aku tu dpt kot<--xde kaitan) dan tidak lupa juga edisi mengular ke senawang utk menghantar tender(yg ni paling di ingati,nasib baik x singgah nilai je g shopping...kuang3)...

ELECTRIFIED DOUBLE TRACK BETWEEN SEREMBAN AND GEMAS nama projek tu...tp company aku hanya dapat package yg duk bawah IJM jer...package 1,dari seremban to tampin...

mmm...aku pun tak tahu aku akan involve dlm projek ni smpai ke tahap mana...tp yg aku pasti akan tak sampai abis...confirm!!!!hehehe...aku nk jd lecturer POLI la plak<--main sedap order jer...

aku dh gi interview kt kementerian pengajian tinggi...sape2 ada sedara mara,sepupu sepapat,tok nek org besar kt kementerian tu..yg boleh rekemen aku bg dapat...sila tolong yer...hehehe...sgt2 berharap....

Wednesday, October 22, 2008

@#$%!!@#!

1.alise_02:cik wi
2.Narove.:yer...
3.alise_02:ni awk ke saper...
alise_02:mcm org lain jer...
alise_02:baik awk ckp betul2...
alise_02:ni cik wi ke bkn...

4.alise_02:cik wi
alise_02:ape masalah si celaka tu...
alise_02:sy dok senyap.. dia sj nk cari pasal...
alise_02:awk bg tau dia jgn nk melampau sgt...
alise_02:jgn ingt sy x tahu apa yg dia buat kejap td...

situasi 1
alise_02:cik wi
aku duduk tmpt cekwi(manager tmpt aku)...main solitaire
tibe2 ada blink2...ada org YM cekwi

situasi 2
Narove.:yer...
aku pun jawab,sbb normal je klau cekwi tlg jwbkan YM aku klau dia duk tmpt aku...so xde hal la aku jwbkan YM cekwi...x caye tanye cekwi...
aku x tahu pun sapa alise_02 ni sape...

situasi 3
alise_02:ni awk ke saper...
alise_02:mcm org lain jer...
alise_02:baik awk ckp betul2...
alise_02:ni cik wi ke bkn...

alise_02 bg YM camtu,aku pun x jawabla kan...sbb alise_tu mcm tahu je aku ni bkn cekwi dgn jwpn 'yer...' tu

pastu,aku pun tnyela cekwi...sape alise_02 tu?so,aku dh tahu la sape.....

situasi 4
alise_02:cik wi
alise_02:ape masalah si celaka tu...
alise_02:sy dok senyap.. dia sj nk cari pasal...
alise_02:awk bg tau dia jgn nk melampau sgt...
alise_02:jgn ingt sy x tahu apa yg dia buat kejap td...


ape hal???

sbb jawab 'yer... ' je jd isu...

Monday, October 20, 2008

kursus kahwin..

sabtu n ahad lepas aku gi kursus kahwin ngan my beloved fiance...overall that course not bad,fun,not too formal...tp tunang aku ttp mengantuk dlm kelas,walaupun penceramah cite pasal buat anak...huhuhu...jgn mengantuk time buat sudahhhhh...

bnyk kesedaran yg aku dapat...rase nk gi lg lapan kali...moga2 Allah bukakan hati...walaupun dh khwin nti masih boleh pegi lg ape...nk share ilmu2 yg aku dpt...mgkin bole jd peringatan...dlm hubungan suami isteri dan juga hubungan kita dgn yg Esa...

  1. jgn besarkan perkara yg remeh...cthnye,klau tak pakai bj sama warna time keluar...jgnla jd gadohH dohh..
  2. sabar no.1...jgn sabar yg paling last...tp klau dh pukul memukul...xkan nk sabarrrrr....
  3. bertanggungjawab...

tugas seorang suami...

  • menyediakan makan dan minum...bukan bahan makanan tau,ikan mentah,sayur segar...tp isteri pun pandai2la...kata nk pikat suami dgn masakan kan...
  • menyediakan tmpt tinggal
  • menyediakan pakaian...bukan beli skali je seumur hidup,time hantaran tu je..
  • menyediakan kenderaan...xkan nk dukung sepanjang masa dan ke mana2 ngan dukung tu
  • memberi pendidikan agama...sbb yg ni akan di tanye di akhirat

tugas seorang isteri...

  • melayan suami.

nmpk simplekan?tp belum tempoh belum tahu kan wahai org2 yg dh berkhwin...?eheh...

klau korang nk tahu setiap kali kita masuk rumah,ada sekor setan yg duk di atas pintu...dia akan ikut setiap org yg masuk rumah tu,dgn tujuan menghasut untuk mencari pasal...pasal nk marah2 dan gaduh2...so,utk elakkan dia ikut kita..bacala bismillah 3x sblm msk umah...

penceramah2 tu ramai dtgnye dari JAWI...ada ustazah tu ckp,dia praktikal kt JAWI dulu...dari kul 8pg - 4 ptg lebih kurang ada 5-10kes penceraian di failkan...bayangkan klau JAWI buka smpai kul 12mlm...antara sbb nk bercerai:

  1. suami picit ubat gigi bukan dari bawah...main tekan ikut suka hati
  2. suami berak x flush...
  3. isteri tido berdengkur...
  4. ungkit suami tak bayar hutang time nk khwin dulu tp sbnrnye isteri dh ada laki lain

klau nk anak lelaki baca surah yusuf & klau nk anak perempuan baca surah mariam...120 hari sblm pensenyawaan...

jadikan kahwin itu 1 ibadah bukan adat...adat org bercinta mestila khwinkan...so,betulkan niat tu...semuanye kerana ingin beribadah...mulakan dgn BISMILLAH...

sekian.

yg menulis benar,

belum jd ustazah lg

tukar balik...

nape ntah aku x sanggup memaki hamun di blog ku ini...mungkin alamat blog ni terlalu suci sesuci namanye huahahahaha...so,aku decide utk mencipta 1 lagi blog aku utk memaki hamun sajork...dan alamatnye hanya dpt di temui oleh org2 tertentu saje hehehe

Wednesday, October 15, 2008

sebab penukaran address

supaya senang aku nak memaki orang... isok confirm aku start maki orang...

tu jer...

sekian...

Tuesday, October 14, 2008

~bahasa mamak~

sape penah tgk order yg di tulis oleh bro-bro mamak?nah ini dia...sila baca dan fahamkan dan teka yer ape dia tulis...

sila abaikan TT 1, TI 1,TOI 1,Mi 1...sbb tu adala jenis air yg di order...yg ayat2 tu sila di focuskan

1.keilan Ieken masen

2.N.coring Ie.masin

3.N.coring kampang

4.Behun sup

5.K.Tomyam

6.Wafali

(tolong baca dgn nada mamak bercakap yer...baru sedap bunyinye)

p/s:aku dh gelak guling2 kt lantai kt kedai mamak tu...plus ngan cousin aku panggil mamak..'bro,ini bla bla bla...'

Friday, October 10, 2008

kerunsingan...

di hari raya...ramai org tanye mak aku...
org:'ni sorang lg ni bile nk kenduri plak?'
mak:'janjinye aritu bulan 5 nih...'

zassssss....jawapan tu menerjah kt gegendang telinga aku...hohohoholicksssssss....i dont know WHY tp jwpn mak aku tu membuatkan aku gelabah bewok bile dengar dan ingat di mana jua aku berada...

sila ambil perhatian!!!aku gelabah bukan sbb ingatkan pasal acara selepas kahwin tu yerrrr kawan2...masa tggl 8-9bulan dan perkara yg merisaukan aku:

1.aku masih kelihatan gemok...huhuhu aku nk kelihatan kurus kat atas pelamin n gambo khwin aku nti...taknakla nti tgk gamba khwin pipi tersembul jerrr...huhuhuhu risau3...

2.bnyk mende tak settle lg...usahkan barang2 hantaran...kursus kahwin pun tak pegi lg...kihkihkih...dulu time blaja selalu wat keje last minute,takkan kahwin pun nk wat sume2 kerja last minute...

3.duit...nilah masalah paling besorrr skali...duit x cukup lg....camana???ada sesape terlebih duit tak?xpun nk sedekah untuk org bina 'masjid' ker...sila la contact saya yer...tolongggggggg

..Kini Kau Tiada..

cite selepas hari raya
setelah pulang dari cuti berhari raya...ikan ku sume dh kollu innalillah (baca:mati)...huhuhuhu...ikan2 tu mati sbb sedey tak balik kg berhari raya kot...lemas dilautan air mata sendiri uwaaaaaa...aku pun sedeyyyyy....tp aku terpaksa relakan kau pergi huhuhuhu ikankuuuuuuuuuu....

Wednesday, October 8, 2008

..cite sblm raya..

sbg kenangan raya tahun 2008 ni...aku hanya ada cite bergambar sblm raye jer...time raye and slps raya,akan aku updatekan mgkin pada bulan depan hehehe kasi basi skit...barula kenangan...

27/09/08-perjalanan pulang ke kampung halaman...


dengan memakai kasut raya hahaha


berbuka beramai2 di stn petronas highway karak...sedapnye air twister tu...terliur pulok...


ni la majlis berbuka posa warga pantai timur...sapa ada kt situ?angkat tangan...

beso pahala owner petronas ni wey...ada tmpt org nk berhenti berbuka posa

tgk boot kete org...penuh...
ni lg la penuh...
weh...ko lombu pun nk blk kg ke?hehe aku tmbh jer gambo ni...xde pun kt tmpt kejadian...


mmm..ni org tgh layannnnn...heavennye yerrr lepas buka posa dpt isap rokok ek B...
28/09/08-menghadiri majlis tahlil utk arwah tok di tanah perkuburan...
al-fatihah utk tok...
malamnye...pasang pelita and lampu lip lap...
..syurgaku..
mmm layannnn...

29/09/08 - buat kuih raya

see...buktinya aku buat kuih...


nk tahu kuih ni sedap ke tak...tanye along...'along,sedap x?'...jawapan along 'mm sedappp' hehehe nama kuih nih...rahsia...

30/09/08....bersihkan rumah...cantik2kan rumah...isi kuih dlm balang...main mercun...isok rayaaaaaaa!!!!!

Friday, September 26, 2008

:: sEmALaT ::



>>letak gambo jela ek...kes malas nk tulis...sbb x sabar nk blk rayaaaaaa....

Thursday, September 25, 2008

~sungguh la sungguh~

sesungguhnye tahap KETIDAK ADAAN MOOD aku telah mencapai tahap DEWA SAKTI MAJARAMA MAJAPAHIT LAGI KELAT....huhhhh!!!!


napela kg aku tak kat sebelah opis aku ni jer...klau aku busan2 leh blk kg jap...pasang pelita,pasang lampu lip lap,buat biskut raya,suruh mak aku masak laksa,kerabu,mee kari...yum3


badan aku jer ada kt opis...hati dh lama aku tggl kt kg...huhuhu...aktiviti aku di opis sepanjang seminggu sblm blk raya nih...main game,baca blog,download prison break dan masam di depan komputer...sbb aku sgt bosan...

.:: syoknye jadi kucin ::.

gambar sekadar hiasan takde kena mengena ngan tak mood tahap DEWA SAKTI MAJARAMA MAJAPAHIT LAGI KELAT #@!!@^&*()+_!!!!!

Tuesday, September 16, 2008

duta M.A.C

location:dlm surau
time:bila boss xde kat opis & bila dh boring tahap gaban Q & bile ada org nk sponsor make-up hehehe...thanks kak azarina...


hardware & software make-up...

duta pertama:syarat tangkap gamba x bole tgkap gamba smpai nmpk perut...sbb dlm perut dia ada baby hihihi

duta pertama:masih lg control ayu..menahan make-up M.A.C



duta utama:senyum smbil cover jerawat2 yg bertaburan di muka...huhuhu


sila abaikan jerawat yg spt nande' di dahi dan spt lesung batu di pipi itu...uwaaaaa

duta pertama:yg perasan cun bile make-up...tp x sedo sbnrnye mcm hantu jongkong...kehkehkeh

Wednesday, September 10, 2008

TAG:DREAM WEDDING

cik dayu nk i berangan pasal wedding ek...layaannnnn
1. how old are you?
ikut thn lahir dh 26thn (17th November baru cukup bulan,ingat okkk)...klau kt luar masih ada yg ckp 'muka mcm umur 16thn jer' hihi

2. are you single?
klau BRAD PITT yg tnye...'of course i'm single..' hehe

3. in what age do you think you’ll get married?
ikutkan hati dr semalam600x lg dh nk khwin...tp kita xleh ikut hati jer...betul x?kadang kita kena akur dgn keadaan dan kemampuan...

4. do you think you’ll be marrying the person you are with now?
definitely!!bukan ngan BRAD PITT la..tp ngan nuril pitt..hihi

5. if not, who do you want to marry?
cannot imagine n dont want to imagine walaupun ngan BRAD PITT!!!
6. do you want a garden/beach wedding, or the traditional wedding?
beach wedding boleh??dgn syarat yg dtg mesti pkai baju mandi..lepas bersanding leh g snorkelling beramai2 hehehe ada berani??
7.your ideal motif?
HIJAU & PINK
8. where do you plan to go on a honeymoon?
nk pegi tmpt sejuk2...boleh peluk3...hihihi
9. how many guests do you think you’ll invite?
aku jemput sume yg nak dtg...aku jmpt dr arini lg...tarikh diumumkan kemudian :D
10. do you want an extravagant wedding or a simple wedding?
ikut kemampuan sudah...biarla simple tp cukup bermakna...
11. do you want the traditional vows or something you’d make up on your own??
yg ada tok kadi nikah kan aku dan nuril...
12. how many layers of cake do you want to have?
bape layer yg boleh?...xnakla smpai kena pkai tangga nk potong...
13. do you prefer having your reception at a hotel or at a simple place?
aritu ada hotel nak sponsor tmpt wedding...tp aku xnakla..sbb dia nk sponsor wedding org lain...bukan wedding aku huhuhu hotel en.ahmad dan pn.halijah sudahhh
14. when do you want to get married, evening or morning?
morning...malam lehh......hihi
15. you’d rather have your reception outdoors or indoors?
outdoor..kasi panas2 skit...baru mat salleh
16. do you like a grand entrance for your groom?
runtuh plak kang klau grand sgt...eheh
18. name the song/tune you’d like played at your wedding??
bukan lagu Negaraku...jenoh berdiri tegak je kejenye...

19. are you a morning person or a night person?
night...
20. do you want a solemn ceremony or a light one?
light.
21. what age do you want to get married?
ehh bape kali mau tnya daaaa....
22. describe your ideal husband/wife.
skang ni dah cukup ideal dah...cuma kena update dari masa ke semasa ye B...hehe
23. do you prefer fine dining or just the normal spoon & fork/knife?
makan guna tgn lg sedap daaa...
24. champagne or red wine?
air yg sharifah amani sebut dlm iklan silkygirl tu...mmm sedappp
25. honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
days after wedding la ek B...sian kt mak abah nk kemas umah...
26. money or hosusehold item?
??sape taknak 2-2 ni...bg aku!
27. who will pay for the bills?
mmm sape ek...ayang lupe bwk duit la B....
28. are you ready for married life?
YES I'M READY...
30. will u always be true to your wife/husband?
YES I WILL...
31. how many kids do u like?
klau bole nk ramai2 sgt...takut tak sempat masa nk buat, x cukup duit nk besarkan, x cukup ruang rumah la plak...
32. a new house for a newly wed or an old one?
nak baru leh B?...klau boleh yg ayang design sendiri lg...beli tanah dari skang ek B...
33. will u celebrate silver wedding, gold wedding, or diamond wedding?
gapo gak....??
34. what kind of cuisine would u like for ur wedding?
gulai daging,ayam masak merah,kerabu pucuk paku,kerabu perut,sambal belacan,ulam2,rendang daging...dll masakan kg...yum3
35. will u record ur honeymoon in a cd or dvd?
rekodddddd...tp tak tahula kt cd or otak sudahhh...
36. whose wedding plans would you like to know next?
sape bace dia kena wat...hehehe sape yg dh khwin n ada rase nk khwin lg 8 kali leh wat gak... :P

Monday, September 8, 2008

..CaNtiK..


'kecantikan adalah hak milik setiap insan'...mmm betul jugak kan cogankata salah 1 jenama kosmetik kt M'sia ni...(perasan cantik ker an?uweeekk...) ape maknenye CANTIK?...


pada aku CANTIK tu boleh dilihat dgn nyatanya dan directnya di luaran..contohnye bile aku jupe org yg CANTIK, aku akan ckp dlm hati "napela aku tak seCANTIK dia" hehehe


tp kadang2 ada jugak org yg diluarannye dia biasa2 jerr..contohnye mcm aku laa,klau jalan kt pasar mlm(kan pasar mlm tmpt cuci mata),mmg mcm menyesal je org yg terkalih pandang ke muka aku,jgnla harap nk tertoleh 2x...(contoh jer)<--nk perasan cantik la tu...puiiihhhh...

back to org yg biasa2 jerr td...tp bila di teliti betul2,ada CANTIK dlm org tu...penah jumpe x?hihihi

so pada aku(pendapat baru plak) CANTIK tu boleh lahir dari KEYAKINAN DIRI...bukan 'SYOK SENDIRI' terasa diri kita ni CANTIK tp kita kena cari 'ORG' yg boleh menyakinkan kita yg kita ni CANTIK...tp bila kita dh ada keyakinan tu,jgnla disalahgunakan...contohnye berkobar2 guna ayat "aku ni kan CANTIK..." hihihi usahkan nmpk cantik,nmpk meluat ada la kot...

CANTIK tu sbnrnye hanye dipinjamkan oleh 'ORG' yg memberikan KEYAKINAN DIRI kepada kita...hanye 'ORG' tu je yg nmpk kita CANTIK dan mungkin bukan pada org lain...contohnye mcm aku,mungkin aku tak CANTIK di mata HANS ISAAC tp cukupla bila BRAD PITT sedar yg aku ni CANTIK DI MATANYA lalalalala...jgnla jeles kawan...

apa yg kita perlu buat adalah mengekalkan 'ORG' yg menyakinkan kita ni CANTIK dan KEYAKINAN DIRI yg kita dapat...bila kita kekalkan sume tu,MUNGKIN barula ORG LAIN dapat melihat kita ni CANTIK dr sudut yg berbeza dan bukan hanya dari aspek luaran sahaja...
p.s:'ORG' tu boleh jd sesiapa shj...mak,abah,kakak,abang,sahabat,kucing...MCM AKU,dari renungan SESEORG ni aku dh paham yg dia nk bgtau yg aku ni CANTIK hehehe sbb tu dia sanggup tenung aku camni...sumpahhh aku tak tipu...

cairrrrr siooooootttttttt....huhuhuhu...

INI ADALAH ENTRY MOTIVASI KEYAKINAN DIRI...kepada tunangku...jgn ambil hati yer sayang...hihihi ayang love b more30x than ayang love brad pitt(nk jugak).... :p

Tuesday, September 2, 2008

~ masihkah kau ingat ~

duk boring2 kt opis,sementara tunggu time balik kul 4.30 ni..aku smptla wat 1 entry khas untuk kawan2 ku...

kawan2ku,

masihkah kau ingat...*baca cam menyanyi skit
kita diketika ini,
tak perlu memikirkan hutang kereta,
tak perlu memikirkan kerja,
tak perlu memikirkan harga barang yg naik,
tak perlu pikir nk kumpul duit,

kita diketika ini,
yang kita tahu hanye hidup untuk enjoy,
bile dapat PTPTN,
perancangan percutian mesti ada,
paling lekeh mesti gi makan satay kajang,
syokkaannnn...

ceh...bersajak pulok beta nih...hihihi ape yg aku nk highlight kt sini adalah aku yg kurus di ketika itu hahaha mmmm bile la nk kurus cam tu semula...dzu,nape ko nmpk chubby?hihihi


wawa...sungguh slim ko ketika ini...nikmatila pandangan yg indah ini hihihi...sekian

Friday, August 29, 2008

cita-cita

'cita-cita'...agak2 ape la ertinye word ni kan?kadang2 aku paham maksud dia...kadang2 aku tak paham...napela bole tak paham?...meh nak cite...mula2 aku kenal ape itu sekolah...ada kena tulis form ape ntah aku dh x ingat...tp ada la tmpt nk kena tulis cita2...

cita2 pertama,
aku nk jd POLIS...mmg berkobar2 gile aku nk jd polis...sbb kecik2 selalu main tembak2 kt ladang getah tepi umah aku...mak aku ckp,klau nk jd polis kena pandai math(ada kaitan ker)...n of coursela math terus jd subject feberet aku...nape la mak aku x cakap klau nk jd polis kena pandai sume subject ajar kt sekolah or kena pandai ckp omputih...klau x,mesti skang aku dh speaking english berabuk2 smpai mat saleh bengang ckp ngan aku...lalala

cita2 kedua,
cita2 betukar sbb 1 faktor, aku mulai sedar yg tumbesaran tulang aku terbantut...x tahu la puncenye,nasi kawah kot...masa aku form 1 tu...aku tergolong di golongan tak cukup inci a.k.a bantut or lowerd tp COMEL..diulangi COMEL LG CUTE hihihi aku tukar cita2 aku nk jd LAWYER..tp skjp jer cita2 tu,akak aku ckp jd lawyer nti sblh kaki kt syurga n sblh lg kt neraka,sbb mgkin kita membela org yg salah hohoho...mcmla skang dua2 belah kaki aku kt syurga n lgpun aku perasan yg aku x pandai omputih huhuhu(nangis 8 taun)


cita2 ketiga,
bertukaaaaarr..aku nk jd ARKITEK...sbb aku sedar yg aku pandai melukis hehehe...aku berusaha bersungguh2 nk masuk kelas rekacipta or teknik bila aku form 4...

akhirnye aku dptla masuk sekolah teknik..so,time kelas lukisan kejuruteraan aku la insan yg berkobar2 belajar..w/pun cikgu L.K tu x best,tp aku sanggup cari cikgu lain suruh ajar L.K...semangatkan...tp time aku amik SPM aku ada 1 cita2 jer..aku nk dpt pgkat 1...x kisah la dpt masuk U ke tak..janji aku x jd nyior komeng dlm adik beradik aku...sbb dlm pekse UPSR n PMR aku la result paling hancur a.k.a ngok...tp alhamdulillah,SPM tu dpt la pgkt 1 walaupun atas pagar yg mmg nk jatuh pagar gile2 punye...

dh SPM dpt 1,kena la mintak U..time ni plg konpius nk mintak ape...akak aku ckp,jgn amik kos yg ada interview sblm dpt masuk U,susah nk dpt...arkitek ada interview huhuhu tebantut cita2 aku(kire dgr kata jgk aku ni,tp nape aku baca diari akak aku,dia ckp aku degil...hahaha kantoi baca diari org...sape suruh ada diari lalala)...kaji punya kaji...akak aku suggest amik UKUR BAHAN..aku kata xnak...BORING!!...pastu aku apply UKUR TANAH sbb aku syok gile guna alat teropong tu time amali kt sekolah teknik dulu...huh!!sungguh menyesal...


aku pun dptla smbung blaja kt UiTM dgn kos ukur tanah...tp aku xde cite2 pun nk jd LAND SURVEYOR...huhuhu...pastu atas nasihat lecturer aku...dia kata habiskan diploma ni dulu,supaya diploma ni jd tapak utk awak amik kos lain degree nti...so,aku berusaha keras utk dpt pointer yg tinggi bg melepaskan aku apply kos lain sbb kos ukur tanah ni xde future bg org pempuan...


mula2 aku masih bercita2 nk smbg cita2 aku nk jd ARKITEK...tp bile aku tgk budak archi ni belaja susah nk mampos...trillion punye idea kena perah...klau tak,ko jd macai je la kt opis n jgn mimpi nk keje kt hijaz kasTuri(betik ke x ni name nye)...

aku pun terus mencari-cari cita-cita yg senang untuk dicapai dgn kadar pembelajaran yg tak hardcore punye susah n bile grade senang jer nk cari kerja...lalala


cita2 keempat,
akhirnye aku temui ape yg aku cari...aku sambung degree Quantity Survey a.k.a Ukur Bahan...aku nak jd QS!!skang aku dh jd QS,baru setahun lebih keje...tp ada rs mcm something wrong somewhere laaaa..i dont know why..bile ada 1 of my fren apply for DPLI utk jd cikgu...aku dgn gatalnye...nk jd cikgu jugak...bengongkan...kenapala manusia xpenah puas ngan ape yg dia dapat...perlukah aku ada cita2 kelima?????somebody help meeeee!!!!!!!


tp aku hairan..nape aku x penah ada cita2 nk jd doktor...agaknye otak aku sedar dgn kemampuan dia...nasib baik sedar diri hihihi dia tahu aku x lyk sbb aku hanye penah dpt sains A time bab no.1 di tingkatan 3 lalalala sape ingat belaja ape?

Monday, August 25, 2008

bahasa cekki yg telah dibukukan...hihi

kawan2 ku yg mengenali cekki...sila la tgk bukti nih...aku x tipu weyyy...dlm buku ni tau...
ni dr jarak jauh...
meh nk tunjuk dekat2...tadaaaaa
aku terasa sgt berbesar hati dgn bahasa cekki hihihi...ni antara senarai2 bahasa cekki...
awan...jd awam
tingkat...jd tingkap
tingkap...jd tingkat
siang...jd siam
malam...jd malan
makan...jd makam
kerb...jd kerbau...dlm description wat measurement...1000mm high kerbau...measure in metre..huahuahua(para2 q.s akan faham)
p/s:ampun cekki....hihi

Monday, August 18, 2008

CeRiTa Aku & KaMu...

sabtu 16/08/08...kenduri one a.k.a botak & syud
...kawan2 yg ingin mengetahui ceritanye...sile ikuti cerita begamba di bawah ini...klau gambo blur2 tu...sile salahkan along yerr...hehehe...


tuam dan puam pengantim...(versi cekki) :P


hadirin hadirat yg hadirkan diri...makin lama makin sikit daaa...so,kawan2 marila kite berlumba2 utk kahwin...sbb sape kahwin last2 nti dh xde org nk dtg kenduri kite...huhuhu...manyak sedeyla ini macam...

along yg macam tinggi dari cekki...tp nape tgn along tu senteng je aku tgk hahaha


yer itu die...ratu kebaya kite...cik wawa hehehe

agenda menyelit menjadi tradisi QS batch ni...ada je yg tumpan kt belakan...

sile perhatikan org yg mukanye dibulatkan itu...masuk tv show BANG BANG BOOM tu kenduri botak hahahaha along sungguh xcited!!
makan...makan....makan......
nextttttttttt....bape kali next daaaaaa....
malamnye aku,wawa,along dan seorang jejaka pergi ke konsert UEM...live band...rockkkkkku!!!huahuahua sila saksikan muka2 org yg sawan bergambar...korang nyanyila rock cmane pun...we all ttp peace!!!!hihihi
1 peace!
2 peace!!
ayuuuuu....
comei x along nih...hihihi
along cover cun smule..hihi
cube tgk2 betul2 ada entiti...pandai wat peace jugak entiti nih... :P
nampak mata je entiti tu...hihihi
ni akibat bela ikan emas...abis muka jd oren...

no camera please!!!!ni la jejaka tu...